1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Vaihtaako Patrik Laine jälleen seuraa? Yle Urheilu listasi NHL:n siirtotakarajan kuumimmat suomalaisnimet – nämä pelaajat saattavat vaihtaa maisemaa

Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä avaa siirtorajan potentiaalisimpia suomalaisliikkujia.

Patrik Laineen kausi Columbuksessa on ollut odotettua vaisumpi. Kuva: Getty Images

Erikoisen koronakauden siirtoikkuna sulkeutuu maanantaina Suomen aikaa kello 22.00. Tämä tarkoittaa sitä, ettei pelaajia voi siirrellä takarajan jälkeen joukkueesta toiseen. Suomalaisittain siirtotakarajalla on jopa poikkeuksellisen paljon potentiaalista liikkujaa, sillä monen pelaajan sopimus on umpeutumassa kuluvan kauden jälkeen.

Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä listasi kuumimmat suomalaisnimet.

Patrik Laine, Columbus Blue Jackets

Ehdottomasti maanantain kuumin suomalaisnimi. Laineen alku uudessa seurassa ei ole ollut enempää eikä vähempää kuin täysi katastrofi. Peli ei kulje, eikä tulosta synny, minkä lisäksi pelaajan olemus huokuu turhautumista. Koko tilanne huokuu huonoa henkeä ja ajatusta, missä pelaaja on yksinkertaisesti ajautunut väärään aikaan väärään paikkaan.

Tämä ei tokikaan tarkoita, etteikö tilanne voisi korjautua jatkossa, mutta merkit ovat huonot. Columbus haluaa tehdä Laineesta kokonaisvaltaisen pelaajan eikä Laine ole innostunut ajatuksesta. Tämä ristiriita huokuu etenkin pelaajan elekielestä harvinaisen kirkkaana.

Laineen sopimus umpeutuu kesällä, mutta hänestä tulee rajoitettu vapaa agentit eli oikeudet säilyvät seuralla. Katastrofaalisen alun jälkeen kauppaaminen toisaalle voi olla ratkaisu tilanteeseen, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että GM Jarmo Kekäläinen tuskin luovuttaa näin helposti Laineen suhteen. Kekäläinen maksoi Laineesta talvella kovan hinnan.

Laineella on jälleenmyyntiarvoa, mutta siirtotakarajalla markkinat yleensä suosia ostajaa. Hinnat eivät viime hetkillä yleensä ole korkeimmillaan.

Yhtä kaikki Laine kuuluu siihen listaan pelaajia, joiden kauppaaminen on ehdottomasti mahdollista. Kovin todennäköisenä sitä ei silti voi pitää.

Mikael Granlund, Nashville Predators

Granlund teki loppuvuodesta Nashvillen kanssa ainoastaan vuoden mittaisen sopimuksen. Sen jälkeen on tuntunut selvältä, että seura laittaa suomalaislaiturin kiertoon viimeistään siirtorajalla.

Granlundin nimi onkin pyörinyt siirtohuhuissa tiuhaan läpi kauden. Etenkin Toronto on mainittu Granlundin kohdalla usein mahdollisena uutena seurana.

Oman mausteensa Granlundin tilanteeseen tuo Nashvillen kova kevätvire. Heikosti aloittanut joukkue on kammennut itsensä takaisin pudotuspeliralliin, minkä vuoksi jo varmana pidetty Mattias Ekholmin kauppaaminen on tiettävästi isketty jäihin. Onko näin myös Granlundin kohdalla?

Toronto teki jo aiemmin hankintoja, joten Leafs-ovi saattaa olla Granlundilta kiinni, mutta sentteri kuuluu silti potentiaalisiin suomalaisliikkujiin.

Erik Haula, Nashville Predators

Haulan tilanne on samanlainen kuin Granlundilla, sillä sopimus on vuoden mittainen. Granlundin tavoin Nashvillen kohentuneet asetelmat pudotuspelikisassa laittaa kysymysmerkin myös Haulan kauppahuhuille. Silti voisi kuvitella, että Haula liikkuu siirtorajalla, jos hänelle löytyy ottajia.

Kauppa toisaalle voisi tehdä porilaishyökkääjälle hyvää. Haula on tunnettu taannoin liukasliikkeisenä jopa 30 maalin potentiaalisena pelaajana, mutta hän on taantunut nopealla tahdilla kolmosketjun pelaajaksi.

Hula ei ole pytynyt tuottamaaan hyökkäyspäässä paljoakaan. Vaikea nähdä pidempää tulevaisuutta Nashvillessa.

Sami Vatanen, New Jersey Devils

Devils paiskasi Vatasen siirtolistalle sunnuntaina, mikä osaltaan kertoo jyväskyläläisen tilanteesta. Vatanen ei ole ollut erityisen huono, mutta ei missään nimessä parhaimmillaan. Operoi niin ikään vuoden sopimuksella, joten jos Devils ei näe pidempää tulevaisuutta Vatasen kanssa, hän on varmasti kaupan – etenkin nyt, kun New Jerseyn pudotuspelihaaveet ovat kadonneet savuna ilmaan.

Vatasen tie seurassa on tukossa P.K. Subbanin sekä erinomaisesti esiintyneen tulokaspuolustaja Ty Smithin kautta. Kiekollisia puolustajia alkaa olla kahteen kärkipariin liikaa.

Jos ottaja löytyy, lähtee.

Antti Raanta, Arizona Coyotes

Arizonassa kakkosvahdin asemaan jumittuneen Raannan sopimus on niin ikään päättymässä eikä loukkaantumisista alati kärsineen maalivahdin tulevaisuus ole aavikolla. Raanta sopisi erinomaisesti menestystä tavoittelevan joukkueen toiseksi maalivahdiksi. Toistuvat loukkaantumiset hiekoittavat varmasti tietä siirtomarkkinoilla.

Toisaalta Arizona on itsekin vielä pudotuspelirallissa mukana, millä saattaa olla vaikutus mahdolliseen kauppaamiseen. Jos kysyntää ilmenee, Raanta saattaa liikkua muualle.

Joonas Korpisalo, Columbus Blue Jackets

Columbuksessa tuntuu olevan kaikki myynnissä, kuten Joonas Korpisalo itse asian Yle Urheilulle ilmaisi. Jo tehtyjen kauppojen lisäksi on selvää, ettei seura pysty pitämään kahta lahjakasta maalivahtia riveissään, Korpisaloa ja Elvis Merzlikinsiä.

Molemmilla on sopimusta jäljellä vuosi, joten pakottavaa tarvetta kauppaamiseen juuri nyt ei ole.

On kuitenkin mahdollista, että GM Jarmo Kekäläinen haluaa vahvistaa heikentynyttä joukkuetta jostakin toisesta kohdasta ja tässä tilanteessa hyvän jälleenmyyntiarvon omaavat maalivahdit saattavat nousta esiin. Etenkin kuudetta vuottaan NHL:ssä pelaavalla Korpisalolla voisi kuvitella olevan markkinoilla kysyntää, jos tämä tarjolle laitettaisiin.

Se, kumpaan maalivahtiin Columbus pidemmällä jänteellä sitoutuu, onkin vaikeampi kysymys. Korpisaloa voitaneen kuitenkin pitää tältä osin niukkana suosikkina.

Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens

Lehkonen on päässyt viime aikoina poissaolojen kautta pelaavaan kokoonpanoon, mutta iso kuva on edelleen ongelmallinen. Luotettava turkulaishyökkääjä on tuskaillut hyökkäyspään tehojen kanssa ja jumittunut Montrealissa nelosketjun pelaajaksi. Montrealissa rakastetaan Lehkosen työmoraalia ja luotettavuutta, mutta pelaaja itse on kaikkea muuta kuin tyytyväinen käsillä olevaan tilanteeseen. Jos Lehkonen mielii nousta NHL:ssä kiekollisempaan rooliin, maisemanvaihdos on välttämätöntä.

Montreal tuskin luopuu Lehkosesta mielellään, mutta pelaajan tyytymättömyys tuskin on sekään pidemmällä aikavälillä kovin herkullinen tilanne.

Lehkonen on pelaaja, joka saattaa vaihtaa maisemaa, joskin edessä siintävien pudotuspelien vuoksi maiseman vaihtuminen lienee todennäköisempää kesällä kuin nyt.

Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres

Pahin myrsky Ristolaisen ympärillä aiempina vuosina velloneiden siirtohuhujen kanssa ovat laantuneet, mutta hänen kauppaamistaan ei voi silti pitää mahdottomana. Buffalo on tyhjentänyt pajatsoaan urakalla viime päivien aikana ja seurassa tuskin kukaan on täysin turvassa. Turkulaisella on sopimusta jäljellä vielä vuosi, joten seuralla ei ole pakottavaa tarvetta kaupata häntä tänä keväänä. Se on silti mahdollista.

Kolikon toisella puolella on se tosiasia, että Ristolainen kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon pelaajia, jotka pelaavat synkkien aikojen keskelläkin illasta toiseen hyvin ja isolla sydämellä. Toisin sanoen Ristolainen on joukkueen ongelmista juuri nyt vähäisin.

Sami Niku, Winnipeg Jets

Winnipeg on menossa pudotuspeleihin ja seura on enemmänkin hankkimassa puolustajia kuin pyrkimässä heistä eroon. Silti Niku on yksi niistä pelaajista, joiden voisi kuvitella pian vaihtavan maisemaa. Niku ei näytä kuuluvan millään tavalla Winnipegin suunnitelmiin ja jos seura hankkii tämän eteen yhden puolustajan lisää, kuoppa syvenee entisestään. Kenenkään toisen suomalaisen NHL-pelaajan ura ei junnaa samalla tavalla paikallaan. Nikun edellinen peli on maaliskuun alusta.

Toisaalta kuka haluaisi takarajalla pelaajan, jolla ei ole NHL:stä mitään näyttöjä tai pelituntumaa?

Niku tarvitsee kauppaa enemmän kuin kukaan toinen suomalainen. Vuosi sopimusta jäljellä.

Päivitetty kello 17.57: Muokattu Korpisalo-osiota ja lisätty tieto, että kahdella Columbus-maalivahdilla on vuosi sopimusta jäljellä.

Lue myös:

Roope Hintz vietti kahden pisteen iltaa – Juuse Saroksen torjunnat liikaa voittomaalikilpailussa

Hieno startti NHL-uralle! Arttu Ruotsalainen täräytti maalin heti toisessa ottelussaan – jumbojoukkue Buffalo nousi loppuhetkillä voittoon

Epätietoisuus NHL:n pudotuspelien ajankohdasta jatkuu – vahvistusten saaminen MM-kisoihin näyttää entistä epätodennäköisemmältä