Hyppää sisältöön

Nämä kolme asiaa urheiluliike haluaa muuttaa hallituksen exit-strategiassa – lajipomot kertovat, mikä nykyisessä suunnitelmassa on pielessä

Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara ja Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertovat hallituksen exit-strategian ongelmista.

Olympiakomitea ja 119 jäsenjärjestöä haluavat lasten ja nuorten harrastukset käyntiin nopeasti. Kuva: Getty Images

Olympiakomitea ja sen 119 jäsenjärjestöä julkaisivat tänään yhteisen lausunnon hallituksen exit-strategiasta. Liikunta- ja urheiluyhteisön mukaan luonnoksessa exit-strategiaksi on merkittäviä epäkohtia liikunnan ja urheilun näkökulmasta.

Suomen urheiluyhteisö on siis laajasti asian takana. Järjestöjen vaatimukset voidaan jakaa kolmeen osaan.

1) Lapset ja nuoret pitää päästää heti liikkumaan

Olympiakomitean ja järjestöjen lausunnossa todetaan seuraavasti:

"Esitämme, että lopullisessa muistiossa todetaan selkeästi, että lapsiin (2008 ja myöhemmin syntyneet) ei kohdistu eikä kohdisteta rajoituksia. Kaikkien lasten tulee voida harrastaa ja kilpailla jo nyt niin ulkona kuin sisätiloissa.

Vaadimme, että nuoriin (2001-2007 syntyneet) kohdistuvien rajoituksien purkaminen käynnistyy rajoituksien purkamisen 1. vaiheessa viimeistään 19. huhtikuuta, kun ravintolat avautuvat asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksin. Tällöin nuoret voivat aloittaa joukkue- ja ryhmäharjoittelun ulkotiloissa."

Hallituksen luonnoksessa nuoriin kohdistuvien rajoituksien purkaminen on esitetty käynnistyvän vasta rajoituksien purkamisen 2. vaiheessa toukokuussa. Hallituksen tavoitteena on vapauttaa harrastamista niin, että 12–19-vuotiaiden nuorten ryhmätoiminta voisi alkaa ulkona toukokuussa. Sisätiloissa harrastustoiminta alkaisi vasta elokuussa.

– Koko kevään myös hallitus on korostanut sitä, että lasten ja nuorten elämää ja harrastamista rajoitetaan mahdollisimman vähän. Siksi näemme, että nyt kun rajoituksia pystytään pikku hiljaa purkamaan. se pitäisi aloittaa lapsista ja nuorista, Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara sanoi.

– En halua vastakkainasettelua, mutta eihän se näytä hyvältä, että aikuiset, jotka kestävät paremmin poikkeusoloja, voisivat mennä ravintoloihin istumaan. Samaan aikaan lapset eivät voisi mennä omien harrastustensa pariin, jotka ovat heille tärkeitä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande korostaa Palloliiton osalta erityisesti ulkoliikunnan turvallisuutta.

– Meillä suurin asia on se, että ulkona harrastamista ei ole perustetta tässä tilanteessa rajoittaa. Meidän tietojemme mukaan lasten ja nuorten harrastaminen ulkona on erittäin turvallista.

Koripallo on sisälaji, jossa kausi alkaa olla ohi. Tammivaara nostaa kuitenkin esiin asian, miksi sisällekin pitäisi päästä harjoittelemaan vielä keväällä.

– Vertaan sitä viime kevääseen, kun koulut avattiin toukokuussa ja koululaiset pääsivät kiinnittymään uudestaan kouluun ennen kesälomaa. Koripallon kannalta ollaan nyt vähän samassa tilanteessa. Ne, jotka vielä ovat mukana harrastuksessa, olisi tärkeä saada mukaan harrastukseen ja kilpailuun vielä keväällä. Se olisi tulevan syksyn ja harrastuksen jatkumisen kannalta tärkeä asia.

2) Lasten ja nuorten päästävä kilpailemaan toukokuussa

"Rajoituksien purkamisen 2. vaiheessa toukokuussa puretaan rajoitukset nuorten joukkueiden ja ryhmien kilpailutoiminnalta ulkona ja sallitaan heidän harjoittelunsa sisätiloissa (heti toukokuun alussa). Myöhemmin toukokuussa sallitaan myös heidän kilpailutoimintansa sisätiloissa."

Hallituksen luonnoksen mukaan kilpailutoiminta ulkona alkaisi kesäkuussa. Mikä merkitys kilpailutoiminnalla on verrattuna harrastustoimintaan?

– Erittäin iso. Lapset tulevat kilpailemaan, se on se iso asia. Olisi tärkeää päästä avaamaan sarjatoimintaa, Casagrande totesi.

3) Aikuisten harrastustoiminnan ja kilpailutoiminnan pitäisi jatkua ulkona toukokuussa

"Esitämme rajoituksien purkamisen 2. vaiheessa toukokuussa aikuisten joukkueiden ja ryhmien harrastamisen sallimista ulkona (toukokuun alussa) ja kilpailutoiminnan käynnistämistä ulkona (myöhemmin toukokuussa).

Esitämme rajoituksien purkamisen 4. vaiheessa aikuisten joukkueiden ja ryhmien harrastamisen käynnistämistä sisätiloissa heti heinäkuun alussa. Aikuisten joukkueiden ja ryhmien kilpailutoiminnan käynnistäminen sisätiloissa arvioitaisiin erikseen elokuussa."

Hallituksen versiossa aikuisten ryhmäharrastukset ulkona voisivat alkaa kesäkuussa. Heinäkuussa käynnistettäisiin ulkona järjestettävät kilpailu- ja harrastetapahtumat ja aikaisintaan elokuussa harrastukset sisätiloissa.

Tammivaara ja Casagrande suhtautuvat ymmärtävästi siihen, että aikuisten sisäharjoittelu pääsee alkamaan viimeisenä. Casagranden mukaan aikuisten ulkona harrastamisen rajoittamiselle ei ole perusteita.

Jalkapallon pääsarjat lasketaan ammattiurheiluksi. Niissä saadaan pelata ja harjoitella, mutta jo korkeimpien tasojen alla tulee ongelmia.

– Ääriesimerkki liittyy Miesten Kakkoseen, jossa pelaa käytännössä ammatinharjoittajia. Hallituksen luonnoksen mukaan Kakkonen päästäisiin aloittamaan vasta kesällä. Pelaajat pääsisivät ravintolaan ennen kuin kentälle.

Yle Urheilu ei ole useasta haastattelupyynnöstä huolimatta tavoittanut urheiluministeri Annika Saarikkoa kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

.
.