Hyppää sisältöön

Suomalaisen futsalin pioneeri iloitsee maajoukkueen EM-kisapaikasta – kroatialainen valmentajaguru saa suitsutusta: "Valtava tietotaito ja arvostus maailmalla"

Jouni Pihlaja on nähnyt suomalaisen futsalin elinkaaren sen alkuhämäristä lähtien. Miesten maajoukkueen entinen päävalmentaja uskoo, että arvokisapaikka innostaa laadukasta työtä tehneitä suomalaisseuroja entisestään. 

Suomi pääsi tanssimaan voittotanssia, kun EM-kisapaikka varmistui tiistai-iltana Vantaalla. Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

Miesten futsalmaajoukkueen paikka tammi-helmikuussa 2022 Hollannissa pelattavissa EM-kisoissa lämmitti myös pitkän linjan futsalmiehen Jouni Pihlajan sydäntä. Maajoukkuetta vuosina 2005–2012 valmentanut Pihlaja on ollut monessa mukana siitä lähtien, kun futsalia 1990-luvun loppupuolella alettiin Suomessa pelata.

Nykyään Palloliiton futsalkilpailupäällikkönä toimiva Pihlaja sanoo, että ensimmäinen kisapaikka on lajissa kuin lajissa aina suuri.

– Jos ajattelee, että maajoukkue on pelannut hieman yli 20 vuotta, en tiedä onko tässä nyt mennyt niin kauaa. Kaikki on suhteellista. Joukkuetta on rakennettu ja kehitetty maltilla pikkuhiljaa, eikä ole tehty mitään taikatemppuja. Kiitos Micolle (päävalmentaja Martic) ja pelaajille, kaikki ovat tehneet loistavaa duunia.

Pihlaja näkee suurimmiksi syiksi EM-kisoihin yltämiselle kotimaisissa seuroissa tehdyn hyvän työn sekä kahdeksan vuotta maajoukkuetta valmentaneen Marticin tuloksekkaat opit. Pihlaja muistuttaa, että koska Suomella on vielä vähän ammattilaisia, kotimaisessa liigassa pelaa lukuisia laadukkaita pelaajia.

– Valtaosa maajoukkueesta tulee Futsal-liigasta, ja se kertoo sen olevan kovatasoinen sarja, joka ansaitsisi enemmän näkyvyyttä. Siellä tehdään hyvää ja arvokasta työtä.

– Lyhyesti sanottuna Martic on loistava henkilö ja lämmin, rakastettu persoona, jolla on valtava tietotaito ja arvostus maailmalla. On ollut valtava juttu, että tuollainen lajiguru innostui Suomen valmentamisesta ja otti pestin tosissaan. Tulokset puhuvat puolestaan, Pihlaja hehkuttaa.

Futsalmaajoukkue pääsi juhlimaan EM-kisapaikkaa huhtikuussa 2021.

"Mahdotonta ei ole olemassa"

Suomen joukkue on klassisesti sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Martic on ottanut mukaan vuosien varrella uusia pelaajia, jotta sukupolvenvaihdos olisi aikanaan liukuva. Joukkue on saanut viime vuosien tuloksista paljon itseluottamusta, kun ryhmä on muun muassa voittanut Espanjan harjoitusottelussa ja pelannut MM-karsinnoissa tasan niin Portugalin kuin Italiankin kanssa.

EM-kisoistakin voi Pihlajan mukaan odottaa mitä tahansa.

– Kisoihin lähtevää joukkuetta ei tietysti tiedä, mutta jos tämä joukkue lähtisi, tässä on hyvä kombinaatio. Koko ajan on pelattu kolmella kentällä, ja siinä moni pelaaja on saanut peliaikaa ja vastuuta. Pelit ovat kuitenkin ne, jotka vievät eteenpäin.

– Joukkue on osoittanut, ettei mahdotonta ole olemassa. Isoin kynnys on nyt selvitetty, ja kisoihin joukkue pääsee varmasti vapautuneella fiiliksellä. Suomi pelaa kollektiivista peliä, joka ei rakennu yhden tähden varaan, vaan on laajempi kokonaisuus. Suomi on osoittanut, että se voi haastaa ja voittaa kenet tahansa.

futsal fin-por

Lohkot arvotaan vasta loppuvuodesta, ja Pihlaja toivoo, että arpaonni suosisi Suomea. Tekemällä pohjatyöt ja valmistautumalla huolella joukkueella on mahdollisuus pärjätä realistisesti 16 parhaan joukossa.

– Urheilulla arvalla on iso merkitys. Täytyy toivoa, että arpaonni on sopiva, eikä jouduttaisi mihinkään “kuolemanlohkoon”. Odotukset ovat korkealla, mutta ladataan niitä enemmän sitten, kun kisat ovat lähempänä kalenterissa.

Toisin kuin vaikkapa jalkapallossa, futsalissa huippupelaajien keski-ikä on hieman korkeampi. Suomen kokeneista tähdistä esimerkiksi Mikko Kytölä on 36, Panu Autio 35, Jukka Kytölä 32 ja Miika Hosio 31.

Ainakin kevääseen 2022 saakka Suomea valmentava Martic nosti esiin kokemuksen merkityksen tiistain Belgia-ottelun jälkimainingeissa, ja samaa sanoo myös Pihlaja. Vuodet parketilla kehittävät pelaajasta kypsemmän tunnistamaan tilanteita ja löytämään painepaikoissa oikeat ratkaisut.

– Futsal on sellainen peli, että kun tulee 30 vuotta mittariin, alkavat parhaat pelivuodet. Toki on nuoriakin huippupelaajia, mutta keskimäärin kokeneemmilla pelaajilla on se tietty henki, joka peliin kuuluu.

– Se näkyy pelissäkin varmuutena. Kun meillä on kokenut ketju kentällä, näkee, ettei juuri koskaan ole kiire ja siellä osataan lukea peliä. Peli näyttää laadukkaalta ja homma toimii.

Maalivahtivalmentaja Dusan Matic ja päävalmentaja Mico Martic ovat tehneet valtavan työn suomalaisen futsalin kehittämiseksi. Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

Lisää huippuvalmentajia

Maajoukkuevalmentamisen lisäksi Pihlaja on valmentanut kotimaan pääsarjassa Ilveksen kahdesti suomenmestariksi. Lisäksi hänet on nähty myös Mad Maxin ja PoPan valmentajana. Palloliitossa hän on ollut mukana myös monissa rooleissa, ja hänet on nimetty futsalin kotimaiseen kunniagalleriaan.

Pihlaja on nähnyt suomalaisseurojen kehittymisen kohti ammattimaisempaa toimintaa. Oma osansa kehityksessä on ollut myös sillä, että kun aikanaan futsal oli jalkapalloilijoiden talviharrastus, pelaajat ovat enenevissä määrin keskittyneet ympärivuotisesti vain futsaliin.

Osaavia valmentajia tarvitaan lisää, jotta Aution, Kytölöiden, Hosion ja Italiassa ammattilaisena pelaavan luottovahdin Juha-Matti Savolaisen kaltaisia huippupelaajia syntyy myös lisää tulevaisuudessa.

– Kun Micosta tuli päätoiminen valmentaja, valmentajakoulutus lähti kehittymään huomattavasti. Muutama osaava valmentaja ei riitä mihinkään, vaan tarvitaan laadukkaita valmentajia, jotka osaavat opettaa pelaajia ja kehittää heistä uusia pääsarja- ja maajoukkuepelaajia.

– Pelaajien lajisidonnaisuus on kasvanut, ja se on tarkoittanut sitä, että tekemisen laatu kasvaa. Sarjajärjestelmä on myös kehittynyt, pelimäärä on lisääntynyt ja panoksellisten pelien määrä on lisääntynyt. On monta pientä tekijää, jotka ovat mahdollistaneet kehittymisen. Maajoukkue on näyteikkuna, mutta pelaajat tehdään arjen työssä. Etenkin kärkiseurat tekevät Suomessa loistavaa työtä, Pihlaja kehuu.

Palloliiton sisälläkin futsalin merkitys on kasvanut, ja nyt liitto valmistelee omaa, pelkästään futsaliin keskittyvää strategiaa. Tulevaisuudessa Pihlaja toivoo suomalaisseurojen ammattimaisuuden siirtyvän mahdollisuuksien mukaan myös lähemmäs ammattilaisempaa toimintaa.

– Viisi pelaajaa on pelannut ammattilaisena ulkomailla, ja onkohan meillä liigassa nyt 14 pelaajaa, jotka ovat tulleet Suomeen pelkästään futsalin takia. Ensimmäinen askel on tietty puoliammattilaisuus, ja siitä on iso harppaus, jos puhutaan ammattilaisuudesta. Sitä pitää miettiä, kuinka järkevää se on.

– Joka tapauksessa ammattimaisuus pitää muuttaa ammattilaisemman toiminnan suuntaan. Varmasti tällainen menestys kannustaa seuroja tekemään työtä entisestään, ja onnistumiset lisäävät onnistumisia.

Lue myös: