Suora

  • Urheiluruutu
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Kärppien päävalmentajalta suorapuheinen tilitys vuoristoratamaisesta kaudesta – "Olen saanut kokea jo ne kaikista pahimmat häpeän ja riittämättömyyden tunteet"

Oulun Kärpät on voittanut jääkiekkoliigan runkosarjan kymmenen kertaa, mutta joutuu nyt starttaamaan pudotuspeleihin jo ensimmäiseltä kierrokselta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mikko Manner
Petri Saarelainen / AOP

Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit alkavat tänään. Ensimmäisen kierroksen otteluita seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella klo 18.02 alkaen.

Kun jääkiekon SM-liigassa käynnistyy pudotuspelit, on Oulun Kärpät totuttu näkemään runkosarjan voittajana tai vähintään kärkijoukkueiden mukana. Onhan joukkue voittanut runkosarjan peräti kymmenen kertaa ja saavuttanut finaalipaikan peräti kaksitoista kertaa.

Tänä keväänä suurseura joutuu aloittamaan jo ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta. Kärppien päävalmentaja Mikko Manner myöntää, että seitsemäs sija runkosarjassa kertoo kaiken oleellisen tähänastisesta kaudesta.

– Sellainen vuoristoratakausihan meillä on ollut. Kausi on ollut haastava ja sarjasijoituksemme on täysin oikea, Manner totesi Yle Urheilun haastattelussa.

Hänen mielestään runkosarjan päättäneet kaksi Tappara-ottelua olivat kuin poikkileikkaus Kärppien otteluihin. Maanantaina oululaiset nappasivat maukkaan 4–1-vierasvoiton, mutta jo seuraavana päivänä Tappara vei pisteen maalein 4–2. Manner toivookin, että torstaina Vaasan Sportia vastaan joukkue pystyy saamaan vuoristoratavaununsa korkealle ja pitämään sen siellä mahdollisimman kauan.

Manner on tuskaillut Kärppien pelaamista läpi kauden. Hän ei ole saanut joukkueen yhteispeliä soljumaan totuttuun tapaan. Tästä huolimatta hän lähtee luottavaisin mielin pudotuspeleihin.

– Tässä on pitkän runkosarjan aikana saanut kokea jo ne kaikista pahimmat omat henkiset häpeän ja riittämättömyyden tunteet sekä aallonpohjat. Kun on tottunut olemaan kärjessä, ja kun se ei menekään niin kuin itse haluaisi, niin se aurinko nousee seuraavana päivänäkin, hän totesi.

Manner joutunut luopumaan ideaalikiekostaan

Manner oli antamassa jo marraskuussa itselleen potkuja heikon alkukauden takia. Yleensä positiivisesti ajatteleva valmentaja on ollut turhautunut, eikä tilannetta ole auttanut se, että hän elää usein vahvasti tunteella ja uskoo, että valmentajan täytyy kantaa vastuunsa lopputuloksesta.

Manner uskoo kuitenkin kasvaneensa kauden aikana valmentajana ja hän on huomannut myös pelaajissa paljon hyvää kasvua. Hän muistuttaa, että Kärppien kaltaisessa suurseurassa halutaan ja luotetaan siihen, että menestystä tulee. Kun sitä ei tulekaan, se ei ole helppo paikka. Ei pelaajille, kuten ei valmentajillekaan.

– Siinä oma sisäinen itsepuhelu muuttuu helposti liian negatiiviseksi ja rupeaa luomaan haamuja. Välillä sekin on tuonut angstia, jos olen ollut kuin hellankoukku, että se ei ainakaan ole auttanut meidän nuoria pelaajia suoriutumaan paremmin pelikentällä, Manner soimasi itseään.

– Mutta me olemme voittaneet jo näitä vaikeuksia, ja minulla on tosi hyvä mieli siitä, että pääsemme huomenna taistelemaan. Sitten katsotaan, kumpi ottaa jatkopaikan.

Manner on joutunut tinkimään siitä ideaalikiekosta, jota hän haluaisi Kärppien pelaavan. Hän haluaisi nähdä kollektiivista ja nopeaa lätkää, jossa pelaajien yhteistyö kukoistaa ja jossa on ajoittain hetkittäistä pelipaikattomuutta, pelaajien kurinalaisuutta ja sovittuja asioita, mutta myös omaa oivallusta ja dynaamisuutta.

– Olemme halunneet olla sloganimme mukaan nopea, vahva ja luotettava, mutta emme ole tänä vuonna siihen pystyneet. Olemme joutuneet käyttämään vähän sellaista vajaampaa versiota.

Sopiva tasapaino löydettävä

Kärppien pelissä pelin rakentaminen on ollut koko ajan hankalaa ja se on kulminoitunut ylivoimapelin tehottomuuteen. Kärpät pystyi tekemään runkosarjassa ylipäätään varsin vähän maaleja, vain 143 kappaletta 58 ottelussa, kun runkosarjan voittaja Lukko paukutteli 60 ottelussa 204 osumaa.

– Ylivoima on merkittävin flow-tilan kasvattaja maalintekoon. Meillä on hyviä pelaajia siihen, mutta kun yhteispeli ja tietty rentous on loistanut poissaolollaan ja itse olen ehkä liikaa vekslannut kokoonpanoja sekä hakenut sellaista lottovoittoa, niin se on kolahtanut omaan nilkkaan, Manner sanoi.

– Emme ole onnistuneet, mutta vielä on aikaa. Periksi ei anneta ja usko on kova.

Mikko Manner
Oulun Kärppien yhteispeli ei ole soljunut tällä kaudella totuttuun tapaan. Päävalmentaja Mikko Manner on joutunut sen takia luopumaan ideaalikiekostaan.Vesa Pöppönen / AOP

Koronan takia liigajoukkueet ovat pelanneet tällä kaudella eri määrän otteluita ja tahti on ollut ajoittain kova. Mannerin mukaan tiivis pelitahti on pakottanut joukkueita ottamaan askelia taaksepäin ja pelaamaan ajoittain varovaisesti. Tämä on näkynyt myös dynaamisesta pelityylistään tunnetuissa joukkueissa, kuten Lukossa, Pelicansissa ja KalPassa.

Myös normaalista poikkeavat pudotuspelijärjestelmät vaikuttavat Mannerin mukaan joukkueiden pelityyleihin.

– Kaikki joukkueet joutuvat varmasti pikkuisen luopumaan siitä omasta nopeasta raivokkaasta päälle menevästä suunnanmuutospelistä. Ei voi vetää pelkästään liian kaksivaiheisesti tai liian puolustusvoittoisesti, mutta ei myöskään liian rohkeasti tai liian riskillä. Tänä keväänä pitää löytää sopiva tasapaino peliin.

Pää pidettävä kylmänä

Ensimmäinen pudotuspelikierros pelataan CHL:n pudotuspeleistä tutulla systeemillä, jossa kahden ottelun maaliero ratkaisee otteluparin jatkajan. Kärpät–Sport-otteluparin lisäksi ensimmäisellä kierroksella kohtaavat myös Ilves ja KooKoo.

Manner pitää pelisysteemiä isona muutoksena, jossa siinä jokainen maali on merkitsevä. Kun ensimmäinen ottelu päättyy, ollaan vasta puolivälissä. Aikaisemmin pudotuspeleissä paras viidestä - tai paras seitsemästä -järjestelmällä pelattaessa, jos toinen joukkue on karannut hyvissä ajoin ennen loppua, ovat joukkueet hakeneet jo asetelmia seuraavaan otteluun. Silloin on pyritty menemään niin fyysisesti kuin henkisesti vastustajan ihon alle. Nyt tähän ei ole varaa.

– Nyt voi ottaa yhtään hölmöä jäähyä ja on pidettävä pää kylmänä. Tunnekontrolli tulee korostumaan, koska jokainen maali on nyt merkitsevä, Manner totesi.

Kärpät ja Sport kohtasivat runkosarjassa toisensa viikko sitten Oulussa. Tuolloin vaasalaiset poistuivat kotimatkalle 3–1-voitto taskussaan. Manner tietääkin, että vastaan asettuu huomenna tuttu, kokenut ja kurinalainen joukkue, joka on vahva kaksinkamppailuissa eikä istu turhaan jäähyaitiossa. Mannerin mielestä Sport on valmentajansa Risto Dufvan näköinen joukkue.

– Se on henkisesti erittäin vahvan oloinen ja sen pelissä molemmat maalinedustat korostuvat. Mutta minulla on kova luotto siihen, että pelaamme kauden parhaat pelit nyt.

Nyt jännittää vähemmän

Kärppien edellinen mestaruus on vuodelta 2018, vuotta myöhemmin oululaiset joutuivat tyytymään hopeamitaleihin. Mannerin mielestä se, että pelit alkavat jo nyt, pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta, tuntuu vähemmän jännittävältä kuin se, että Kärpät lähtisivät pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

– Runkosarjan voittajana ensimmäinen kierros on jännittänyt aina lujaa. Sitä on ansainnut itselleen sen ennakko- ja mestarisuosikin viitan, mutta ensimmäisellä kierroksella ei osaa nauttia. Se on ollut enemmän sellaista häviämisen pelkoa, Manner sanoi.

– Täytyy myöntää, että nyt ei jännitä läheskään niin kovaa.

Toisaalta jos Manner saisi valita, kummasta lähtökohdasta hän lähtisi pudotuspeleihin, valitsisi hän runkosarjan voittajan aseman. Silloin lumipallo on lähtenyt vyörymään oikealle raiteelle kuin itsestään ja joukkueella on ollut rutiini ja itseluottamus kohdillaan, kun nyt ne ovat hakusessa.

Mannerin sopimus Kärppien kanssa päättyy tähän kauteen, joten hän haluaa tuoda itsestään parhaat puolet esiin vielä viimeisissä otteluissa ja toivoo samaa myös pelaajiltaan. Kausi on ollut kasvattava, ja Manner sanoo nauttineensa siitä. Ja hän sanoo olevansa parhaimmillaan juuri silloin, kun hän nauttii ja on iloinen.

– Jos emme pysty parantamaan peliämme runkosarjasta, niin kausi loppuu ja elämä jatkuu. Mutta meillä on tässä vielä sanamme sanottavana, Manner vakuutti hymyillen.

Lue myös:

SM-liigan pudotuspelit alkavat tavalla, joka ei kulisseissa tyydytä – asiantuntija kummeksuu liigan päätöstä: "Huono signaali"

SM-liigan dramaattinen päätöskierros myllersi sarjataulukon – Tappara nousi neljänneksi, Kärpät putosi kuuden parhaan joukosta

Liigan runkosarjan paras pelaaja on valittu – Lukon Press voitti äänestyksen

Kärppä-luotsi Manner uhriutuu epäonnistumisten jälkeen ja on antamassa itselleen jo potkuja heikon alkukauden takia – "Valmentajalla on vastuu tuloksesta ja epäonnistumisesta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat