Hyppää sisältöön

Futsallegenda Panu Autio onnensa kukkuloilla historiallisen EM-paikan varmistuttua – matka kohti Euroopan huippua on ollut looginen: "Emme ole tehneet mitään ihmeitä"

Panu Aution mukaan Suomi ei ole tehnyt taikatemppuja matkalla EM-kisoihin. Menestyksen takana on järjestelmällinen ja järkkymätön työ kehityksen eteen.

Panu Autio laukoi voittomaalin, kun Suomi voitti Belgian ja eteni futsalin EM-lopputurnaukseen.

138 maaottelua, 94 maalia. Panu Aution panos suomalaiselle futsalille on ollut järisyttävä. Maan ensimmäisenä ammattilaispelaajana Espanjassa ja Venäjällä pelannut espoolainen pääsi 35-vuotiaana pitkän päivätyön jälkeen hymyilemään leveästi, kun Suomi selvitti tiensä ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen.

– Huikea fiilis, onnentunne, Autio riemuitsi.

Suomi ei pystynyt aivan parhaaseen esitykseen Belgiaa vastaan etenkään pallollisessa pelissä, mutta viime vuosina tasoaan kohti maanosan huippua hilannut ryhmä onnistui puristamaan tärkeän 3–2-voiton.

– Voitto tuli riittävän hyvän esityksen jälkeen. Vahvuutemme on ollut prässääminen ja pelaaminen laajalla rintamalla. Nyt ei saatu niin pitkiä pallonhallintajaksoja, eikä päästy juoksuttamaan vastustajaa. Teimme kuitenkin mitä tarvitsimme, ja se oli fantastinen esitys koko joukkueelta.

Autio kertoi, että vaikka panoksia oli, joukkue yritti keskittyä otteluun siinä missä mihin tahansa muuhunkin.

– Tavallaan se oli yksi peli muiden joukossa, mutta tietysti panokset olivat aika isot.

"Tuli tosi ansaitusti"

Kroatialaisvalmentaja Mico Martic tarttui Suomen ruoriin vuonna 2013, ja joukkue on tehnyt päämäärätietoisesti töitä askel askeleelta.

– Emme ole ottaneet oikoreittejä, ja olemme laittaneet peruspalikat kuntoon askel askeleelta. Prosessi on ollut oikeastaan aika looginen, emmekä ole tehneet mitään ihmeitä. Teimme mitä osaamme, ja nyt se palkinto on tässä.

– Meillä on laaja nippu pelaajia, ja tänäänkin oli useita pelaajia katsomossakin. He ovat olleet projektissa mukana, kirittäneet muita ja nostaneet tasoamme. Tämä tuli tosi ansaitusti.

Futsal-liigassa pudotuspelit jatkuvat jo viikonloppuna, ja espoolaista Golden Futsal Teamia edustava Autio ei ehdi juhlia joukkueen kanssa kovin pitkään.

– Nopeasti se arki onneksi jatkuu. En tiedä, mitä juhlia tuolla on suunniteltu, Autio totesi.

EM-kisat ovat edessä ensi tammikuussa, eikä Autio lähtenyt vielä spekuloimaan, jatkuuko ura sinne saakka.

– Nautitaan tästä, mutta on tässä herkullinen tilanne.

Lue myös:

.
.