Hyppää sisältöön

Uefa vahvisti kahdeksan EM-kisojen isäntäkaupunkia – Huuhkajien otteluihin pääsee jopa 30 000 katsojaa

Uefa kertoi lisätietoja kesän EM-kisojen katsomojärjestelyistä ja pääsylipputilanteesta.

Nämä lehterit ovat täyttymässä kesällä Pietarissa ainakin puolilleen. Kuva: Getty Images

Kahdeksan jalkapallon EM-kisojen kahdestatoista isäntäkaupungista on vahvistanut ottavansa stadioneille yleisöä. Euroopan jalkapalloliitto Uefa valaisi kisajärjestelyjen tilannetta tiedotteessaan perjantaina. (siirryt toiseen palveluun)

Eniten yleisöä olisi ottamassa Budapest, joka tähtää Uefan mukaan jopa täysiin katsomoihin, jos katsojat täyttävät tiukat sisäänpääsyvaatimukset. Näihin kuuluvat muun muassa kaksi negatiivistä koronatestiä enintään viisi päivää ennen maahan saapumista tai todistus taudin sairastamisesta viimeisen puolen vuoden aikana.

Vähintään puolet kapasiteetista olisivat täyttämässä Baku sekä Pietari, jossa Huuhkajien on määrä pelata ottelut Venäjää ja Belgiaa vastaan. Molemmat kaupungit ovat sitoutuneet ottamaan lehtereille vähintään 50 prosenttia stadionin kapasiteetista. Pietarissa se tarkoittaisi 30 000 katsojaa.

Amsterdam, Bukarest, Glasgow ja Kööpenhamina ovat luvanneet Uefalle vähintään 25–33 prosentin kapasiteetit stadioneille. Täten Suomen avausottelussa Kööpenhaminan Parkenilla voisi olla noin 12 000 katsojaa. Tanskan jalkapalloliitto on pyytänyt Uefalta lippujen priorisointia tanskalaisille faneille. (siirryt toiseen palveluun)

Finaalipaikkakunnalla Lontoossa alkulohkon otteluihin otetaan vähintään 25 prosenttia kapasiteetista. Välieriin ja finaaleihin kapasiteettia on koronatilanteen niin salliessa tarkoitus nostaa.

Müncheniä, Roomaa, Bilbaota ja Dublinia ei vielä vahvistettu kisakaupungeiksi. Näillä neljällä on kymmenen päivää aikaa esittää suunnitelmansa yleisön tuomiseksi stadioneille. Uefa vahvistaa kaupungit kuluvan kuun 20. päivä kongressissaan. Liitto on aiemmin ilmoittanut, että jos kaupungit eivät voi taata yleisön pääsyä stadionille, ottelut voidaan siirtää muualle.

Jo ostettuja lippuja saatetaan mitätöidä

Uefa huomauttaa tiedotteessaan kisamatkoja pohtivia faneja muistamaan eri maiden erilaiset koronarajoitukset ja karanteenisäännöt. Kolme isäntämaata, Azerbaidzhan, Unkari ja Venäjä, suunnittelevat poikkeuksia maahantulorajoituksiin kisoja ajatellen.

Esimerkiksi Pietarissa harkitaan Uefan mukaan järjestelyä, jonka perusteella lipunhaltijat voisivat tulla maahan vapaasti ja päästä ottelutapahtumaan todistamalla negatiivisen koronatestin.

Uefa tarjoaa lipunhaltijoille viimeisen mahdollisuuden palauttaa lippuja ja saada rahat takaisin. Uusi takaraja on huhtikuun 22. päivä. Jos otteluiden paikkakunnat muuttuvat tai yleisöä ei päästetä katsomoihin, tilannetta katsotaan uudestaan.

Jos otteluihin on palautusikkunan suljettua olemassa vielä enemmän myytyjä lippuja kuin sallittu katsojien määrä, Uefa järjestää arvonnan lipunhaltijoiden kesken. Arvonnan kautta peruuntuneista lipuista tiedotetaan toukokuussa.

Juttua päivitetty 10.4. kello 9.10: Tarkennettu tietoa Tanskan liiton pyynnöstä priorisoida lippuja.

Lue myös:

Jalkapallon EM-kisoissa viiden pelaajan vaihtosääntö – järjestäjämaat saavat itse päättää, kuinka paljon ottavat yleisöä katsomoihin

Uefa kokoontuu miettimään Mestarien liigaa ja EM-lopputurnausta

Tanskalaisministeri lupasi vähintään 11 000 katsojaa Kööpenhaminan EM-otteluihin