Hyppää sisältöön

Historiallinen suoritus! Suomen futsalmiehet etenivät ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen: "En tiedä, onko tämä totta vai ei"

Suomi löi ratkaisevassa ottelussa Belgian Vantaalla 3–2. Katso jännittävän ottelun maalikooste oheisesta videosta.

Futsalmaajoukkue pääsi juhlimaan EM-kisapaikkaa huhtikuussa 2021.

Miesten futsalmaajoukkue on selvittänyt tiensä historiansa ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen. Suomen kisapaikka ratkesi lohkon päätösottelussa, jonka Suomi voitti Belgiaa vastaan Vantaalla 3–2(0–0).

EM-lopputurnaus pelataan tammi-helmikuussa 2022 Hollannissa Amsterdamissa ja Groningenissa.

Ensimmäinen puoliaika oli tasainen, ja huippupaikkoja oli vähän. Toisella jaksolla Suomi avasi maalinteon, kun jälleen erinomaisesti esiintynyt kolmoskenttä iski. Juhana Jyrkiäinen riisti pallon keskialueella ja antoi pallon Iiro Vanhalle. Vanha laukoi ja Jyrkiäinen eteni viimeistelemään vastaiskun maaliviivalta.

Montenegroa vastaan viime perjantaina ratkaisumaalin iskeneelle 31-vuotiaalle pelaajalle osuma oli EM-karsintojen viides.

Belgia haki tasoitusta lentävällä maalivahdilla loppuminuuteilla, ja vierasjoukkue onnistui tasoittamaan ajassa 35.24. Ibrahim Adnane sai pallon Suomen neliön keskellä, ja varma viimeistely vasemmalla jalalla ohitti Juha-Matti Savolaisen.

Suomen päävalmentaja Mico Martic käytti Belgian maalin jälkeen aikalisän, ja Suomi iski heti perään. Jarmo Junno haastoi komeasti belgialaispuolustuksen, ja Tornion Palloveikkojen Vanha upotti vasurilla pallon läheltä etuyläkulmaan.

Belgia jatkoi jauhamista lentävällä maalivahdilla, mutta uransa 138. maaottelun pelannut lajilegenda Panu Autio onnistui toimittamaan pallon kaukaa tyhjään belgialaismaaliin. Autiolle, 35, maali oli häikäisevän maajoukkueuran 94.

Hetki myöhemmin Belgia tuli maalin päähän. Diniz Pinheiron laukaus pienestä kulmasta yllätti Savolaisen, ja pallo upposi etukulmaan.

Loppuminuutit Suomi pääsi pelaamaan miesylivoimalla, kun vierasjoukkueen 41-vuotias konkari Leo rikkoi alimpana pelaajana Vanhaa ja sai punaisen kortin.

Suomen joukkue on pelannut laajalla ryhmällä, ja tänäänkin useampi etevä pelimies seurasi ottelua katsomosta. Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

"En tiedä, onko tämä totta vai ei"

Suomea askel askeleelta kohti kisapaikkaa vuodesta 2013 lähtien valmentanut Martic oli iloinen suojattiensa onnistumisesta.

– En tiedä, onko tämä totta vai ei. Peli ei ollut helppo, mutta uskon, että toisella jaksolla olimme vähän parempi joukkue. Olemme edenneet pykälä pykälältä ylöspäin, ja kokemus on se, mikä näissä peleissä merkitsee. Suomalaisissa seuroissa on tehty vuosien varrella hyvää työtä, Martic totesi.

Ensimmäisenä futsalammattilaisena muille tietä Espanjassa ja Venäjällä raivannut Autio haki sanoja hymy huulilla. Joulukuinen MM-jatkokarsintojen tappio Serbialla oli musertava pettymys, mutta vain neljää kuukautta myöhemmin Autio sai nauttia makeasta voitosta.

– Onnentunne ja huikea fiilis. Puhuimme, että tavallaan tämä oli vain yksi peli muiden joukossa, mutta olihan panos tietty aika iso. Emme ole ottaneet oikoreittejä ja laittaneet peruspalikat kuntoon. Nyt se on tässä, Autio myhäili.

ToPV:n 26-vuotias Vanha jännitti muiden tavoin viimeisiä minuutteja kynsiä pureskellen, ja loppusummeri tuntui hyvältä.

– Viimeiset 10 minuuttia olivat varmaan pisimmät, jotka olen koskaan pelannut. Tuntui, ettei kello mene ollenkaan alaspäin, Vanha puhalteli.

– Saa nähdä, kuka juhlissa ottaa kapellimestarin hommat haltuun. Eiköhän tässä pienet viinit ja ruuat olla kuitenkin ansaittu.

Akaa Futsalin Jyrkiäinen myönsi, että lopussa kaikki palikat eivät välttämättä olleet hallussa. Silti Suomi kesti.

– Tekisi mieli sanoa, että langat pysyivät käsissä, mutta olivathan nuo viimeiset minuutit aika härdelliä, kun tuli maaleja molempiin päihin. He yrittivät hakea maaleja, ja oli vähän sekoilua, ketkä menevät kentälle. Ainakin pidettiin katsojat jännityksessä. Loistava fiilis, niin pitkään tätä on jahdattu, Jyrkiäinen totesi.

Lue myös: