Hyppää sisältöön

Iivo Niskanen tarjosi seurakaverilleen näytönpaikan, mutta ei jättänyt voitosta epäselvyyttä – "Ajateltiin antaa hänelle vähän ruutuaikaa"

Iivo Niskanen hiihti tuulisessa säässä jälleen voittoon, kun kotimainen hiihtokausi päättyi Rukan Suomen cupiin.

Iivo Niskanen
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Iivo Niskanen jatkoi voittajana, kun hän nappasi ykkössijan Rukan Suomen cupin 20 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa. Voitto oli Niskaselle jo 15. Suomen cupissa.

Yhteislähtökisan alku oli varsin erikoinen, sillä noin kilometrin taivalluksen jälkeen Puijon Hiihtoseuran Petteri Koivisto ampaisi karkuun ja hänen seurakaverinsa Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen tekivät tulpan pääryhmän kärkeen ja hidastivat tahdin lenkkivauhtiin.

Koivisto johti kisaa parhaimmillaan noin 25 sekuntia, kunnes kolme kierrosta ennen maalia Niskanen pani kaasun pohjaan, jätti pääjoukon ja ohitti nuoren seurakaverinsa.

Viimeisen 7 kilometrin aikana Suomen ykköstykki kasvatti voittomarginaalinsa 20,6 sekuntiin. Suomen cupin kokonaiskilpailun voiton jo varmistanut Joni Mäki siirtyi toiseksi 15 kilometrin jälkeen eikä päästänyt muita kannoilleen.

Ristomatti Hakola iski viimeiseen mäkeen ja otti kolmannen sijan vajaan parin sekunnin erolla ennen Perttu Hyväristä. Koivisto ylitti maaliviivan kuudentena.

Niskasen mukaan Puijon tulppataktiikka syntyi vasta viisi minuuttia ennen starttia, jolloin hän ehdotti tätä Koivistolle ja Pertulle. Niskanen oli huomannut naisten kisan aikana, että kova tuuli vaikeuttaa hiihtoa ja kaikki odottavat vain hänen irtiottoaan.

– Petteri on ollut hyvässä kunnossa, niin ajateltiin antaa hänelle näytönpaikka, vähän ruutuaikaa ja hyvää nostetta ensi vuoteen. Yllättävän hyvin hän kesti tuohon loppuun siihen nähden, että hiihti yksin melkein koko matkan, Niskanen kehaisi 21-vuotiasta seurakaveriaan.

Niskasen mukaan Koivisto on ehdottomasti yksi Suomen lahjakkaimpia nuoren polven hiihtäjiä. Nuorten SM-kisoissa voitosta voittoon kulkenut on osoittanut potentiaalinsa, mutta vastikään päättynyt armeija ja liiallinen harjoittelu ovat hidastaneet hänen murtautumistaan aikuisten sarjassa.

– Näin hyvä lopetus kauteen, niin uskon, että Petteri tulee maailmancup-tason hiihtäjäksi vuoden, kahden sisään, Niskanen arvioi.

Niskaselle meinasi käydä kisassa pienimuotoinen lapsus, sillä hän laski hiihdettävät kierrokset väärin ja iski väärään aikaan.

– Ajattelin, että olisi ollut yksi kierros vähemmän ja löin aika innokkaasti loppunousuun. Jouduin vähän tasapainottamaan hiihtoa, mutta ero oli onneksi viimeisellä kierroksella sen verran suuri, että tiesin, että saan aika rauhallisesti tulla ja nautiskella viimeisestä kisasta, hän myhäili.

Miesten 20 km (v), yhteislähtö

1. Iivo Niskanen 46.47,8

2. Joni Mäki + 20,6

3. Ristomatti Hakola + 36,6

4. Perttu Hyvärinen + 38,3

5. Juho Mikkonen + 38,3

6. Petteri Koivisto + 45,2

7. Markus Vuorela + 45,7

8. Joel Ikonen +1.12,7

9. Miro Karppanen +1.29,4

10. Emil Liekari +1.30,7

Suomen cupin kokonaistilanne

1. Joni Mäki 580 pistettä

2. Perttu Hyvärinen 431

3. Ristomatti Hakola 412

4. Iivo Niskanen 400

5. Markus Vuorela

Päivitys kello 15.28: Lisätty Niskasen kommentit ja Suomen cupin kokonaistilanne

Lue myös:

Pärmäkoski sujutteli ylivoimaiseen voittoon, vaikka toivoi jopa kisojen perumista – "Töihin oli lähettävä ja hyvä työpäivä siitä muodostui"

Emmi Lämsä kepitti Pärmäkosken ja Monosen Suomen cupin viestissä – Puijon Hiihtoseura omaa luokkaansa miehissä

Hiihtokausi huipentuu Rukalla – päättyykö pitkäaikaisen maajoukkuehiihtäjän ura?