Suora

  • Urheiluruutu
  • EIF sydämessä - Peter Haglund ystävyydestä, kritiikistä ja hukatusta perhe-elämästä
  • Urheiluruutu

Kommentti: Roope Hintz pyörittää Dallasissa huimaa näytöstä – kaiken lisäksi puolikuntoisena!

Dallasin Roope Hintz on joukkueensa ylivoimaisesti paras hyökkääjä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Roope Hintz
Roope Hintz pelaa loistavaa kautta vammasta huolimatta.Getty Images

Jos suomalaisten NHL-pelaajien kesken jaettaisiin kuluvan kauden osalta sisupuukkoa, Dallasin Roope Hintziä olisi vaikea ohittaa. Starsin tamperelaishyökkääjä loukkaantui jo alkukaudesta, minkä jälkeen GM Jim Nill kertoi Ilves-kasvatin pelaavan vamman kanssa läpi loppukauden.

Hintz ei ole pelannut lähimainkaan kaikissa Dallasin otteluissa, koska tiettävästi alavartalossa sijaitseva vamma ei ole toisinaan antanut siihen mahdollisuutta. Päätös pelaamisesta tehdään jokaisen ottelun alla erikseen.

Toistuvat osumat ja loukkaantumiset ovatkin olleet iso osa Hintzin lyhyttä NHL-uraa. Myös viime kaudella loukkaantumisia nähtiin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Lukuisat loukkaantumiset eivät kuitenkaan ole estäneet Hintziä tekemästä erittäin näyttävää läpimurtoa maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Mansen mies on ollut lähes poikkeuksetta joukkueensa paras hyökkääjä, kun on peliin päässyt. Viimeisin esimerkki tästä saatiin viikonlopun otteluissa Floridaa ja Nashvillea vastaan.

Vammasta ei tuntunut olevan tietoakaan, kun erinomaisesti pelannut Hintz karkaili läpiajoihin ja pelasi muutenkin kaikilla tavoin loistavan ottelun. Eikä tämä poistunut kaukalosta tälläkään kertaa ilman tehomerkintöjä alustettuaan Florida-ottelussa kaksi osumaa ja kirjattuaan Nashvillea vastaan tililleen tehot 1+1.

Eikä kyse ole yhdestä onnistuneesta viikonlopusta.

Keskushyökkääjän 12 edellisottelun saldo on peräti 17 (6+11) pistettä. Kolmen edellisviikon osalta Hintz on koko liigan pistepörssissä sijalla 8. toiseksi tehokkaimpana suomalaisena. Ja edelleen: puolikuntoisena!

Ylipäätään sensaatiomaisena voidaan pitää sitä, että Hintz on puolikuntoisenakin kyennyt kasaamaan kaudelta yli pisteen ottelukohtaisen keskiarvon: 29 ottelua, 32 (13+19) pistettä. Suomalaishyökkääjän 1,10 pistettä ottelua kohden riittää koko liigan osalta upeasti sijalle 13.

Suomalaisista Hintzin eteen kiilaavat ainoastaan Aleksander Barkov (1,19) ja Mikko Rantanen (1,17).

Roope Hintz
Hintz on takonut 29 ottelussa 32 tehopistettä.Getty Images

Ei Dallasissa ykkössentterin virkaa toimittavan Hintzin läpimurto silti suurena yllätyksenä tule. Starsin kakkoskierroksella varaama tamperelainen osoitti jo menneellä kaudella kykynsä loistaa isojen poikien pelissä. Hintzillä on fantastiset työkalut NHL:ssä menestymiseen ja erinomaisen pelin ymmärryksen kautta hän osaa valita oikeisiin tilanteisiin oikeat työkalut.

Hintz on loistava luistelija, mikä tulee esiin etenkin isolla jäällä. Toisaalta hän käyttää isoa kokoaan hienosti hyödykseen laitojen lähellä, kulmissa tai maalille ajaessaan. Pelinluku- tai taito-ominaisuuksista ei mikään koskaan kiinni ollutkaan.

Silti läpimurto eturiviin on tapahtunut hämmästyttävän nopeasti.

Jos vielä toissa kaudella farmiliiga AHL:ssäkin vierailleen Hintzin 82 edellisen ottelun tehot muodostettaisiin yhdeksi runkosarjakokonaisuudeksi, tehot kirjattaisiin 28+32=60. Saldo on alle kuudentoista minuutin pelaajalle suorastaan loistava. Yksittäisestä parin viikon suonenvedosta ei siis ole kyse.

Hintz on erinomainen pelaaja pelin kaikilla osa-alueilla, eikä Hintz muuten pystyisi hoitamaan vaativaa ykkössentterin roolia. Hintz pystyy raapimaan omille tärkeitä aloituksia ja toisaalta hoitamaan keskushyökkääjän vaativat puolustusvelvoitteet moitteetta.

Todiste löytyy muun muassa maalipaikkatilastoista. Esimerkiksi vaaralliset maalipaikat viidellä viittä vastaan on kirjattu Dallasille Hintzin ollessa jäällä 83–54. Luotujen ja annettujen vaarallisten maalipaikkojen suhdeluku (60,58) riittää vähintään 350 minuuttia pelanneiden hyökkääjien osalta koko liigassa sijalle 17.

Lisäksi Hintz on tehnyt ylivoimapelistä itselleen vahvuuden. Kahden edelliskauden aikana Dallasin suomalaissentterille on kirjattu 88 ottelussa 30 ylivoimapistettä. Jos ylivoimapisteitä tarkastellaan pelattua tuntia kohden, Hintz (8,69) on tämän ja viime kauden osalta koko NHL:n kolmanneksi tehokkain pelaaja – edelle ehtivät ainoastaan Connor McDavid ja Leon Draisaitl.

Roope Hintz
Hintz urakoi tehot 1+3 viime torstain ottelussa Chicago Blackhawksia vastaan. Blackhawks-vahti Kevin Lankinen keräsi kiekon takaansa viidesti.Getty Images

Hintzin läpimurto ei ole kerännyt jääkiekkomaailmassa suuria otsikoita, vaikka aihetta olisi. Harva on rynninyt nähdyllä tavalla NHL:ssä eturiviin oltuaan toistuvasti enemmän tai vähemmän puolikuntoinen. Hintziä tämä ei ole tuntunut häiritsevän, ennemminkin päinvastoin.

Roope Hintz on ollut jo pitkään Dallasin paras hyökkääjä ja oli sitä taas viikonloppuna.

Käsillä on suomalaisnäkökulmasta yksi kiekkokauden upeimmista tarinoista. Jo läpimurto itsessään nähdylle tasolle olisi hieno tarina, sillä kakkoskierroksen varaukset eivät joka päivä nouse NHL:ssä ykkössentterin saappaisiin. Vielä erityisemmän tarinasta tekee kyky pelata huipputasolla samaan aikaan, kun vamma kehossa pitää illasta toiseen käsijarrua yläasennossa.

Sisukas jätkä.

Lue myös:

Vaihtaako Patrik Laine jälleen seuraa? Yle Urheilu listasi NHL:n siirtotakarajan kuumimmat suomalaisnimet – nämä pelaajat saattavat vaihtaa maisemaa

Roope Hintz vietti kahden pisteen iltaa – Juuse Saroksen torjunnat liikaa voittomaalikilpailussa

Dallasin salama-alku tyrmäsi Floridan NHL:ssä – Hintz hääräsi jälleen tehokkaana, Barkov pääsi maalin makuun

Hintz hurjasteli tehoilla ja valittiin tähdistöön – päävalmentaja yltyi hehkuttamaan: "Hän on paras hyökkääjämme"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat