Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Urheiluasiantuntijat perkasivat hiihtotalven – kausi sisälsi iloja ja herätti kysymysmerkkejä: "Paljastaa totuuden, mikä on hiihdon tila tällä hetkellä"

Urheiluasiantuntijat summasivat päättyneen hiihtokauden Ylen aamun Jälkihiessä. Katso koko keskustelu pääkuvaa klikkaamalla.

Muu urheilu
SM-liigan pudotuspelit, hiihtokauden summaus, huumevyyhti ja olympiapurjehdus
SM-liigan pudotuspelit, hiihtokauden summaus, huumevyyhti ja olympiapurjehdus

Urheiluasiantuntijat Virpi Sarasuo, Juha Valvio ja Kaj Kunnas keskustelivat Ylen aamun Jälkihiessä päättyneestä hiihtokaudesta, SM-liigan pudotuspeleistä sekä purjehtija Janne Järvisen saamasta vankeustuomiosta.

Virpi Sarasvuon ja Kaj Kunnaksen mukaan päättynyttä hiihtokautta voi kuvailla kaksijakoiseksi. Kunnaksen mukaan etenkin MM-kisat sujuivat paremmin kuin hän osasi odottaa, sillä Suomi sai kolme mitalia. Toimittaja oli kuitenkin huolissaan, etteivät nuoret hiihtotähdet pystyneet haastamaan kärkihiihtäjiä.

– Pärmäkosket ja Roposet löivät minuuttitolkulla nuoria ja nousevia hiihtäjiä, joilta me odotetaan, että ehkä jo Pekingissä. Minua vähän myös huolestuttaa miesten puolella se, että Iivo Niskanen kepittää muut viidellä minuutilla viidelläkympillä, Kunnas tuumii.

Sarasvuon mukaan nuorten ja kokeneiden eroista pitääkin olla huolissaan, mutta hän muistuttaa Iivo Niskasen tilanteessa olleen kyse myös suksikaluston eroista. Koko kauden mittapuulla hiihtokaudessa oli Sarasvuon mukaan suomalaisittain sekä hyvää että huonoa.

– Maailmancupissa ei tullut kärkisijoja ja se selittyy sillä, että huiput, joilta niitä on totuttu saamaan ja joiden avulla niistä on saatu iloita, eivät olleet ihan parhaassa lyönnissä tänä vuonna. Se taas paljastaa koko totuuden, että mikä on hiihdon tila tällä hetkellä, Sarasvuo tiivistää.

Toimittaja Juha Valviolle tuli puolestaan vieläkin kylmiä väreitä, kun hän muisteli Oberstdorfin MM-kisojen suorituksia.

– Kun päästiin kisaamaan, niin sitten saimme nauttia hienoista kisoista, Valvio sanoi ja muistutti naisten viestipronssista ja Ilkka Herolan MM-hopeasta Oberstdorfin kisoissa.

– Aavistuksen nytkin menee kylmänväreen tunteita. Saimme nauttia konkreettisesti menestyksestä. Onhan se hienoa, Valvio totesi.

Hassu systeemi

Kolmikko keskusteli myös jääkiekon SM-liigan poikkeuksellisista pudotuspeleistä. Pudotuspelien ensimmäinen kierros alkaa uudella tavalla, kun runkosarjasijoille 7–10 päätyneet joukkueet pelaavat kahden ottelun sarjan. Jatkopaikka ratkeaa yhteismaalien perusteella.

Pudotuspeliformaatti on aiheuttanut Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärven mukaan tyytymättömyyttä SM-liigan kulisseissa. Toimittaja Juha Valvio ymmärtää seuroja.

– Se kuulostaa hassulta, myönnän sen itsekin. Olisiko pitänyt kysyä, miten joukkueet olisivat halunneet pelata, en tiedä. Systeemi on kuitenkin kaikille sama, Valvio tuumii.

Kunnas puolestaan muistuttaa HPK:n vaikeasta tilanteesta. SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi Yle Urheilulle lauantaina, että pudotuspelit alkavat joka tapauksessa kymmenen joukkueen voimin.

Tämän takia tällä hetkellä pudotuspelien ulkopuolelle jäävä HPK joutuu odottamaan, joutuuko jokin joukkue koronakaranteeniin. Tässä tapauksessa pudotuspeleihin nostettaisiin juuri HPK sarjataulukon perusteella.

– Jos olet nyt HPK:n pelaaja, niin olet tavallaan ulkona pudotuspeleistä. Torstaina voi tullakin tieto, että lähdemme Ouluun, kun noilla onkin koronatapaus ja me nousemme pudotuspeleihin. Siinä on aika vaikeaa pitää se täydellinen timmi päällä, kun ei tiedä, onko lomalla vai ei, Kunnas tuumi.

– Tilanne on sama myös toisinpäin. Voi tulla lähtö, vaikka olet, kuinka timmissä kunnossa. Onhan tämä poikkeuksellista, Sarasvuo totesi.

Jälkihien loppupuolella kolmikko keskusteli myös purjehtija Janne Järvisen tilanteesta. Helsingin käräjäoikeus antoi viime viikon torstaina Järviselle kahden vuoden ja kuuden kuukauden mittaisen vankeusrangaistuksen, kun hänet todettiin syylliseksi törkeän huumausainerikoksen avuntoon ja törkeään rahanpesuun.

Järvisen saama tuomio ei ole lainvoimainen ja hän on kertonut valittavansa saamastaan tuomiosta. Jälkihiessä pohdittiinkin sitä, missä vaiheessa pitäisi pohtia, voiko Järvinen edustaa Suomea olympialaisissa ja arvokisoissa.

Katso koko keskustelu pääkuvaa klikkaamalla.

Lue myös:

MM-pettymys toi Iivo Niskasen kauteen haalean lopetuksen – Pekingissä hän haluaa saada itsestään kaiken irti: “Terävämpää ja parempaa meikäläistä”

Pärmäkoski sujutteli ylivoimaiseen voittoon, vaikka toivoi jopa kisojen perumista – "Töihin oli lähettävä ja hyvä työpäivä siitä muodostui"

SM-liigan pudotuspelit alkavat tavalla, joka ei kulisseissa tyydytä – asiantuntija kummeksuu liigan päätöstä: "Huono signaali"

Katiska-huumevyyhdissä vankeustuomion saanut purjehtija Janne Järvinen on rahoittanut olympiaprojektin – huippu-urheilupomo ei tyrmää Järvisen osallistumista Tokioon

Lajiliitto ei vielä tiedä kuinka toimia olympiaprojektin rahoittaneen Janne Järvisen tapauksessa: "Jos tästä tulee lainvoimainen tuomio, niin eihän tämä mitenkään sovi meidän arvoihin"

Olympiapaikan purjehtineelle Janne Järviselle kahden ja puolen vuoden vankeustuomio Katiska-huumevyyhdissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat