Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Uefa langetti Glen Kamaraa rasistisesti solvanneelle tshekkipelaajalle kymmenen ottelun pelikiellon, myös Kamaraa rangaistiin – Palloliitto tyytyväinen tuomioon: "Aika lailla ennakoidusti meni"

Uefa tulkitsi Ondrej Kudelan solvanneen Glen Kamaraa rasistisesti Eurooppa-liigan ottelussa maaliskuussa. Kamara sai myös pelikieltoa tapahtumista.

jalkapallo
Glen Kamara
Tunteet kiehahtivat Glasgow Rangersin ja Slavia Prahan välisen ottelun lopulla.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on langettanut (siirryt toiseen palveluun) Slavia Prahan Ondrej Kudelalle kymmenen ottelun pelikiellon maajoukkueen ja seurajoukkueen euro-otteluihin. Tshekkipelaaja solvasi rasistisesti Glasgow Rangersin ja Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaajaa Glen Kamaraa Eurooppa-liigan ottelussa Skotlannissa 18. maaliskuuta.

Kamara on saanut kolmen ottelun pelikiellon, joka koskee seurajoukkueen euro-otteluita. Hän on siis normaalisti maajoukkueen käytettävissä kesän EM-kisoissa, mutta Kudelalta kisat jäävät väliin.

Uefan kurinpitoelin kuuli pelaajia ja sai heidän vastineensa tapahtumista. Rangers on tyytyväinen Kudelan tuomioon, mutta se aikoo valittaa (siirryt toiseen palveluun) Kamaran saamasta tuomiosta. Skottiseura on pyytänyt Uefalta tarkempaa selvitystä rangaistuksen perusteista.

Kymmenen ottelun pelikielto on minimi, jonka Uefan kurinpitoelin voi määrätä, jos se tulkitsee pelaajan syyllistyneen rasistiseen käytökseen. Kudela kärsi pelikiellosta jo ensimmäisen ottelun, kun hänet määrättiin väliaikaiseen pelikieltoon ennen Eurooppa-liigan puolivälierien ensimmäistä osaottelua Arsenalia vastaan.

Selkkaus sai alkunsa Eurooppa-liigan neljännesvälierien toisen osaottelun lopulla, kun Kudela tuli kuiskuttelemaan käsi suojanaan Kamaran korvaan. Kamara kertoi Kudelan haukkuneen häntä apinaksi, mutta prahalaispelaaja ja seura kiistivät tämän. Kudela myönsi kiroilleensa Kamaralle.

Slavia Praha väitti Kamaran hyökänneen ottelun jälkeen pelaajatunnelissa Kudelan kimppuun, ja suomalaisen pelikielto juontaa juurensa juuri näistä tapahtumista.

Palloliitto tyytyväinen

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande oli tyytyväinen päätökseen.

– Kyllähän se aika lailla ennakoidusti meni. Jos ja kun on saatu näyttöä riittävästi siihen, että hän on syyllistynyt rasistiseen käytökseen, kymmenen peliä on se minimirangaistus. Sinänsä varmasti oikea päätös ja antaa signaalia, että näistä säännöistä pidetään kiinni ja rasismille ei ole sijaa.

– Harmi, että Glenin arviointi on pettänyt ja hän on myös itse syyllistynyt rikkomukseen. En tiedä, onko pelaaja tyytymätön ratkaisuun ja varmasti he pohtivat juristin ja seuran kanssa, onko tuomiosta syytä valittaa. Liiton näkökulmasta meille tärkeintä on se, ettei pelikielto ulotu maajoukkuetoimintaan, vaan koskee vain Rangersin europelejä.

Ottelu Skotlannin pääkaupungissa oli erittäin kuuma, ja kahdelle Rangersin pelaajalle näytettiin ottelussa punaista korttia. Hyökkääjä Kemar Roofe potkaisi Slavia Prahan maalivahtia Ondrej Kolaria päähän, ja tämä sai kallomurtuman. Roofe sai neljän ottelun pelikiellon, ja Rangersia sakotettiin 9 000 euron verran.

Slavia Praha eteni neljännesvälieristä jatkoon lopulta yhteismaalein 3–1.

Kohuottelun jälkeen Rangersin pelaajat saivat sosiaalisessa mediassa rasististen solvausten vyöryn, ja seura tapasi viime viikolla Facebookin ja Instagramin edustajia selvittääkseen tilannetta. Tapaamisen jälkeen Rangersin pelaajat ja henkilökunta päätyivät ratkaisuun, jossa he boikotoivat sosiaalisen median yhteisöjä viikon ajan osoittaakseen huolensa sille, miten sosiaalisen median jätit suhtautuvat rasismiin verkossa.

Uutista päivitetty klo 18.31: lisätty Marco Casagranden kommentit.

Uutista päivitetty klo 20.42: lisätty tieto, että Rangers aikoo valittaa tuomioista.

Lue myös:

Glen Kamara puhui ensimmäistä kertaa rasismikohusta – suomalaiselle tulvii päivittäin rasistisia viestejä sosiaalisessa mediassa

Glen Kamaraan liittyvän rasismitapauksen tutkinta jatkuu pelaajien kuulemisella – Uefalta odotetaan päätöstä kymmenen päivän sisällä

Glen Kamaraan kohdistuneesta solvauksesta syytetty Kudela asetettiin pelikieltoon

Glen Kamaran Instagram-tilille tulvi rasistisia solvauksia, brittitutkija sosiaalisen median pimeästä puolesta: "Tämä sukupolvi ei ole yhtään sen parempi"

Rasismikohun keskelle joutunut Glen Kamara saapui median eteen Helsingissä – kiitteli joukkuekavereitaan tuesta: "En voi sanoa paljoa enempää"

Teemu Pukki kertoi Glen Kamaran rasismikohun puhuttaneen myös Norwichin joukkueessa – pettynyt Tim Sparv arvosteli Slavia Prahan toimintaa rajusti

Erkka V. Lehtola suhtautuu epäillen Uefan toimiin Glen Kamaran rasismikohussa – kertoi havainnollistavan esimerkin parin vuoden takaa

Glen Kamara rikkoi hiljaisuuden ja avasi, miten häntä haukuttiin apinaksi voimasanalla höystettynä – syytti tshekkiläispelaajaa valehtelusta

Kommentti: Huuhkajien tähtipelaaja nousi otsikoihin surullisella tavalla – osuva ajoitus muistuttaa, kuinka paljon rasisminvastaista työtä on vielä tehtävänä

Uefa tutkii Glen Kamaran väitettyä väkivaltaisuutta – myös rasismisyytöksien tutkinta etenee

BBC: Glen Kamara joutui rasismin kohteeksi Eurooppa-liigan ottelussa, päävalmentaja Steven Gerrardilla paloivat päreet: "Meitä kutsutaan valehtelijoiksi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat