Hyppää sisältöön

Jalkapallofani osti liput ja varasi 3 viikon "all-in-kiertueen" EM-lohkopeleihin – nyt jalat pysyvät maassa: "Ihan turha lyödä satasia majoituksiin"

Jalkapallon EM-kisaturistit ovat pääsemässä Venäjälle ilman viisumia, mutta korona varjostaa fanien matkasuunnitelmia.

Jussi Eskolan mukaan kisareissun peruuntuminen ei olisi enää niin suuri pettymys kuin ensimmäisellä kerralla. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Reilu vuosi sitten kaikki oli valmiina. Huuhkajat oli raivannut tiensä jalkapallon miesten EM-lopputurnaukseen, ja kouvolalainen Jussi Eskola oli hankkinut liput Kööpenhaminassa ja Pietarissa pelattaviin kolmeen alkulohkon peliin.

– Meitä oli alun perin sellainen kahdeksan hengen porukka. Oli varattu kaikki laivamatkat Tukholman kautta Köpikseen ja saunat juhannukseksi Laatokan rannalta. Siitä piti tulla kahden, kolmen viikon all in -kiertue, Eskola kertoo.

Kaikki tietävät, kuinka kävi: koronaviruspandemia sotki suunnitelmat. Euroopan jalkapalloliitto Uefa lykkäsi turnausta vuodella eli kesäkuuhun 2021.

Nyt Huuhkajien kannattajat pohtivat, kuinka tulevan kesän kisamatkojen kanssa pitäisi tehdä. Esimerkiksi osa ottelukaupungeista on vielä vahvistamatta.

– Nyt on vähän erilaiset suunnitelmat. Ihan turha lyödä satasia hotellimajoituksiin, kun ei tiedä onko hotellejakaan pystyssä kohta. Sitä suunnittelua ei pysty ollenkaan tekemään, toteaa Jussi Eskola.

Jalkapallofani Jussi Eskolalla on liput katsomaan kaikkia EM-jalkapalloturnauksen Suomen alkusarjan pelejä Kööpenhaminaan ja Pietariin. Eskola on lähdössä kesäkuussa katsomaan otteluita, jos matkaan tulevat mutkat eivät osoittaudu liian hankaliksi. Jussi Eskolaa haastattelee Kiira Ikävalko.
Vesa-Pekka Vainikan oli tarkoitus matkustaa sekä Tanskaan että Venäjälle EM-otteluihin. Tanskaan hän olisi mennyt lentämällä, ja Pietarissa hänen seurueensa olisi piipahtanut maata pitkin, sillä se käy Etelä-Karjalasta nopeasti. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lipun voi vielä palauttaa

Otteluliput on mahdollista palauttaa 22. huhtikuuta asti. Lappeenrantalainen jalkapallofani Vesa-Pekka Vainikka arvelee, että kisareissut jäävät hänen osaltaan väliin. Vainikalla olisi liput sekä Pietariin että Kööpenhaminaan.

– Kyllä se kesäkuun alku näyttää tulevan liian nopeasti. Ei parane näin epäselvässä tilanteessa lähteä, Vainikka pohtii.

Jussi Eskola ei näillä näkymin palauta lippujaan, vaan päättää kisareissujensa kohtalosta tuonnempana. Hän toivoo pääsevänsä katsomoon, mutta pitää jalat maassa.

– Ei ole mikään ihmisen perusoikeus päästä katsomaan jalkapalloa tällaisena aikana. Olen tosifani, mutta en niin tyhmä, että lähtisin, jos se olisi riski minulle tai muille.

Venäjälle pääsee, mutta ei ehkä julkisilla

Uefan mukaan kisaturistit pääsevät Venäjän rajan yli niin sanotulla fan id:llä eli ilman viisumia. Lisäksi tarvitaan todistus tuoreesta, negatiivisesta koronatestituloksesta. Yksityiskohtaisemmat ohjeet kisaturisteille tulevat myöhemmin.

Fanien pohdittavaksi tulee myös se, miten otteluihin on käytännössä mahdollista matkustaa. Esimerkiksi Suomen ja Venäjän välistä matkustajaliikennettä rajoitetaan tällä hetkellä voimakkaasti varsinkin maarajalla, eikä säännöllistä juna- tai bussiliikennettä Suomesta Pietariin ole.

Jukka Jyrkinen on kuljettanut matkustajia Suomen ja Venäjän välillä korona-aikana. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Lappeenrantalainen HH-kuriiri on kuljettanut sekä matkustaja- että tavaraliikennettä rajan yli läpi koronavuoden. Toimitusjohtaja Jukka Jyrkisen mukaan kisakuljetuksista on tullut lukuisia tiedusteluja, mutta hän on toistaiseksi hieman toppuutellut varauksia.

– Odotetaan nyt varmistuksia siitä, miten rajanylitys sujuu kisaturisteille. Päätöksiä ja vahvistuksia tulee varmasti tässä pikapuoliin, Jyrkinen sanoo.

VR:n viestinnästä kerrotaan, ettei Allegro-junan mahdollisesta liikennöinnistä Helsingistä Pietariin ole toistaiseksi päätetty. Yhtiön mukaan asiaa valmistellaan, mutta sen toteutuminen on vielä epävarmaa ja riippuu koronatilanteesta.

Rajalta puolestaan kerrotaan, että Suomen kansalainen voi nykysäännösten mukaan lähteä Suomesta Venäjälle esimerkiksi kaakkoisrajan kautta, jos Venäjä on valmis ottamaan matkustajan vastaan.

Lue myös:

.
.