Hyppää sisältöön

Jukolan viesti siirtyy koronatilanteen takia – suunnistuksen perinteinen suurtapahtuma järjestetään vasta elokuussa

Suunnistuksen Napapiiri-Jukola 2021 järjestetään Rovaniemellä poikkeuksellisesti vasta elokuussa, mikäli koronatilanne sen sallii.

Suunnistuskuvaa Kuva: AOP

Jukolan viesti, joka on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, on järjestetty Suomessa vuodesta 1949 lähtien.

Alun perin Rovaniemellä oli tarkoitus kilpailla 19.–20. kesäkuuta 2021, mutta Jukolan johtoryhmä päätti myöhään keskiviikkona siirtää suunnistustapahtuman historiallisesti elokuulle. Jukolan viesti kisataan 21.–22. elokuuta, eli noin pari viikkoa Tokion olympialaisten päättymisen jälkeen.

– Elämme poikkeuksellista aikaa. Asiaa punnittiin tarkoin ja päätös tehtiin kaikkien faktojen sekä eri mahdollisuuksien pohjalta, Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen toteaa.

– Viime vuonna siirrettiin Jukola ensi kertaa historian saatossa vuodella eteenpäin ja jätettiin se kokonaan väliin. Nyt joudumme tekemään sitten toisen siirron, kun koronatilanne ei ole valitettavasti hellittänyt.

Järjestävän seuran tavoitteena on ollut rakentaa ikimuistoinen yöttömän yön urheilutapahtuma suunnistusväelle.

– Olemme halunneet tosissaan tarjota eksoottisen Lapin yöttömän yön suunnistajille ensi kertaa 41 vuoteen. Tämä jää nyt valitettavasti väliin, mutta ihan varmasti meillä on tulossa hieno tapahtuma, mikäli vain voimme sen elokuussa järjestää, sanoo Leinonen.

Pääsihteeri korostaa, että Jukola on yhä edelleen tarkoitus järjestää täysimääräisenä massatapahtumana, jos se suinkin on mahdollista.

Terveysviranomaiset ja aluehallintopäättäjät linjaavat kuitenkin viime kädessä, minkälaisia kokoontumisrajoituksia on elokuussa sallittu Lapin alueelle ja koko Suomeen.

Kevään aikana Jukolan johtoryhmä on keskustellut terveysviranomaisten kanssa ja eri valiokunnissa on tehty iso nippu erilaisia turvallisuussuunnitelmia.

– Turvavälit ja hyvä käsihygienia ovat aina lähtökohtana. Todennäköisesti kasvomaskit ovat edelleen sellainen elementti, mitä tullaan tapahtumassa velvoittamaan tai ainakin suosittelemaan vahvasti. Kun oma suoritus ei ole käynnissä, maskeja pitäisi käyttää, Leinonen tuumii.

Lue myös