Hyppää sisältöön

Miksi hyvää tulosta takonut huoltopäällikkö jättää Suomen hiihtomaajoukkueen vain yhden kauden jälkeen? Näin Martin Norrgård kommentoi lähtöään

Hiihtoliitto tiedotti yllättäen, että Martin Norrgårdin työsuhde on purettu yhteisellä sopimuksella.

Kuva: Lehtikuva

Martin Norrgård on toiminut Suomen joukkueen huoltopäällikkönä päättyneen hiihtokauden ajan, mutta nyt Norrgård ja Hiihtoliitto ovat purkaneet työsuhteen yhteisellä sopimuksella.

Huoltopäällikön vaihtumista voi pitää yllättävänä, koska Norrgård tiimeineen teki hyvää tulosta. Oberstdorfin MM-kisoissa suomalaishiihtäjät olivat pääosin tyytyväisiä suksiinsa, vaikka Iivo Niskanen olikin päätösmatkalla pettynyt välineiden kuntoon.

Norrgård itse sanoo Yle Urheilulle, että työsuhteen päättymisestä käytiin keskustelua jo hiihdon MM-kisojen aikaan.

– Jäin Ristijärven (SM-hiihtojen) jälkeen Vuokattiin vielä suunnittelemaan ensi kautta valmentajan ja johdon kanssa. On sovittu nyt, että jatkan sen verran, että teen kaikki raportoinnit ja inventoinnit. Yritän jättää mahdollisimman hyvän työn taakse, on sitten helpompaa jatkaa seuraavalla, Norrgård sanoo.

– Totesimme, että tämä on osapuolille parempi näin. Ensinnäkin minun on mietittävä vähän itseäni, että miltä työnkuva näyttää tulevaisuudessa. Se on myös pitkälti siitä kiinni, ei mitään draamaa.

Pesti jäi lyhyeksi

Norrgårdin palkkauksesta Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäälliköksi kerrottiin viime vuonna juuri ennen kesäkuun alkua. Tuolloin sopimuksen kerrottiin jatkuvan Pekingin olympialaisiin saakka. Sopimus sisälsi myös mahdollisuuden vuoden 2023 arvokisoista. Norrgård itse sanoo, että sopimus oli tähän saakka määräaikainen ja pestiä Pekingiin saakka päätettiin olla jatkamatta.

– Olen osittain tehnyt sen, mitä halusin ja saatiin hyviä tuloksia ja onnistuttiin silloin, kun piti onnistua, eli MM-kisoissa. On osoitettu, että siitä oli apua, että tulin joukkueeseen. Olen oppinut paljon tämän vuoden aikana teknisesti, organisaatiojohtamisesta ja liitosta. Toivottavasti olen jättänyt myös jotain heille, että siellä olisi hyvä alku seuraaville kausille.

Norrgård epäröi hieman, kun häneltä kysyy, olisiko haluja Pekingiin asti kuitenkin ollut.

– Se riippuu niin monista asioista, totta kai olympiavuosi on aina olympiavuosi, mutta en pysty niin suoraan vastaamaan valitettavasti tuohon.

"Toivon, että hiihtäjät menestyvät myös ensi vuonna"

Ilta-Sanomat kertoi tietojensa mukaan (siirryt toiseen palveluun), että jotkut kokeneimmista Suomen joukkueen huoltomiehistä kokivat huoltopäällikön tyylin "johtaa jossain määrin autoritääriseksi". Norrgård sanoo Yle Urheilulle, että tästä ei kuitenkaan ole kyse lähdössä.

– Se kuuluu tähän, kun tulee uutena ja kaikista nuorimpana sisään ja ajaa uusia ideoita, niin ihan varmasti joku vanhempi ja kokenut saattaa miettiä, että mikä tämä oikeasti on. Ollaan voitu kaikesta hyvässä hengessä keskustella.

Norrgård korostaa vielä, että sopimuksen päättämisestä sovittiin johdon kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Toivon kaikkea hyvää kollegoille ja johdolle. Ja olen puhunut urheilijoille myös tästä. Toivon vain, että hiihtäjät menestyvät myös ensi vuonna ja niin uskonkin.

Norrgård sanoo, että perhe ja yksivuotias poika pitävät kotona huolen siitä, että vauhtia riittää myös tulevaisuudessa. Vöyrin hiihtokeskuksessa hänen projektipäällikön työnsä jatkuu edelleen. Tulevaisuudessa jotain muutakin saattaa olla kulman takana.

– Voi olla, että kohta tulee jotain lisäinfoa.

Hiihtoliitto puolestaan tiedottaa, että "maastohiihdon huollon uudelleen organisointi alkaa välittömästi".

Lue myös: