Yksi SM-liigan epäonnisimmista pelaajista löysi uuden uransa takaiskujen kautta – NHL-seuran palkkaama Matti Lamberg on nälkäinen tulokas konkareiden seurassa

Matti Lamberg luo 28-vuotiaana uraa NHL-seura Washington Capitalsissa.

jääkiekko
Matti Lamberg
Matti Lamberg päätti pelaaja-uransa Ässissä kauden 2018–2019 jälkeen. Nyt hän työskentelee Washington Capitalsin pelaajatarkkailijana. (Arkistokuva)AOP
Kuuntele Matti Lambergin Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Katsomossa istuu tumma takki ja suorat housut yllään keski-ikäinen mies, joka tekee muistiinpanoja pieneen lehtiöönsä. Takissa ja lehtiössä on sama tunnus: NHL-seuran logo. Pari penkkiä sivuun ja lähes identtinen henkilö tekee samoin. Kuten myös ylempänä katsomossa, vain logot vaihtuvat.

Näitä tarkkailijoita alkaa ilmestyä katsomoihin viimeistään B-junioreissa. Yleensä heidän katseistaan paistaa kokemus ja rauhallisuus. Jäähallin kahviossa he tervehtivät toisiaan kohteliaasti ja vaihtavat muutaman sanan. Työ on tuttuja ja vuosien varrella otteluita sekä kilometrejä on kertynyt tuhansia.

Henkilöt tarkkailevat pelaajia ja raportoivat näkemästään työnantajilleen.

Tällä kaudella heidän joukkoonsa on liittynyt Matti Lamberg. Hän on 28-vuotiaana jääkiekkoilullisesti parhaassa iässä, siis jos puhutaan pelaamisesta. Lamberg on kuitenkin lopettanut peliuransa jo pari vuotta sitten. Nyt hän on NHL:ssä, pestinään varaamattomien pelaajien tarkkailu (amateur scouting) Washington Capitalsille.

Kuvailulle tyypillisestä kykyjenetsijästä Lamberg naurahtaa. Hän kertoo tuoreesta työstään audiosarjassa Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia.

– Kun loukkaannuin alkukaudesta (2018–2019), alkoi olla selvää, että ura on siinä. Muutamia kyselyitä tuli, että haluaisinko jatkaa kiekon parissa. Sanoin agentilleni, että olisin kiinnostunut, jos kysellään Euroopan scouteja. Capitals haki Suomesta kykyjenetsijöitä. Lähetin CV:n sinne, kävin haastattelussa ja sain pestin, Lamberg kertoo.

Peliä rakastava kiekkoromantikko

SM-liigassa Jokereissa, HIFK:ssa, Sportissa ja Ässissä pelannut Lamberg muistetaan peliuraltaan taistelijana, joka antoi jäällä kaikkensa. Sillä oli hintansa. Hän kärsi uransa aikana lukuisista loukkaantumisista ja aivotärähdyksistä. Mukana oli myös paljon epäonnea ja sattumaa. Hän kuvailee vammojaan kierteeksi, jota ei saanut katki.

– Maksoin hintaa kropallani pitkin matkaa, eikä urani ollut kestävällä pohjalla. En odottanut, että olisin pelannut 40-vuotiaaksi. Kuivin jaloin kuitenkin selvisin, koska mitään ei jäänyt päälle ja pystyn peliurani jälkeen esimerkiksi liikkumaan normaalisti.

Kun asiaa ajattelee jälkeenpäin, loukkaantumisista oli Lambergille myös hyötyä. Kun hän oli pitkiä pätkiä sivussa kokoonpanosta, hän seurasi otteluita katsomosta videovalmentajan kanssa. Hän aloitti myös opintonsa jo peliuran aikana.

– Peliä jumpattiin videovalmentajan kanssa paljon ja minulla kova oli kiinnostus peliä kohtaan. Nautin siitä. Olen tietynlainen kiekkoromantikko ja olen pienestä pitäen viihtynyt halleilla. Olen myös kiinnostunut ihmisistä, Lamberg sanoo.

Nyt Lambergin vierellä ei ole enää videovalmentaja. Kykyjenetsijän täytyy tehdä havainnot pelistä ja pelaajista täysin omin voimin. Hänen uusi uransa on vasta alussa, mutta intohimo lajia kohtaan on yhtä polttava kuin jäällä.

– Minulla on kova palo kehittää itseäni ja sen eteen täytyy tehdä älytön määrä töitä. Päätöksiä tehdään, mutta tietoa tulee vasta sitten, kun pelaajat menevät eteenpäin. Omaa työtään arvioidaan siis todella takapainotteisesti ja myös oppi tulee takapainotteisesti. Keskittymiseni on tällä hetkellä itseni kehittämisessä, Lamberg kertoo.

Entä mitä Lamberg miettii peliuransa takaiskuista? Tai miten hän kokee asemansa Capitalsin kokeneessa scouting-ryhmässä? Kuuntele Lambergin koko Unelmia ja kiekkohommia -jakso yllä olevasta soittimesta tai tästä linkistä.

Audiosarjassa vierailee tällä viikolla myös Suomen mestari ja Eurooppaa urallaan kiertänyt Markus Nordlund, joka näki 15-vuotisella urallaan jääkiekon kehityksen niin kentällä kuin pukukopeissakin. Kuuntele Nordlundin jakso alla olevasta soittimesta tai tästä linkistä.

Kuuntele Markus Nordlundin Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalo, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkonut Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Kokenut SM-liigavahti muistelee seikkailuitaan ulkomailla – Mika Järvinen kertoo, kuinka KHL:ssä pelikassit täytettiin kaviaarilla ja luistimet teroitettiin vain kotona

Leijonista tuttu puolustaja valitsi Ruotsin kakkosliigan, koska taistelu sarjapaikasta kiehtoi – Teemu Eronen toivoisi sarjat auki myös Suomeen: "Lisää urheilullisuutta"

Noora Rädyn jääkiekkokausi oli uran erikoisin, mutta kulisseissa unelma on entistä lähempänä – neuvottelut NHL-yhteistyöstä ovat taas käynnissä

Patrik Laine kummitteli NHL:n suomalaistähden takaraivossa ennen siirtoa Columbukseen – Joonas Korpisalo ymmärsi ensimmäisissä harjoituksissa hyökkääjän poikkeuksellisuuden

Lennart Petrell istui NHL:ssä viltissä ja ymmärsi, mistä show'ssa on kyse – HIFK-ikoni kertoo, kuinka Jokerit aikoinaan houkutteli

Millainen käskyttäjä on yli 800 ottelua SM-liigassa valmentanut Pekka Virta? Lukon Heikki Liedes kertoo, miten kasvoi kovassa koulussa luottokapteeniksi

Pelätty suomalaiskolmikko rikkoo ennätyksiä ja komeilee pörssikärjissä – NHL:n Venäjään vaihtanut Markus Granlund kertoo, millainen on KHL-legendaksi kasvanut Teemu Hartikainen

Kaapo Kähkönen muistelee, miltä tuntui torjua Nuoret Leijonat MM-kultaan ja pääministerin saunalle – mestarivahdin ennustus ennen kotiturnausta ei olisi voinut mennä pahemmin pieleen

Teemu Pulkkinen oli jääkiekon suurlupaus, jolle Hannu Jortikalla oli oma lempinimi – pistetykki puhuu avoimesti NHL-vuosistaan: "Tavoitteena oli pelata siellä pitkä ura"

Muistatko vielä Miro Heiskasen ihastuttavan NHL-debyytin? Nuori kiekkotähti avaa ajatuksiaan Ylen uudessa sarjassa – löydät kaikki jaksot täältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat