Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Jukolan viesti siirtyy koronatilanteen takia – suunnistuksen perinteinen suurtapahtuma järjestetään vasta elokuussa

Suunnistuksen Napapiiri-Jukola 2021 järjestetään Rovaniemellä poikkeuksellisesti vasta elokuussa, mikäli koronatilanne sen sallii.

suunnistus
Suunnistuskuvaa
Suunnistuskuvaa AOP

Jukolan viesti, joka on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, on järjestetty Suomessa vuodesta 1949 lähtien.

Alun perin Rovaniemellä oli tarkoitus kilpailla 19.–20. kesäkuuta 2021, mutta Jukolan johtoryhmä päätti myöhään keskiviikkona siirtää suunnistustapahtuman historiallisesti elokuulle. Jukolan viesti kisataan 21.–22. elokuuta, eli noin pari viikkoa Tokion olympialaisten päättymisen jälkeen.

– Elämme poikkeuksellista aikaa. Asiaa punnittiin tarkoin ja päätös tehtiin kaikkien faktojen sekä eri mahdollisuuksien pohjalta, Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen toteaa.

– Viime vuonna siirrettiin Jukola ensi kertaa historian saatossa vuodella eteenpäin ja jätettiin se kokonaan väliin. Nyt joudumme tekemään sitten toisen siirron, kun koronatilanne ei ole valitettavasti hellittänyt.

Järjestävän seuran tavoitteena on ollut rakentaa ikimuistoinen yöttömän yön urheilutapahtuma suunnistusväelle.

– Olemme halunneet tosissaan tarjota eksoottisen Lapin yöttömän yön suunnistajille ensi kertaa 41 vuoteen. Tämä jää nyt valitettavasti väliin, mutta ihan varmasti meillä on tulossa hieno tapahtuma, mikäli vain voimme sen elokuussa järjestää, sanoo Leinonen.

Pääsihteeri korostaa, että Jukola on yhä edelleen tarkoitus järjestää täysimääräisenä massatapahtumana, jos se suinkin on mahdollista.

Terveysviranomaiset ja aluehallintopäättäjät linjaavat kuitenkin viime kädessä, minkälaisia kokoontumisrajoituksia on elokuussa sallittu Lapin alueelle ja koko Suomeen.

Kevään aikana Jukolan johtoryhmä on keskustellut terveysviranomaisten kanssa ja eri valiokunnissa on tehty iso nippu erilaisia turvallisuussuunnitelmia.

– Turvavälit ja hyvä käsihygienia ovat aina lähtökohtana. Todennäköisesti kasvomaskit ovat edelleen sellainen elementti, mitä tullaan tapahtumassa velvoittamaan tai ainakin suosittelemaan vahvasti. Kun oma suoritus ei ole käynnissä, maskeja pitäisi käyttää, Leinonen tuumii.

Lue myös

Jukolan viesti Rovaniemellä siirtyy vuodella

Suunnistuksen MM-kisat siirtyvät – EM-kisoja ei pidetä tänä vuonna

Rovaniemen Jukolan viesti on siirretty vuodella eteenpäin – Suunnistusliitolle satojen tuhansien eurojen tappiot

Jukolan taika ei jää väliin tänäkään vuonna – TV2:ssa muistellaan tänään suurviestin helmiä vuosien varrelta

Koronan jalkoihin jäävää Jukolan viestiä muistellaan pikkutapahtumissa Juvalla sekä eri puolilla Suomea

Kaipuuta Jukolan viestiin lääkittiin 25 vuotta vanhoilla reiteillä: "Olisi ollut kurjaa, jos olisi pitänyt nukkua tämä viikonloppu normaalisti"

Jukolan viesti Mikkeliin vuonna 2025 – seuraavana vuonna kilpaillaan Kotkassa

Tuhatpäinen joukko nuoria suunnistajia kisaa viikonloppuna Nuorten Jukolassa Mikkelissä

Janne Salmi valittiin huippumaan lajipomoksi – korvaa Norjassa nelinkertaisen maailmanmestarin: "Suunnistusmaailman houkuttelevin pesti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat