Mira Potkosen olympiapaikka on jo käytännössä varma – viimeisessä karsintaturnauksessa silti kovat panokset

40-vuotiaan Potkosen olympiapaikka sinetöitäneen vasta kesäkuussa, vaikka paperilla se on jo varma.

nyrkkeily
Mira Potkonen Bulgariassa.
Getty Images

Yle Urheilun tekemän selvityksen mukaan nyrkkeilijä Mira Potkosen paikka Tokion olympialaisiin on käytännössä varma, vaikka jäljellä on vielä yksi karsintaturnaus.

Euroopan viimeinen karsintaturnaus isketään Pariisissa 4.-8. kesäkuuta. Siellä jaossa on kuusi kisapaikkaa. Lisäksi yksi kisapaikka jaetaan maanosan rankingissa korkeimmin sijoittuneelle urheilijalle, joka ei saavuta kisapaikkaa Pariisissa.

40-vuotias Potkonen on 60-kiloisten sarjan Euroopan ranking-listan kärjessä kerättyään 330 pistettä. Lähin uhkaaja on irlantilainen Kellie Harrington, jolla pisteitä on kasassa 200.

Pariisissa kuuden kärjen ulkopuolelle sijoittuva urheilija voi saada maksimissaan 125 ranking-pistettä (sijat 7-8). Näin ollen edes Harrington ei voi saavuttaa Potkosta rankingissa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kamppailu- ja voimailulajien lajiryhmävastaavan Pasi Sarkkisen mukaan kisapaikan voi julistaa varmaksi vasta Pariisin karsintaturnauksen jälkeen.

— Ei niitä paikkoja ole vielä jaettu. Ranking-pisteiden mukaan Miran asema Euroopan ykkösenä on erittäin vahva, mutta paikkoja ei ole vielä jaettu.

Karsintajärjestelmää hallinnoiva taho, kansainvälisen olympiakomitean asettama Boxing Task Force (BTF), vahvistaa olympiapaikkojen saajat 14. kesäkuuta. Viime kädessä suomalaisurheilijoiden kisapassit leimaa Olympiakomitea.

Potkosta ei voi kuitenkaan ohittaa rankingissa enää sellainen urheilija, joka ei lunasta suoraa kisapaikkaa Pariisin turnauksesta.

– Siltä tällä hetkellä tilanne näyttää. Karsintasysteemeihin on tullut muutoksia matkan varrella. Kilpailuja on siirretty ja peruttu. Kaiken kaikkiaan entistä voimakkaammin tähän rankingiin on nojattu. Siitä huolimatta paikka on Suomella ja Miralla vasta, kun virallinen ilmoitus tulee. Ei ennen sitä, Sarkkinen toteaa.

– Paikka on silloin olemassa, kun siitä on saatu virallinen tieto.

Yle Urheilu ei tavoittanut Mira Potkosta kommentoimaan asiaa. Nyrkkeilyliitto, Potkosen manageri Anna Laukkanen tai valmentaja Maarit Teuronen eivät halunneet kommentoida ranking-tilannetta.

Mira Potkonen ja Maarit Teuronen
Mira Potkonen kuuntelee valmentaja Maarit Teurosen ohjeita Italian-leirillä.Ghadi Boustani / Yle

Pariisin karsintaturnauksessa on joka tapauksessa panosta Potkosellekin. Turnauksesta kerätyt pisteet vaikuttavat olympialaisten kaavioarvontaan. Mitä enemmän ranking-pisteitä, sen paremman paikan saa kaaviossa.

Turnaus jatkuu samasta tilanteesta, johon se viime vuonna Lontoossa keskeytettiin koronatilanteen takia. Jäljellä on 16 parasta nyrkkeilijää. Pariisissa säännöt koronan suhteen ovat ehdottomat: jos urheilijan edustamasta delegaatiosta yhdelläkin todetaan tartunta, hänet suljetaan turnauksesta.

– Se kuulostaa todella raa'alta toimenpiteeltä. Tietysti tässä maailmantilanteessa kaikki on mahdollista, ja ymmärrän, että siellä pitää urheilijoiden ja muidenkin terveysturvasta olla tarkkana, Olympiakomitean Sarkkinen sanoo.

Olympialaisten nyrkkeilyssä urheilijoiden yläikäraja on ollut 40 vuotta. Potkonen täytti viime marraskuussa 40, mutta sai osallistumisluvan olympiakarsintoihin, koska kisat siirtyivät pandemian takia.

– Meille on erittäin tärkeää saada niitä syömähampaita, joukkueen vahvoja oksia, joilla on mahdollisuuksia menestyä. Kaikissa kamppailulajeissa paikat ovat tiukassa, Sarkkinen muistuttaa.

– Mira on erittäin tärkeä urheilija Suomen joukkueelle. Hän tuo varmasti sellaista kokemusta ja rauhallisuutta toimintaan.

Tokion olympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

Lue myös:

Olympiakultaa Tokiosta tavoitteleva Mira Potkonen kärsii edelleen koronaoireista: "Paistoin pullaa, enkä haistanut sen tuoksua"

Mira Potkosen kultajahti jatkuu – saa osallistua Tokion olympiakarsintoihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat