Suora

  • Urheiluruutu
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Patrik Laine kertoo, miksi vaihtoi yllättäen mailamerkkiä – vitsailee kuivasta kaudestaan: "Pelkästään mailallahan ne maalit tehdään, itsestä ei mikään ole kiinni"

Patrik Laine teki uudella mailalla heti kaksi komeaa maalia.

Patrik Laine
Patrik Laine.
Getty Images

Pitkään oli hiljaista, todella hiljaista. Olihan Patrik Laine ajautunut kuivien kausien keskelle aiemminkin, mutta tämä tuntui erityisen pitkältä ajalta. Columbuksen tamperelaishyökkääjä pelasi helmikuun lopulta huhtikuun alkupuolelle 22 ottelua, joissa syntyi ainoastaan yksi maali.

Neljäntoista ottelun maaliton jakso oli Patrik Laineen viisivuotisen NHL-uran toiseksi pisin. Lopulta Laine ilmestyi alkaneella viikolla kaukaloon käsissään uusi työkalu: Tappara-kasvatti oli vaihtanut yllättäen mailamerkkiä Bauerista CCM:ään. Vaikka Laine oli ehtinyt jo katkaista neljäntoista pelin kuivan putkensa Bauerilla, myös vaihto näytti toimivan, sillä punalamppu ottelussa Chicagoa vastaan syttyi uuden kapulan avulla kahdesti.

Maaleista etenkin jälkimmäinen oli huima soolomaali, jossa Laine kuljetti kiekon oman maalin takaa vastustajan verkkoon.

– Ei tässä rumia maaleja tehdä, Laine heittää Yle Urheilulle.

– En oikein tiedä, mistä tuo ajatus lähti. Halusin koittaa jotakin uutta, kun tässä oli ollut hieman vaikeampaa. Totta kai nyt voi sanoa, että kaikki oli aiemmin mailasta kiinni, kun uudella syntyi kaksi maalia. Pelkästään mailallahan ne maalit tehdään, itsestä ei mikään ole kiinni, Laine veistelee.

Tarkka mailoista

Laine pelasi tiistain ottelussa Jetspeed FT4 Pro -mallilla, jota ei ole vielä edes lanseerattu kaiken kansan saataville. Laine on testaillut CCM:ää aiemminkin, mutta pelissä hän ei ollut ennen tiistaita käyttänyt sitä koskaan.

– Silloin, kun on vaikeaa, on helppo syyttää itsensä sijaan välineitä. Olen minä joskus kokeillut CCM:n mailoja, mutta en koskaan pelannut niillä. Näytti nyt kulkevan tällä ihan kivasti.

On selvää, että maalintekijäksi profiloituvalle Laineelle juuri mailat ovat kaikista varusteista tärkeimmät. Siksi hän etsii jatkuvasti itselleen sitä täydellistä välinettä. Laitahyökkääjä myöntää kuitenkin, että erot merkkien välillä ovat nykyään hyvin pieniä.

Tuoreen CCM:n ja vanhan Bauerin välille pelaaja ei osannut vetää suuria eroja.

– En ole tarkka muista varusteista, mutta mailoista olen. Se on kuitenkin itselle tärkein työväline ja sen pitää olla ihan tip top. Mietin aika tarkkaan, mitä siltä haluan ja tarvitsen. Toisaalta nykymaailmassa, jossa kaikki on uutta ja hienoa, näissä mailoissa on aika vähän eroja. Vaikea itsekään sanoa niistä, kun ei ole suunnittelu- ja valmistusvaiheessa mukana.

Yksi konkreettinen ero kahden edellisen mailan välillä liittyy pelivälineen jousto-ominaisuuksiin, niin sanottuun flexiin.

– Flexi hieman vaihtelee eri merkeillä. Joillakin 87 saattaa tuntua samalta kuin toisella 95. Minulla on yleensä ollut 87, mutta nyt tässä uudessa on 95. Tämä 95 tuntuu nyt aika samalta kuin vanhassa 87. Pitää vain löytää se, mikä tuntuu itsestä hyvältä, Laine sanoo.

Laineen mailan jousto-ominaisuudet ovat keskitasoa, jos niitä vertaa muiden pelaajien mailoihin. Monet pelaavat selkeästi joustavimmilla ja toiset merkittävästi jäykemmillä mailoilla. Muuten Laine preferoi mailassaan, vähemmän yllättäen, laukaisutuntumaa.

– Tämä maila tuntui hyvältä kiekonkäsittelyssä ja laukomisessa. Ne ovat tietenkin juuri sitä, mitä itse tarvitsen. Ränneistä ehkä joskus kiekot karkailee, mutta se on hinta siitä, että pystyn laukomaan paremmin. On sellaisiakin mailoja, joilla pystyy pysäyttämään millaiset rännikiekot tahansa, mutta niillä ei saa kunnon laukauksia.

– Sentterit ottavat esimerkiksi paljon aloituksia, heille voi jäykempi maila toimia paremmin, mutta itse otan aloituksia harvemmin, joten en tarvitse niin jäykkää.

Laineen tekemät muutokset eivät ole rajoittuneet ainoastaan mailamerkkeihin, sillä maaliskuussa hän vaihtoi lapansa mustan teipin valkoiseksi.

– Tässä nyt on tullut kikkailtua kaikenlaista, kun on pyrkinyt löytämään jotakin freshiä meininkiä vaikeisiin aikoihin. Yleensä tällaiset ovat jääneet aika lyhyiksi kokeiluiksi. Ei nämä hommat silti erkasta tai mailasta ole kiinni, vaan korvien välistä, Laine linjaa.

Ketsuppipullon korkki raollaan

Heikosti monin paikoin, joukkueensa tavoin, pelannut Laine sai vihdoin viikonloppuna ketsuppipulloa auki. Pitkän kuivan kauden jälkeen laituri onnistui maalinteossa kahdessa peräkkäisessä ottelussa, jälkimmäisessä kahdesti.

Ei olisi historian valossa suurikaan ihme, jos apinan selästä karistettuaan Laine äityisi kevään korvalla kovempaankin maalivireeseen. Maalit ovat tuskaisten jaksojen jälkeen aiemminkin syntyneet muutamien otteluiden ryppäissä.

– Kyllä se jeesaa, kun sai pari maalia. On tässä aiemminkin vaikeissa paikoissa oltu ja varmasti valehtelisin, jos väittäisin, että tämä on viimeinen kerta. Näistä täytyy päästä yli. Nyt oli vaikea putki, jonka jälkeen omaan tekemiseen olisi kiva saada tasaisuutta. Pari viimeistä peliä oli tältä osin jo parempaa, Laine toteaa.

Hän on myös hyvin tietoinen tulosvastuustaan.

– Olen minä tuossa aiemmin hyviäkin pelejä pelannut, mutta ei ole vain pomppinut sisään. Eikä ketään kiinnosta, jos pelaan viisitoista peliä hyvin, mutta tilastoissa on kiikarit. Tällaisella palkalla täytyy saada muutakin aikaan kuin hyvää yrittämistä.

Patrik Laine, Max Domi and Vladislav Gavrikov
Patrik Laine, Max Domi and Vladislav Gavrikov.

Columbuksen päävalmentaja John Tortorella on myös rauhoittanut ketjurallia ainakin Laineen kohdalla joukkueen viimeisissä otteluissa. Suomalaishyökkääjä on saanut pelata jo muutaman pelin samassa ketjussa yhdessä Max Domin ja Oliver Björkstrandin kanssa. Hävittyään vaaralliset maalipaikat 1-6 viidellä viittä vastaan Tampa-ottelussa, ketju vei ne kahdessa seuraavassa pelissä nimiinsä 4-1.

Laine itse toivoo, että peluuttamiseen löytyisi rauha.

– Olemme tykänneet pelata kimpassa. Siinä on kaksi huippupelaajaa ja meikäläinen siinä vierellä. Toivottavasti saataisiin nyt siitä rakennettua jotakin pidemmälläkin aikavälillä. Toki on tärkeää, että joukkue saadaan toimimaan, mutta ei se helppoa ole pelata monien eri äijien kanssa samassa pelissä ja yrittää niin löytää kemioita. Itselle varsinkaan, kun olen tullut tänne kesken kauden.

– Nyt on tuntunut hyvältä ja tuon ketjun kanssa on kulkenut kivasti. Se helpottaa, kun oppii tietämään, miten he ajattelevat pelistä ja miten he eri tilanteissa toimivat.

Columbus kohtaa seuraavassa ottelussaan perjantaiaamuna Dallasin.

Lue myös:

Välimäki niittasi kauden toisen NHL-osumansa, Barkovin hurja tahti ei hyydy

Kommentti: Jarmo Kekäläinen oli yksi suurimmista onnistujista NHL:n siirtorajalla – Columbus on silti sekavassa tilassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat