Hyppää sisältöön

Salibandyfinaalissa viheltävä tuomarikaksikko korostaa, että kritiikkiä saa esittää – "Emme voi voittaa, voimme vain olla luottamuksen arvoisia"

Salibandyliigan kehutuin tuomarikaksikko kiistelee kuin aviopari mutta ratkaisee kenttätapahtumat puhumalla ja perustelemalla.

Henri Heinola ja Manu Marttinen tekevät sunnuntaina päätöksiä salibandyliigan mahdollisesti ratkaisevassa finaalissa. Joukkueista Oilers on pakkovoiton edessä, sillä sarja on katkolla Classicille. Kuva: Jarkko Vuolle

Miesten salibandymestaruus on sunnuntaina katkolla. Paineet ovat Oilersin puolella, sillä Classic on sysännyt espoolaiset selkä seinää vasten.

Painekattilassa ovat myös ottelun tuomarit.

Henri Heinola ja Manu Marttinen ajoittavat yhteisen uransa alun ystävänpäivään 2007, tai johonkin niihin aikoihin. Ystävänpäivä tuntuu hyvältä, sillä nelisensataa reissupäivää yhdessä vietettyään kaksikko tuntee jo toisensa.

– Ollaan kuljettu pitkä matka yhdessä. Olemme pystyneet tekemään omaa työtämme ja saamaan pelaajien kunnioitusta ja luottamusta. Se on äärimmäisen tärkeää, että sellainen luottamussuhde on muodostunut, Marttinen kertoo.

Uudenmaan Salibandyerotuomarikerhon kaksikko on kerännyt kokemusta ja arvostusta. Salibandyliigassa 250 yhteisen ottelun rajapyykki ylittyi maaliskuussa 2020, ja edelliskaudella heidät valittiin liigan parhaimmaksi tuomaripariksi.

Vain puhumalla pärjää

Miesten maine ja tuomarillinen kunnia on kasvanut reilussa 14 vuodessa. Työparissa molemmat joustavat tarvittaessa. Toimintatavat ovat hioutuneet kuin timantit paineessa.

– Tämä on yhteistyötä. Meitä on kaksi erotuomaria mutta tässä kohtaa olemme molemmat tasa-arvoisia, Marttinen korostaa.

Jos Heinolalta kysytään, Marttisen vahvuus on keskustelevassa työtavassa. Hyvä tuomari osaa perustella linjansa jo etukäteen eikä vasta sillä hetkellä, kun esimerkiksi rike tapahtuu.

– Ei varmaan löydy toista erotuomaria, joka kommunikoisi niin hyvin joukkueiden kanssa. Manu on minusta Suomen paras siinä, Heinola kuvaa.

– Me täydennämme hyvin toisiamme Manun kanssa. Olen mielestäni hyvä tunnistamaan tilanteita, keskustelemaan tuomariparini kanssa tilanteista ja ennakoimaan, että kohta saattaa tapahtua jotakin, Heinola jatkaa.

Viheltämättä jättäminenkin on päätös

Kenttätapahtumat vaativat äärimmäisen nopeaa reagointia ja ennen kaikkea nopeaa päätöksentekoa. Tuomaripari keskustelee koko ottelun ajan langattomien mikrofonien avulla, tilanteita puretaan lennossa ja toisaalta samalla kentän toisesta päästä kaveri voi vinkata, jos havaitsee esimerkiksi pelin sisälle syntyneitä jännitteitä.

Kentällä ei ole pelkästään niitä tapahtumia, joita katsotaan videolta, onko niissä rike tai ei ollut rikettä. Ottelun aikana on kymmeniä sellaisia hetkiä, joissa tuomari antaa pelin jatkua ja ne ovat samalla tavalla päätöksiä kuin kaikki muutkin.

– Jos keskityttäisiin siihen, kuinka iso osa päätöksistä menee oikein suhteessa siihen, mitä menee väärin, niin oltaisiin aika paljon lähempänä ymmärtämään, minkälaista toimintaa tämä on, Heinola kertoo.

Henri Heinola seuraa tarkkaavaisesti maalinedustilannetta. Sijoittuminen on tuomarin työskentelyssä tärkeää. Tilanteet voivat näyttää eri kulmista erilaisilta. Kuva: Jarkko Vuolle

Ihan ketä tahansa ei liigafinaaleihin valita. Pelaajat arvostavat myös selkeää linjaa ja tarvittaessa linjan selventämistä. Kommunikointi kentällä antaa pelaajille varmuuden siitä, että myös kurinpidossa ollaan finaalien vaatimalla tasolla.

– Tärkeintä on valitun linjan pitäminen. Toinen on sitten kommunikointi. Vaikka tunteet kuohuavat, niin sitä ei tarvitse ottaa henkilökohtaisesti. Linja on tosi tärkeä, Classicin hyökkääjä ja pudotuspelien tehokkain pelaaja Sami Johansson korostaa.

Erotuomareiden työskentelystä tekee haasteellista se, että päätös on tehtävä aina. Ratkaisuja ei voi jättää roikkumaan ilmaan eikä taida olla urheilullisesti mahdollista, että tuomari pistäisi pillin taskuun ja jättäisi riitapukarit selvittämään tulkintaa keskenään.

– Tätä voi verrata mihin tahansa elämän osa-alueeseen. Ei voi jättää mitään asiaa niin, että hei, tämä jäi ilmaan. Ei tehdä ratkaisua, Marttinen kuvaa.

– Mitä teet siinä tilanteessa? Poistutko paikalta? Se on se ainoa vaihtoehto, Heinola naurahtaa mielikuvalle kentän jättävistä tuomareista.

"Saakin tulla paskaa niskaan"

Unelmat joko hautautuvat tai elävät tuomaripillin vihellyksen mukaan.

Kevään ratkaisupeleissä yksi tuomio tarkoittaa armottomimmillaan toisen joukkueen kauden päättymistä ja toisen jatkamista. Pelaajien pitää pystyä hyväksymään ratkaisut, joita erotuomarit kentällä tekevät.

– Meille tulee ja erotuomareille saakin tulla paskaa niskaan. Toki sen pitää olla urheilullista ja arvostelussa pitää olla kunnioitusta mukana mutta asiallista kritiikkiä pitää ja saa esittää, Marttinen sanoo.

Henri Heinola myöntää, että välillä isot pelit ja niihin valmistautuminen tulee uniin. Tuomarit ovat takuulla fyysisesti yhtä täydessä tikissä kuin joukkueetkin mutta vaikka tuomittuna olisi kuinka merkittäviä pelejä tahansa, jännittäminen kuuluu asiaan.

Kuva: AOP / Matti Raivio

Finaaliin valitut tuomarit edustavat koko tuomaritoimintaa ja onnistuttava olisi koko ammattikunnan puolesta.

– Varmaan silmäpusseista näkyy, että välillä pelit tulevat uniin. Nytkin hyppäsimme kesken finaalisarjan mukaan, kyllä siinä on paineita. Itse me asetamme itsellemme eniten paineita, Heinola sanoo.

Vaikka kuinka pinnan alla kuplisi jännitystä, kentällä tuomari ei voi pelätä.

Pelätä ei voi raivoavia pelaajia, silmät kiiluen huutavia valmentajia eikä edes sitä, että tuhatkunta kannattajaa vaatii pää punaisena mielestään ratkaisua.

Korvat ja silmät on suljettava ulkopuolelta tulevalta mielipiteiden myrskyltä. Ja niin irvokkaalta kuin se kuulostaakin, teit niin tai näin, tuomari tekee aina väärin päin. Ainakin jonkun näkökulmasta.

– Eihän se hyvältä tunnu, kun itse haluaisin olla ihmisten kanssa yhdessä niin, että pystytään tekemään järkeviä ratkaisuja. Kentällä joutuu epäkiitolliseen rooliin mutta toisaalta se on aika opettavaista, Marttinen sanoo.

Vanha pari baanalla

Tuomarikaksikko jakaa paitsi pelilliset ajatukset, myös arkielämän tunteita. Pitkillä keikkamatkoilla ehtii puhua paljon muustakin kuin salibandysta. Yksimielisyys löytyy helposti ja esimerkiksi isoon ääneen radion säestyksellä hoilottamalla.

– Viihdytän Henriä autossa laulamalla suomalaista poppia, Marttinen kertoo.

– Jos Manulta kysytään, paras biisi on Kaija Koolta mutta minun täytyy kyllä sanoa, että Kaskisen Elias on aika tykkiä kamaa, Heinola jatkaa.

Biisivalinnat menevät joskus ristiin mutta eri mieltä on lupa olla. Eri mieltä ollaan toisinaan myös pukukopissa, Heinola naurahtaa.

– Me ollaan Manun kanssa kuin vanha aviopari. Erä menee hyvin mutta kun mennään koppiin, kolmen minuutin päästä on täysi sota jostain asiasta. Mutta se on meidän kahden välistä. Kaverille on helppo huutaa, kun sille voi, Heinola kuvaa.

– Eikä ole vielä sellaista tilannetta ollut, että olisimme niin eri mieltä, että pitäisi alkaa kolikkoa heittämään, Marttinen virnistää.

Samaan tapaan kuin huippupelaajilla, myös huipputuomareilla on kunnianhimoisia tavoitteita. Jonakin päivänä kaksikko toivoo MM-finaaliin pääsyä.

Ja kun unelmien MM-finaali on päättynyt, Heinola ja Marttinen nostavat yläfemmat. Sen enempää tuomareiden ei ole vara tuuletella.

– Me emme voi ikinä voittaa mitään. Me voimme vain olla luottamuksen arvoisia, Heinola päättää.

Lue myös:

.
.