Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Sami Jauhojärvi uskoo, että hiihtomaajoukkueen huoltopäälliköksi on tulijoita, vaikka paikka on tuulinen ja niskassa ovat "koko kansan paineet"

Martin Norrgårdin pesti hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä päättyi, vaikka Suomen huolto onnistui menneellä kaudella pääosin hyvin.

hiihto
Martin Norrgård
Martin Norrgårdin seuraajasta Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä ei ole vielä tietoa.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikön Martin Norrgårdin työsuhteen päättyminen vain yhden kauden jälkeen oli monelle yllätys, sillä suksihuolto onnistui menneellä kaudella pääosin hyvin. Tätä mieltä on myös Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi.

Epäonnistumisista, kuten Falunin maailmancup-viikonlopusta ja MM-kisojen 50 kilometrin kilpailusta, Norrgård otti vastuun, mitä Jauhojärvi pitää suoraselkäisenä toimintana.

– Huolto onnistui hyvin siihen nähden, kuinka haastavia kelejä kauden aikana oli. Loppupelissä, jos urheilijalta ei löydy kalustoa, ei huolto voi taikoa pohjiin sellaista luistoa, mikä on kilpailijalla, jolla on kalusto kunnossa, Jauhojärvi muistuttaa.

Jauhojärvi ei tiedä tarkemmin syitä Norrgårdin eron taustalla. Päinvastoin kuin viime vuonna, tällä kaudella Suomen huolto ei saanut osakseen kovaa julkista kritiikkiä. Kahden kauden ajan huoltopäällikkönä toiminut Aki Hukka irtisanoutui viime keväänä. Hukkaa ennen Suomen huoltotiimiä johti Matti Haavisto vuosina 2014–2018.

– Haastava paikkahan se on. Siinä on koko kansan paineet ja urheilijoiden paineet. Tulosta pitää tulla, ja jos ei tule ja se johtuu huoltoryhmästä, se on aika kova henkinen paikka. On ollut mahdollisesti vastuussa toisten vuosien työstä ilman, että tulosta tulee, se on niin pienestä kiinni.

– Varmasti on tulijoita huoltoryhmään ja huoltopäälliköksikin, mutta on se sellainen paikka, että kaikkien kyvyt eivät siihen riitä.

Uusi huoltopäällikkö tiimin sisältä vai ulkoa?

Jauhojärven mukaan on mahdollista, että Norrgårdin ero johtui siitä, etteivät henkilökemiat huoltoryhmän sisällä kohdanneet. Jauhojärvi kuitenkin arvioi, että viime kaudeksi uudistuneessa huoltoryhmässä ryhmähenki oli aiempaa parempi.

Lisäksi huoltoryhmässä oli tekijöitä, jotka toivat siihen oppeja eri maiden maajoukkueesta. Ruotsissa työskennelleen Norrgårdin lisäksi Heikki Alakärppä on toiminut aiemmin Saksan huoltotiimissä. Myös virolaiset huoltomiehet ovat Jauhojärven mukaan tuoneet uudenlaista osaamista tiimiin.

– Mitä ymmärsin, Martin toi hyvän keskustelukulttuurin porukkaan ja sen myötä rakensi erilaista toimintakulttuuria kuin mitä Suomen huoltotiimissä oli ollut aiemmin. Minusta siinä oli ihan hyvä kombo nyt tehdä töitä ja kokemusta tuli eri maajoukkueista. Ei tehdä vain sillä samalla vanhalla kaavalla, millä on aina tehty, Jauhojärvi arvioi.

Jauhojärvi ei uskalla lähteä spekuloimaan, tuleeko uusi huoltopäällikkö ryhmän sisältä vai ulkopuolelta. Norrgårdin seuraaja pitää löytää ennen syksyä, jotta työt olympiavuoteen pääsevät alkamaan riittävän ajoissa.

– Varmasti laitetaan haku käyntiin heti. Voivathan he suoraan olla yhteydessä potentiaalisiin ehdokkaisiin. Mielenkiinnolla jään odottamaan kuka tämän vastuullisen tehtävän ottaa.

Korjaus klo 21.32: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, niin Aki Hukka ei saanut potkuja, vaan irtisanoutui tehtävästään.

Lue myös:

Miksi hyvää tulosta takonut huoltopäällikkö jättää Suomen hiihtomaajoukkueen vain yhden kauden jälkeen? Näin Martin Norrgård kommentoi lähtöään

Hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö vaihtuu yllättäen – Norrgård ei jatka Pekingiin

Näin Suomen huoltopäällikkö selitti Iivo Niskasen 50 kilometrillä raivostuttaneita suksiongelmia: "Epäonnistumisen piikkiin en laita"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat