Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Kommentti: Jarmo Kekäläinen oli yksi suurimmista onnistujista NHL:n siirtorajalla – Columbus on silti sekavassa tilassa

Viime päivinä tehdyt kaupat olivat kova osoitus Jarmo Kekäläisen kovasta ammattitaidosta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Jarmo Kekäläinen
Jarmo Kekäläinen nousi eturivin onnistujaksi siirtorajan viimeisinä päivinä. Jason Mowry/Icon Sportswire via Getty Images

Jarmo Kekäläinen oli kahden vuoden takaisen NHL:n siirtotakarajan kuuma nimi. Columbus Blue Jacketsin urheilupuolen johtajana toimiva Kekäläinen yllätti kaikki pitämällä jatkosopimuksista kieltäytyneet tähtipelaajat itsellään kääntäen myyjän aseman yllättäen ostajan asemaksi.

Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski jäivät joukkueeseen, minkä lisäksi Kekäläinen vahvisti joukkuetta useilla pelaajilla. Lopputulema oli näyttävä, kun Columbus lopulta tiputti pudotuspelien avauskierroksella historiallisen kovan runkosarjan pelanneen Tampa Bayn suoraan neljässä ottelussa.

Stanley Cupia joukkue ei voittanut, mutta uhkapeli toimi.

Sittemmin Columbuksella ei ole mennyt yhtä hyvin.

Suurin syy tähän lienee turbulenssi joukkueen ympärillä. On kiistatonta, että Columbuksesta on lähtenyt parin edellisvuoden aikana valtava määrä pelaajia – ovet ovat käyneet tiuhemmin kuin kenties missään muussa organisaatiossa. Kahden vuoden takaisesta pudotuspeleissä yllättäneestä joukkueesta on poistunut ainakin kaksitoista runkopelaajaa.

Panarinin ja Bobrovskin lisäksi maisemaa ovat vaihtaneet muun muassa Pierre-Luc Dubois, Josh Anderson, Nick Foligno, Alexander Wennberg, Matt Duchene, Josh Anderson, David Savard, Ryan Murray, Markus Nutivaara ja niin edelleen.

Columbuksen ahdinkoa ei ole rehellisyyden nimissä helpottanut Kekäläisen kauden alla ja sen alussa tekemät pelaajakaupat. Seura luopui ensin kauden alla voimahyökkääjä Josh Andersonista saadakseen Montrealista keskikaistalleen Max Domin. Domin kausi Ohion osavaltiossa on ollut katastrofaalinen.

Muutamia välähdyksiä lukuun ottamatta Domi on ollut joukkueelle valtava pettymys. Pienikokoinen ja ajoittain puolustusvelvoitteistaan laistava kanadalaispelaaja siirrettiin aiemmin laitaan, koska häneen ei voi luottaa puolustussuuntaan.

Samaan aikaan Anderson on pelannut Montrealissa erinomaista kautta.

Patrik Laineen ja Jack Roslovicin kanssa ei ole mennyt yhtään paremmin. Päävalmentaja John Tortorella on ehtinyt parin edelliskuukauden aikana istuttaa molempia pelaajia, Lainetta penkillä ja Roslovicia jopa katsomossa. Laine pelasi ennen viikonlopun osumaa peräti neljätoista peliä ilman maalia.

Laineen alkua uudessa seurassa voi Domin tavoin kutsua melkoiseksi via dolorosaksi, vaikka maalihanat tauon jälkeen aukesivatkin.

Kekäläinen ei saanut Lainetta ja Roslovicia halvalla Winnipegistä. Columbuksen menoon tympääntynyt laatusentteri Pierre-Luc Dubois on saanut rajan pohjoispuolella uudelle alulleen selkeästi paremman startin. Tehtyjä kauppoja ei kannata arvioida lopullisesti vielä pitkään aikaan, mutta alku on Kekäläisen näkökulmasta painajaismainen.

Mutta seuran suomalaispomolla ei ole ollut tapana jäädä tuleen makaamaan.

patrik laine
Laineella ja Max Domilla on ollut Columbuksessa vaikeaa. Getty Images

Kekäläinen sai varausvuoroja hyvällä hinnalla

Kun siirtoraja koitti jälleen maanantai-iltana Suomen aikaa, Kekäläinen nousi eturivin onnistujaksi, kun puhuttiin viimeisten päivien parhaista suorituksista GM-tasolla. Pelaajistoaan isolla kädellä muokkaava Kekäläinen teki viikonlopun aikana melkoisen tilin muutamalla runkopelaajallaan.

Kaksi vuotta sitten Kekäläinen luopui useista varausvuoroista vahvistaakseen joukkuetta, mikä oli kova hinta yhden pudotuspelisarjan voittamisesta. Nyt Kekäläinen hankki nuo vuorot ikään kuin takaisin. Voisi vieläpä sanoa, että korkojen kera.

Kekäläinen sai hankittua Nick Folignon, David Savardin ja Riley Nashin kaltaisilla peruspelaajilla kaksi ykköskierroksen, yhden kolmoskierroksen, yhden neloskierroksen sekä yhden seitsemännen kierroksen varausvuoron. Sitä voi kutsua massiiviseksi onnistumiseksi.

Pelaajista kaikki ovat vieläpä niin sanottuja vuokrapelaajia eli heidän sopimukset loppuvat kesällä.

Columbusta yhdeksän vuoden ajan edustanut ja seuraikoniksi kasvanut Foligno saattaa hyvinkin allekirjoittaa kesällä vapaana agenttina Columbuksen kanssa uuden sopimuksen. On siis mahdollista, että Kekäläinen lainasi Folignon Torontoon pariksi kuukaudeksi ykkös- ja neloskierroksen varausvuoroa vastaan.

Tehdyt kaupat olivat kova osoitus Kekäläisen kovasta ammattitaidosta.

Onnistumisen saa kontekstiin, kun sitä vertaa vaikka Buffalon GM Kevyn Adamsin toimiin. Hän kauppasi kolmen vuoden takaisen NHL:n MVP:n, Taylor Hallin, Stanley Cup-voittaja Eric Staalin, pari nuorempaa pelaajaa Brandon Montourin ja Curtis Lazarin tapaan sekä maalivahti Jonas Johanssonin, eikä saanut seuralle ensimmäistäkään ykköskierroksen varausvuoroa.

nick foligno
Nick Foligno siirtyi siirtorajalla Toronto Maple Leafsiin.Getty Images

Nämä ovat ääripään esimerkit toimimisesta pelaajamarkkinoilla. Kekäläisen paikkoheitto parin alkuun heikommalta näyttävän pelaajakaupan jälkeen oli lähes täydellinen.

Suomalaismanagerin hommat eivät lopu tähän.

Columbus seurana on juuri nyt äärimmäisen sekavassa tilassa. Kyse ei ole uudelleenrakennusprojektista, mutta jonkinlainen muokkausprosessi joukkueessa yhtä kaikki on käynnissä. On hyvin vaikea sanoa, kenen ympärille tulevaisuutta ollaan rakentamassa – etenkään hyökkäyspäässä.

Haluaako Patrik Laine sitoutua seuraan ja onko Kekäläisellä hihassaan ässää liittyen akuuttiin keskushyökkääjäongelmaan? Muun muassa nämä kysymykset määrittävät pitkälti sekä lyhyellä että pidemmällä jänteellä sitä, mihin suuntaan Columbus lähtee.

Eikä Kekäläinen täysin paineettomassa tilanteessa operoi, jos sellaista NHL-GM:n positiossa koskaan voi ollakaan. On selvää, että Laineen ja Roslovicin sekä Domin kaupat ovat Kekäläisen itsensä kannalta tärkeitä. Tavalla tai toisella vaikeaksi muodostuneet tilanteet olisi saatava laukaistua niin, ettei kaupat näyttäydy Columbuksen kannalta suurina tappioina.

Kekäläisen keilojen on siis kaaduttava hyvillä prosenteilla myös lähitulevaisuudessa.

Lue myös:

Patrik Laine pujotteli upean soolomaalin! Laine ja Rantanen iskivät kahdesti NHL:ssä

Dallasiin siirtynyt Sami Vatanen ei yllättynyt kohtalostaan: ”Tiesin sen jo sopimusta tehdessä”

Dallas poimi Sami Vatasen, Hakanpää ja Suomela vaihtoivat maisemaa – Yle Urheilu seurasi NHL:n siirtotakarajan tapahtumia hetki hetkeltä

Juttua korjattu 13.4.2021 klo 12.40: Max Domi on kanadalainen, ei yhdysvaltalainen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat