Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Ruotsi-ottelu palaa ensi vuonna ikoniselle Helsingin olympiastadionille kahdeksan vuoden tauon jälkeen

Vuoden 2022 Suomi–Ruotsi-maaottelu järjestetään uusitulla Olympiastadionilla. Samana vuonna vietetään Helsingin kesäolympialaisten 70-vuotisjuhlaa.

yleisurheilu
Ruotsi-ottelu
Suomen miehet juhlivat maaotteluvoittoa viimeksi vuonna 2018 Tampereella. Seuraava Suomessa järjestettävä Ruotsi-ottelu käydään Helsingissä 2022.AOP

Yleisurheilun perinteikäs Suomi–Ruotsi-maaottelu palaa Helsinkiin ja uusitulle Olympiastadionille syyskuussa 2022. Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus päätti asiasta yksimielisesti kokouksessaan perjantaina. Kolme edellisestä Suomessa järjestettyä maaottelua kilpailtiin Tampereella.

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani on tyytyväinen, että maailman vanhin edelleen jatkuva yleisurheilumaaottelu palaa alkujuurilleen Helsinkiin. Maaottelu käytiin edellisen kerran Olympiastadionilla vuonna 2014.

Itanin mukaan lähes satavuotiaan maaotteluperinteen paluu Olympiastadionille on merkityksellistä paitsi urheilullisesti ja taloudellisesti, myös kulttuurisesti. Vuonna 2022 Helsingin kesäolympialaisista tulee kuluneeksi 70 vuotta.

– Kyllähän Helsingin olympiastadion on koko yleisurheilevan maailman yksi ikonisimpia kilpailupaikkoja. Olemme tyytyväisiä neuvotteluihin Stadion-säätiön kanssa ja erityisen tyytyväisiä myös siihen, että Helsingin kaupunki lähti tukemaan tapahtumaa pääyhteistyökumppanina, Itani kommentoi Yle Urheilulle.

Itanin mukaan neuvotteluissa painoivat muun muassa talouskysymykset. Ruotsi-ottelu on taloudellisesti yksi SUL:n päätuotteista.

– Ilman muuta meille on tärkeää, että talousyhtälö on kohtalainen, ja aivan selkeästi sellainen saatiinkin kasaan. Haluamme, että tapahtuma on kaikin puolin onnistunut, ja että se näkyy ihmisille myös ennen tapahtumaa, jotta saadaan lehterit täyteen.

Olympiastadion
Helsingin olympiastadionin mittava remontti saatiin valmiiksi viime syksynä.Tomi Hänninen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja Nasima Razmyar toivottivat maaottelun tervetulleeksi Olympiastadionille.

– Suomi–Ruotsi-maaottelu on monelle suomalaiselle jokakesäinen perinne, joko paikan päällä tai television ääressä. Olen iloinen, että Helsinki saa toimia taas tämän hienon ja perinteikkään urheilutapahtuman näyttämönä, Vapaavuori sanoi SUL:n tiedotteessa.

Olympiastadionilla kilpaileminen harvinaista herkkua

Vuorovuosin Suomessa ja Ruotsissa kilpailtava maaottelu on järjestetty viime vuosina vuorotellen Tampereella ja Tukholmassa. Kun Olympiastadionilla yleisurheiltiin edellisen kerran vuonna 2014, tuoreista EM-hallimitalisteista pikajuoksija Lotta Kemppinen ja korkeushyppääjä Ella Junnila olivat vasta 16-sarjalaisia. He eivät ole koskaan kilpailleet aikuisten maaottelussa Olympiastadionilla.

– Täytyy muistaa, että meidän yleisurheilumaajoukkue on tällä hetkellä tosi nuori ja siellä on paljon huikean hienoja urheilijoita, jotka pääsevät ensi vuonna ensimmäistä kertaa tänne stadikalle kilpailemaan. Odotan sitä tosi innolla, Sami Itani sanoo.

Itanin mukaan tapahtumaa on tarkoitus uudistaa juhlavuoden kunniaksi yhteistyössä Helsingin kaupungin ja todennäköisesti myös Olympiakomitean kanssa.

– En osaa vielä sanoa, mitä muutoksia tulee aikaisempaan. Sen lupaan, että siitä tulee moderni uudenlainen tapahtuma, jossa myös kunnioitetaan vanhaa.

Suomi–Ruotsi-maaottelua isompia yleisurheilutapahtumia, kuten yleisurheilun arvokilpailuja, ei Itani näe Olympiastadionilla järjestettävän lähivuosina, vaikka stadionin kapasiteetti ja puitteet riittäisivätkin ainakin EM-tason kilpailuihin.

– Totta kai on monen tekijän summa, lähdetäänkö tänne Helsinkiin sellaisia hakemaan. Hyvin skeptinen olen, että isoja kisoja juuri nyt lähdettäisiin hakemaan Suomeen, Itani toteaa.

Ruotsi-ottelu kuuluu Ylen kattavaan yleisurheilutarjontaan. Ensi syksyn maaottelua Tukholmassa ja vuoden 2022 ottelua Helsingissä voi seurata suorana Ylen kanavilla.

Lue myös:

Mitä ihmettä suomalaisessa yleisurheilussa on tapahtumassa? Nuoret urheilijat paukuttelevat ennätyksiä rikki ja kaikki on mahdollista, sanovat asiantuntijat

Suomalainen keihäänheittäjä otti riskin uhmatessaan matkustussuosituksia – loistavaa leiriä Etelä-Afrikassa viettävä Toni Kuusela nakkaa 80-metrisiä joka kisassa

Tokion olympialaisiin valittiin lisää urheilijoita – Hulkko, Junnila, Pulli, Ruoste ja Tenkanen kisakoneeseen

Ringa Ropo ja Ella Junnila kävivät enteellisen keskustelun mitalipäivän aamuna – äidiltä arvoituksellinen vihjaus tyttärensä tulevaisuudesta

EM-sensaation valmentaja oli lähellä luovuttaa muutama vuosi sitten – kaksikko luottaa omiin tapoihinsa, vaikka ne herättävät lajipiireissä ihmetystä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat