Suora

  • Uinnin EM alkuerät
  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Näin pienet asiat ratkaisevat SM-liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella – asiantuntija perkaa lähtökohdat

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi odottaa jääkiekkoliigan ensimmäisestä pudotuspelikierroksesta äärimmäisen tasaista vääntöä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
 Ilveksen pelaajat onnittelevat Eetu Mäkiniemi (38) ottelun jälkeen jääkiekon Liigan ottelussa Ilves vs. Lukko.
Ilves kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella huippuvireisen KooKoon.Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Jääkiekon SM-liigan pudotuspelit alkavat tänään. Ensimmäisen kierroksen otteluita seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella klo 18.02 alkaen.

Jääkiekon miesten liigakauden pudotuspelit käynnistyvät tänään ja ensimmäisellä kierroksella kohtaavat Oulun Kärpät ja Vaasan Sport sekä Tampereen Ilves ja Kouvolan KooKoo. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi on innoissaan näistä kahdesta otteluparista, sillä ne ovat ennakkoon ajateltuna äärimmäisen tasaiset.

– On ihan mahdotonta etukäteen sanoa, ketkä menevät jatkoon. Yksittäisessä pelissä onnistuminen tai yksittäisten pelaajien huippuonnistuminen saattaa ratkaista pelit suuntaan tai toiseen, Juujärvi arvioi.

Oman mausteensa soppaan tuo vielä ensimmäisellä pudotuspelikierroksella käytössä oleva pelisysteemi, jossa kahden ottelun yhteistulos ratkaisee. Juujärven mielestä tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joukkueet pelaavat kuusi erää ja sen jälkeen katsotaan, mikä on tilanne.

– Ottelusarjojen kannalta olisi äärimmäisen tärkeää, että ensimmäiset pelit pysyisivät tasaisina. Silloin panokset siirtyisivät toiseen peliin. Jos ensimmäisessä pelissä tilanne repsahtaa, sitä on hyvin vaikea enää kuroa umpeen toisessa pelissä.

Kärppien peli ailahdellut eniten

Aikaisempina vuosina menestynyt Kärpät sijoittui runkosarjassa seitsemänneksi ja on kymmenenneksi sijoittunutta Sportia vastaan ennakkosuosikki, mutta Juujärven mielestä vain aavistuksen.

Sport onnistui tylsyttämään Kärppien pelin joukkueiden viimeisessä kohtaamisessa ja voitti. Lisäksi oululaisten peli on ailahdellut Juujärven mielestä eniten ensimmäisen kierroksen joukkueista.

– Kärpät on tottunut menestyjä. Siellä on paljon pelaajia, jotka tietävät, mitä playoffseissa menestyminen vaatii. He pystyvät nostamaan omaa suoritustasoaan nostamaan ja johtamaan joukkuetta edestä päin, Juujärvi sanoi.

Konkarihyökkääjät Mika Pyörälä ja Jussi Jokinen, Mikko Niemelä puolustuksessa ja Patrik Rybar maalissa ovat niitä nimiä, joihin Kärpät voi Juujärven mielestä luottaa. Myös uusittu ykköskenttä Pyörälä - Cody Kunyk - Radek Koblizek kantaa paljon vastuuta tuloksen teosta ja siltä pitäisikin löytyä ratkaisukykyä.

Oululaisten puolustuspelaaminen on ollut koko kauden hyvällä tasolla, mutta suurin heikkous on löytynyt hyökkäyspelaamisen kangertelusta.

– Se ei ole jouhevaa, nopeaa tai luovaa, eikä se ennen kaikkea ole tehokasta kuin ihan hetkittäin. Ylivoimapeli on ollut joukkueen heikkous oikeastaan läpi kauden ja viimeiset kierrokset ovat olleet ihan tuskaa. Nyt se yksittäinen ylivoimamaalikin voi olla tärkeä.

Risto Dufva
Vaasan Sportin kokenut valmentaja Risto Dufva tietää, mitä pelaajilta vaaditaan pudotuspeleissä.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Juujärven mielestä kausi on ollut Kärpille raskas erityisesti henkisesti, sillä joukkue on tottunut menestymään. Nyt sen pitäisi pystyä nollaamaan pettymykset pudotuspeleihin ja nauttia pelaamisesta.

– Henkinen asetelma on ehdottomasti Sportin puolella. Heillä on vain voitettavaa tuossa sarjassa, Juujärvi sanoi ja muistutti, että Sportilla on kasassa sarjan vanhin joukkue, joten siltä löytyy myös kokemusta.

– Sport äijämäinen joukkue ja se on pelannut todella kurinalaisesti. He käyttävät varmasti kaiken kokemuksensa ja äijämäisyydensä siihen, että pystyvät horjuttamaan Kärppien henkistä puolta.

Juujärvi ei usko, että Sport on vielä ulosmitannut kaikkea tai että se olisi kylläinen jo pudotuspeleihin pääsystä. Joukkueen kokenut valmentaja Risto Dufva tietää myös, mitä playoff-pelaaminen on henkisesti.

– Seura pääsee pelaamaan playoffseja ja pääsee haastamaan Kärpät, niin uskon, että siellä on todella paljon vielä potentiaalia.

Sportin vahvuuksia on ollut koko kauden ajan puolustaminen sekä viisikkopelaaminen, lisäksi joukkue on ottanut kauden aikana todella vähän jäähyjä. Se voi korostua etenkin näissä kahdessa ottelussa.

Juujärvi muistuttaa, että Sportillakin ratkaisurintama ja hyökkäystehojen tekeminen on ollut kapeilla harteilla ja joukkue on pystynyt tekemään maaleja verrattain vähän. Yksittäiset pelaajat, kuten Niclas Lucenius, voivat sen sijaan nostaa joukkueen tarvittaessaan reppuselkään ja johdattaa voittoon.

– Sportilta löytyy yksilötaitoa ja virtuositeettia ja heillä on Niko Hovisen johdolla hyvä maalivahtipeli tukena, Juujärvi muistutti.

– Tästä otteluparista voi ennakoida äärimmäisen tarkkaa puolustamista, tiivistä pelaamista ja aika vähämaalistakin. Tässä parissa yksittäiset onnistumiset nousevat isoon rooliin.

Jatkuuko KooKoon huippuvire?

Tampereen Ilveksessä nähtiin kauden alussa kuusi NHL-lainapelaajaa, ja Juujärven mielestä Ilvekseltä on nähty tällä kaudella parhaimmillaan sarjan parasta jääkiekkoa. Joukkueella on ollut myös vaikeampia jaksoja.

– Suurin selittävä tekijä vaikeuksiin on ollut se, että NHL-avut lähtivät syksyn aikana. Nyt tilanne on tasapainottunut ja tämä nykyinen joukkue on saatu kasaan. Kokoonpano on elänyt tässä ihan loppumetreille asti, eikä sitä optimikokoonpanoa ole vielä löytynyt.

Juujärvi uskoo kuitenkin, että Ilves tulee pudotuspelien alkuvaiheeseen kynnet terävinä. Se on hyvin luisteluvoimainen ja kurinalaisesti pelaava joukkue, joka pystyy kaksivaiheiseen pelaamiseen ja antaa kovaa painetta aina tarvittaessa.

– Ilveksellä on sellaista nuorta ennakkoluulottomuutta. Matias Maccelli ja Roby Järventie ovat sellaisia, jotka pystyvät omalla henkilökohtaisella virtuositeetilla ja ratkaisukyvyllään sytyttää parhaimmillaan koko joukkueen hurjaan kevätkiitoon, Juujärvi totesi.

– Myös nuori maalivahti Eetu Mäkiniemi paljon vartijana. Lukas Dostalin lähdön jälkeen hänen pelinsä suunta ei ollut paras mahdollinen, mutta hän on nyt saanut hyviä onnistumisia alle.

Juujärvi näkee myös Ilveksen heikkoutena sen, että jos joukkueen hyökkäyspeli ei lähde rullaamaan, se on ongelmissa. Joukkue ei ole tottunut voittamaan ottelusarjoja tai pelejä pelkästään puolustamalla.

– Hyvä hyökkäys on ollut heille paras puolustus. Playoffseissa, etenkin tuollaisessa lyhyessä ottelusarjassa puolustamisen merkitys korostuu paljon, kuten myös maalivahtipeli. Siinä on ehkä Ilveksen akilleen kantapää.

Jussi Ahokas
Jussi Ahokas sai joukkueensa KooKoon hyvään pelivireeseen juuri ennen pudotuspelien alkua.Tomi Jokela / AOP

Ilves saa vastaansa huippuvireessä olevan KooKoon. Kouvolalaiset voittivat runkosarjan viisi viimeistä otteluaan ja on kuntopuntarin kärkijoukkue. Joukkue on tehnyt hyvin maaleja ja päästänyt vähän maaleja. Juujärven mielestä KooKoolla onkin kasassa kaikki voittamisen elementit.

– Erikoistilanteet menevät aika tasan Ilveksen kanssa. KooKoolla on kohtuullisen hyvä alivoima, mutta ylivoima ei ole voitoista huolimatta vielä roihahtanut sille tasolle, mitä se on parhaimmillaan ollut.

Erityisesti Juujärvi on ollut vakuuttunut KooKoon kokonaisvaltaisesta pelaamisesta. Hän odottaakin Ilveksen ja KooKoon välisestä kohtaamisesta vielä laadukkaampaa ja pelitemmoltaan kovempaa sarjaa kuin Kärppien ja Sportin otteluparista.

– On hieno katsoa, kun kaksi kokonaisvaltaisesti hyvää jääkiekkoa pelaavaa joukkuetta iskee toisiaan vastaan ja koettaa löytää toistensa tekemisestä heikkouksia. Ilveksen vahvuus mitataan siinä, miten se pystyy pelaamaan omaa peliään KooKoon kovassa prässissä.

Joukkueet tasollisesti lähellä toisiaan

Joukkueiden tämän kauden kohtaamisissa Kärpät voitti Sportin kolme kertaa ja hävisi kerran. Tuo tappio tuli juuri joukkueiden viimeisessä runkosarjan kohtaamisessa. Ilves voitti myös KooKoon kolme kertaa ja hävisi kerran, mutta kaksi näistä voitoista tuli vasta jatkoajan jälkeen.

Juujärven mielestä nämä tilastot kertovat ottelusarjojen tasaisuudesta, mutta pudotuspelit ovat uusi maailma, eikä runkosarjan peleille kannata panna liikaa painoarvoa.

– Nämä joukkueet ovat tasollisesti hyvin lähellä toisiaan. Runkosarjan seiskan ja kympin välinen ero ei ole pelillisesti niin iso, mitä sarjataulukko pisteiden valossa tai pistekeskiarvon valossa antaisi ymmärtää.

Vaikka Juujärven mielestä on mahdotonta sanoa etukäteen, ketkä menevät näistä ottelupareista jatkoon, ei se estä häntä veikkaamasta.

– Luotan tässä tapauksessa Kärppien playoffs-kokemukseen sekä tässä toisessa parissa KooKoon vahvaan vireeseen, mikä heillä tällä hetkellä on päällä. Minun veikkaukseni eivät tosin ole yleensä kovin hyvin osuneet, hän naurahti.

Lue myös:

SM-liigan pudotuspelit alkavat tavalla, joka ei kulisseissa tyydytä – asiantuntija kummeksuu liigan päätöstä: "Huono signaali"

Liigan runkosarjan paras pelaaja on valittu – Lukon Press voitti äänestyksen

Liiga-pudotuspelejä ei pelata kuplassa: "Ottelut pelataan normaalisti eri paikkakunnilla entisestään tehostetuin turvatoimin"

SM-liigan dramaattinen päätöskierros myllersi sarjataulukon – Tappara nousi neljänneksi, Kärpät putosi kuuden parhaan joukosta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat