Hyppää sisältöön

Teemu Rannikko paljastaa pudotuspelisensaatio Aatu Kivimäen valttikortit – "Ei ole enää egoasia, kuka on kentällä"

Ensimmäistä Pantteri-patsastaan hamuava Salon Vilpas haastaa torstaina alkavassa Korisliigan finaalisarjassa hallitsevan mestarin Kauhajoen Karhu Basketin.

Teemu Rannikko ja Aatu Kivimäki, Vilppaan takamieskaksikko Kuva: Yle

Vilppaan takamiestähdeksi pudotuspeleissä noussut Aatu Kivimäki, 24, myöntää, ettei hänelle ole vielä osunut koripallouran aikana liian usein voittokoreja. Runkosarjan valtias Seagulls upposi Vilppaan jokerikortin komeaan soolosuoritukseen.

– Gamewinnereitä ei ole kovin usein tullut tehtyä. Vähän se ehkä yllätti, mutta on tässä töitäkin tehty sen eteen. Kiva nähdä, että harjoittelu tuo hedelmää.

Kivimäen edellisissä pudotuspelisarjoissa hänen pistekeskiarvonsa oli neljän pisteen luokkaa. Nyt hän on yhtäkkiä nostanut pistelukemansa jo kahteentoista.

– Heitto on osunut kivasti. Sain ensimmäiseen Seagulls-sarjaan vapaita heittopaikkoja, mitä minulle luotiin hienosti. Sitten pikku hiljaa aloin luoda niitä myös itselleni. Kiva aina pelata, kun pallo menee koriin.

Seurakaveri Teemu Rannikko, 40, on ollut mahtava esikuva Kivimäelle.

Vilpas valmistautuu kohtaamaan finaalisarjassa Kauhajoen Kuva: Yle

– Häneltä olen oppinut pelinjohtamista pelien sisällä. Eli käytännössä mitä kuvioita ja kenelle sekä milloin. Pelilujuudesta ja johtajuudesta on tullut myös esimerkkiä. Aika perusjuttuja, mutta tosi tärkeitä elementtejä.

"Mene ohi vaan!"

Finaalisarjaan pääsyn varmistaneesta voittokorista Kivimäki haluaa antaa osan myös joukkueen takamiesnestorille.

– Viimeisessä matsissa ja viimeisessä hyökkäyksessä Seagullsia vastaan kuulin selvästi, kun Teemu huusi minulle kovaa "mene ohi vaan!" Kai se vaikutti sitten myös asiaan, naureskeli Aatu Kivimäki.

Rannikon tekemiä palloskriinejä ja niistä tehtyjä ratkaisuja Karkkilan Urheilijoiden kasvatti on muun muassa seurannut silmä kovana.

– Väitän, ettei kukaan pysty olemaan Teemu Rannikko. Hän on omanlaisensa pelaaja.

Kauhajoki-finaalisarjasta Kivimäki odottaa tasaista ja fyysistä.

– Kauhajoki juoksee hyvin kenttää ja meidän tulee olla valmis siihen pelitempoon. Heillä on hyvät amerikkalaiset. Ihan varmasti mielenkiintoinen sarja tulossa.

Neljä vuotta Rannikon niksinurkkaa

Teemu Rannikko on ollut Aatu Kivimäen rinnalla neljä vuotta ja nähnyt nuoren komeetan kehityskäyrän läheltä käsin.

– Hän on vetänyt vuosien varrella jo monta hyvää peliä, mutta nyt hän veti koko välieräsarjan Seagullsia vastaan todella hyvin, Rannikko pohtii.

Teemu Rannikko ja Aatu Kivimäki, Vilppaan takamieskaksikko Kuva: Yle

– Aatulla oli pientä vammaa runkosarjan lopussa ja se vielä uusiutui Lahtea vastaan puolivälierissä. Niin vain hän pystyi sieltä nousemaan. Ehkä pikku huili teki sittenkin hyvää. Aatu oli energiaa täynnä, kun välierät alkoivat.

Kivimäki on erittäin pallovarma ja pystyy pelivälineen kanssa tekemään oikeastaan mitä vaan Rannikon mielestä.

– Se, mikä tekee hänestä erittäin hyvän pelaajan, on hänen mainio heittotaitonsa. Aatu pystyy luomaan itselleen oman heittopaikan ja onnistuu niin suorasta kuljetuksesta kuin catch and shootista sekä pystyy menemään korille.

Heitto- ja pallonkäsittelytaito

Vaikka Kivimäki ei ole kentän pisimpiä pelaajia, niin hän on kroppaansa nähden vahva, ottaa tarvittaessa kovia kontakteja ja viimeistelee niistä.

– Totta kai puolustus on myös hänellä tärkeässä osassa, niin kuin nähtiin Seagulls-sarjassa. Silti heittotaito ja pallonkäsittely ovat hänen parhaat aseensa, korostaa Rannikko.

Toisessa välieräottelussa Seagullsia vastaan monessa liemessä ollut Rannikko sanoi ottelun lopussa suoraan Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviaiselle, ettei häntä kannata peluuttaa siinä vaiheessa.

– Sanoin, ettei minua tarvitse väkisin laittaa kentälle. Aatu ja Deondre Parks Jr. pelasivat tosi hyvin siinä matsissa ja itsellä oli vähän vaikeampaa. Kropassani ei ollut silloin niin hyviä tuntemuksia.

Vilpas-konkari Teemu Rannikko. Vastassa Seagullsin Kendale McCullum. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Rannikko täsmensi, että vaikka jokainen pelaaja haluaa totta kai olla kentällä aina ratkaisujen aikana, niin realiteetit pitää osata myös nähdä. Perusasia on, että joukkuetta pitää pystyä auttamaan.

– Vaikka itselläni on ollut pelejä, joissa olen pystynyt pelaamaan korkealla tasolla, niin oma lähtökohtani tähän kauteen on kuitenkin ollut se, etten ole enää se sama vanha Teemu, mitä on joskus nähty koriskentällä.

Ratkaisevassa, kuudennessa välierässä Rannikko oli pitkään sivussa kentältä yhdessä vaiheessa, kun valmentaja Toiviainen komensi, että nyt Teemu kentälle.

– Sanoin, että voin mennä kokeilemaan. Puolitoista minuuttia ennen loppua totesin, että eiköhän nyt kannata laittaa Aatu kentälle. Tässä vaiheessa ei ole enää egoasia, kuka on kentällä. Pääasia on, että joukkue voittaa, Rannikko opasti.

Levollinen ja huojentunut

Rannikolla on koripallouraa jäljellä neljästä seitsemään peliä. Pantteri-patsas ei ole vielä koskaan matkannut Saloon. Kauhajoen Karhu Basket sen sijaan tavoittelee jo kolmatta perättäistä mestaruutta.

– Olisihan se mieletön juttu päättää ura siihen (SM-kultaan). Pari kuukautta sitten aika harva näki Vilpasta edes finaaleissa. Nälkä kasvaa syödessä. Peli peliltä on päästy paremmin kiinni omaan tekemiseen. Peleihin tulee nyt vain keskittyä ottelu kerrallaan.

Rannikko sanoo olevansa tyytyväinen koripallouraansa, kävi loppuotteluissa miten tahansa. Konkari iloitsee, että pääsee vihdoin myös Vilppaan kanssa kokemaan finaalihuuman.

– Kropasta yritän kaivaa kaiken sen, mitä siinä on vielä annettavaa. Oloni on nyt levollinen ja huojentunut, kun kerran tietää, että (lopettamis) päätös on ainoa ja oikea. Lähden nauttimaan. Kun viimeinen peli on pelattu, niin sitten se on siinä.

Lue myös:

.
.