Suora

  • Suunnistuksen EM Sprintti viestit
  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

UKK-instituutin johtaja on huolissaan liikuntapudokkaista, vaikka ymmärtääkin hallituksen suunnitelmia – lasten ja nuorten tutkimuksesta hälyttäviä tuloksia

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari ymmärtää hallituksen suunnitelmia, mutta toivoo, että lapset pääsisivät liikuntaharrastusten pariin vielä ennen kesää.

Urheilupolitiikka
jalkapallo, nuoret
Ulkona pääsee harrastamaan, mutta sisäliikuntaharrastaminen on vielä koronarajoitusten takia katkolla.Getty Images

Koronasuunnitelman mukaan lasten ja nuorten osalta tarkoitus on päästä harrastamaan ulkotiloissa toukokuun aikana. Sisätiloissa harrastaminen on tarkoitus avata myöhemmin. UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari toteaa, että lääkärinä hänellä on kahtiajakoiset ajatukset hallituksen suunnitelmasta.

– Ymmärrän infektion leviämisen erityisesti nuorissa ikäryhmissä, ja se on varmasti se hallituksen syy, minkä takia harrastustoimintaa ei avata. Toisaalta liikunnan ja urheilun lääkärinä kaipaisin toki sitä, että päästäisiin takaisin urheilukentille. Jos kevätkin mennään ilman järjestäytynyttä harrastustoimintaa, on suurempi riski, että osa meidän ikäluokista putoaa harrastustoiminnan ulkopuolelle.

Lasten ja nuorten koronatapaukset ovat olleet kasvussa Suomessa ja rokotekattavuuttakaan näiden ryhmien osalta ei toistaiseksi ole.

– Kun siellä ei ole rokotteita vielä käytössä, niin riski on tällä hetkellä suhteessa heillä erilainen kuin aikuisilla, Vasankari sanoo.

Hallitukselle Vasankarilla on kuitenkin yksi toive.

– Se olisi iso asia, jos päästäisiin tavalla tai toisella lasten ja nuorten kohdalla aloittamaan harrastustoimintaa keväällä, hän sanoo ja lisää, että muutama viikkokin harrastaminen olisi lapsille suuri asia ennen mahdollisia kesätaukoja. Näin mahdollisesti saataisiin lasten liikuntaharrastus jatkumaan myös syksyllä.

Moni lapsi aloittaa harrastamisen alakouluikäisenä ja yläkouluikäisenä urheiluharrastuksen piiristä pudotaan pois. Lääkäri pohtii, että tässä välissä on ratkaisevaa, saadaanko nuori pidettyä liikkeessä ja urheiluseuratoiminnassa mukana.

– Voi olla niitä nuoria, jotka vielä olisivat harrastustoiminnan mukana kulkeneet, heidän todennäköisyytensä jäädä pois kasvaa, jos ollaan pitkiä aikoja pois. Ja tietysti uuden harrastuksen löytyminen on lähes mahdotonta, jos järjestäytynyttä toimintaa ei ole.

Tutkimuksessa hälyttäviä tuloksia

UKK-instituutti ja Jyväskylän yliopisto ovat tehneet yhteistyökumppaneideen LIITU-tutkimusta, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä. Tutkimuksessa muun muassa mitattiin liikemittareilla nuorten liikkumista ja paikallaanoloa. Tutkija kertoo, että viime kevään koronarajoitusten aikana tutkimus antoi tietoa, millä tavalla koululaisten etäkoulu ja liikuntaharrastusten tauolla oleminen vaikuttivat lasten liikkumiseen verrattuna vuoden 2018 vastaavaan tutkimukseen.

– Huonoimmillaan tämä tarkoitti neljännesmiljoonaa askelta (pudotusta) näiden lasten ja nuorten kohdalla keskimäärin, jotka tähän tutkimuksiin osallistuivat.

– Se on valtava fyysisen liikkumisen määrän pudotus, ja kun siihen ruvetaan laittamaan terveysasioita, silloin puhutaan mahdollisesti kestävyyskunnosta, huonommasta muusta lihaskunnosta ja muista fyysisistä ominaisuuksista, puhutaan riskistä ylipainoon, erilaisista terveysmurheista, Vasankari kertaa.

Vasankari korostaa, että nämä terveydelliset seikat eivät ole välttämättä lapsen ja nuoren elämässä määrittäviä tekijöitä vielä, mutta jos asiat jäävät samalla tolalle rajoitusten purkamisen jälkeenkin, niistä voi aiheutua myöhemmin terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta tai pielessä olevia rasva-arvoja.

Lue myös:

Olympiakomitean pomolta tiukkaa kritiikkiä hallituksen suunnitelmasta – nosti esille huolen esityksen sanamuodoista: "Epälooginen"

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on vapautumassa toukokuussa, Olympiakomiteassa petyttiin aikatauluun –urheilukatsomoihin voi päästä kesäkuussa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ravintolarajoitukset kevenevät hiukan, Norja luopuu Astra Zenecan rokotteesta, THL: koronavirustapausten väheneminen pysähtynyt

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat