Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Patrik Laineen on päätettävä, mitä Patrik Laine haluaa olla

Patrik Laine ei ole toistaiseksi pystynyt ottamaan Columbuksessa tähtipelaajan viittaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
patrik lain
Patrik Laine on kirjannut tällä kaudella 35 ottelusta 20 (12+8) tehopistettä. Getty Images

Kiekko mukaan oman maalin takaa, kova kiihdytys isolle jäälle, puolustaja solmuun hyökkäyssiniviivan jälkeen, röyhkeä ajo maalille ja kiekko reppuun. Patrik Laineen viimeisin maali NHL:ssä oli todellinen silmäkarkki. Kyseessä oli yksilösuoritus, jollaisilla herkutellaan viikoittain maailman kovimman lätkäliigan maalikoosteissa.

Hieman karrikoiden voitaisiin todeta, että Laineen osalta osumassa oli vintage-henkeä.

Harva jääkiekkoilija maailmassa pystyy tekemään maagisen yksilösuorituksen kautta upean maalin ja samalla aiheuttamaan katsojissa jopa turhautuneisuuden tunnetta. Patrik Laine kykenee tähän. Tiistain maaliherkku nosti jälleen kerran pintaan kysymyksen siitä, missä ovat tämän kaltaiset suoritukset Laineen kohdalla viipyneet?

Miksi näemme niitä Laineelta niin harvoin?

Eikä tarkoitus ole vaatia Laineelta jokaiselle viikolle vuoden maali -ehdokasta. Enemmänkin kyse on potentiaalin ulosmittaamisesta, työmoraalista, päämäärätietoisuudesta, halusta ratkaista, voittaa ja olla kentän paras. Koska siihen Laine halutessaan pystyy.

Viime aikoina tästä halusta on päästy nauttimaan harvakseltaan – ja se turhauttaa varmasti eri tahoja pelaajan ympärillä.

Viimeistään siirto Columbukseen näyttäisi laukaisseen Laineessa jonkinlaisen pelaajaminän identiteettikriisin. Tätä oli osaltaan seurakin laukaisemassa, sillä seurajohtoa ja valmennusta myöten ensimmäisenä päivänä kovaan ääneen alettiin julkisestikin kuuluttaa, kuinka Laineesta nyt mankeloidaan MVP-tason kokonaisvaltainen voimahyökkääjämonsteri.

Laine ei ole missään vaiheessa näyttänyt ostaneen tätä ajatusta. Ei ainakaan käytännön tasolla.

Huolestuttavampaa kuin taannoinen neljäntoista pelin maaliton putki onkin ollut Laineen kehonkieli ja yleisen pelaamisen taso. Liian monena iltana innostuminen ja itsensä tosissaan likoon heittäminen on loistanut poissaolollaan. Laine näyttää kadottaneen pelaajaminänsä lisäksi peli-ilonsa.

Patrik Laine.
Patrik Laineen alku Columbuksessa ei ole ollut helppo.Getty Images

Mistä se sitten johtuu?

Ehkä ruoho aidan tuolla puolen ei sitten ollutkaan vihreämpää.

Laine halusi pitkään pois Winnipegistä ja lopulta Jets-GM Kevin Cheveldayoff toteutti tamperelaispelaajan toiveen. Columbuksessa Laine saisi vihdon olla the main man, tähtipelaaja ja ratkaisumaalien tekijä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Uusi joukkue ei lähtökohtaisesti ollut edellisen tasolla, mutta nyt isoille hartioille olisi tarjolla eri kokoluokan viitta.

Laineesta ei kuitenkaan ole vielä ollut ottamaan tätä viittaa.

On selvää, että siirtyminen uusiin kuvioihin ottaa aikansa ja on täysin mahdollista, että tulevalla kaudella Laine iskee tiskiin ihan toisen luokan numerotulosta, mutta toistaiseksi tarjolla ollut taso ei riitä mihinkään. Jos Laine haluaa olla herra ja hidalgo ja tienata tulevaisuudessa sen mukaan, hänen on alettava kantaa joukkueen tekemisistä vastuuta.

Nyt ryhmän kallispalkkaisin hyökkääjä löytyy Blue Jacketsin sisäisestä pistepörssistä sijalta seitsemän. Eikä Laine rehellisyyden nimissä pöytään paljon muuta kuin pisteitä ole tuonut. Tämän pelaaja tietää itsekin.

Ehkä Winnipegissä vahva joukkue ja sen vahvat johtajat kannattelivat Lainettakin monin paikoin vaikeilla hetkillä. Laadukkaan veteraanijoukkueen linja-autossa kuski vaihtui usein tilanteen mukaan, ja käväisi Laine itsekin usein ratissa. Tällaisessa ympäristössä, missä vastuu jakautuu, on nuoren pelaajan helpompi onnistua.

Nyt ongelma vaikuttaisi olevan siinä, ettei Columbuksen linja-autossa ole kuskia lainkaan. Käsillä on suuri johtajuusvaje.

Ja juuri Laineelle seura on kaavaillut kuskin lakkia. Laine ei kuitenkaan näyttäisi olevan halukas lähtemään kulmiin ja laitojen lähelle rymistelemään ja sitä kautta peliä luomaan. Isokokoinen laitahyökkääjä näkee enemmän itsensä ison jään pelaajana, tarkka-ampujana, joka etsii tyhjiä tiloja ja rankaisee tarkoista ja jopa vähemmän tarkoista syötöistä.

Tästä syntyy ristiriita valmennuksen ja pelaajan välille.

Kysyä myös sopii, miksi Laineesta pitäisi väkisin tehdä joka paikan höylä, joka rymyää ympäri kaukaloa taklaamassa kaikkea mikä liikkuu, riistämässä, raastamassa, luomassa ja laukomassa? Jos Laine ei halua olla Aleksander Ovetshkin, miksi hänestä pitää väkisin yrittää tehdä sellaista?

Patrik Laine
Laine on Columbuksen sisäisessä pistepörssissä seitsemäs.Getty Images

Samaan aikaan Patrik Laineen pitäisi päättää, mitä Patrik Laine haluaa tulevaisuudessa olla.

Jos ryskiminen kulmissa ei innosta, millä tavoin Laine aikoo jatkossa Columbusta auttaa? Kiistaton tosiasia nimittäin on, ettei Sinitakkien riveissä ole tällä hetkellä ensimmäistäkään lätynheittäjää, joka voisi saada Laineen oikeasti lentoon. Pelkkä maalipaikojen etsiminen aloituskaarien alapinnoilta tuskin ratkaise käsillä olevaa tilannetta.

Laineen olisi keksittävä uudessa ympäristössä itsensä uudelleen. Seitsemän ja puolen miljoonan taalan vuosipalkkaa nauttivan tamperelaisen on löydettävä keinot saada itsensä syttymään myös maanantai-illan tylsään Detroit-kamppailuun. Laineen ohipelit näyttävät usein kumpuavan oikean tunnetilan puutteesta, minkä seurauksena pelaamisesta tulee toisinaan puolittaista.

Oli ongelma missä tahansa, Patrik Laineen on kyettävä itse ratkaisemaan se. Hänen on löydettävä keinot auttaa joukkuetta illasta iltaan silloinkin, kun maaleja ja tehoja ei synny.

Koska on myös niin, ettei Laineen maalimäärät viime vuosilta enää ole sellaisella tasolla, joka antaisi hänelle valtavasti etuoikeuksia suhteessa muihin – eikä sellaisia etuoikeuksia varsinkaan John Tortorellan joukkueissa ole ollut tapana jakaa kenellekään. Siksi Lainekin on ehtinyt jo kuluttaa penkin päätä pariin otteeseen.

Mikäli Laine haluaa palata maailman parhaiden maalintekijöiden joukkoon, se tapahtuu todennäköisimmin työmäärää nostamalla.

Se, että kovasta laukauksestaan tunnetusta Laineesta puhutaan maailman kovimpien maalintekijöiden kanssa samassa lauseessa, alkaa nimittäin vanhentua. Tämä riippuu toki myös siitä, miten pitkälle skaalaa halutaan venyttää. Tosiasia kuitenkin on, että Laine on tehnyt kaikissa tilanteissa syksyn 2018 jälkeen pelaamaansa tuntia kohden 1,25 maalia.

Lukema riittää liigassa sijalle 37.

Laineen kolmen ensimmäisen NHL-kauden lukema oli 1,81 ja sijoitus koko liigan ensimmäinen. Kolmen viime vuoden osalta suomalaisistakin eteen ajavat Mikko Rantanen sekä Sebastian Aho ja jos siimoja kiristetään kahteen edelliskauteen ohi tulee myös Roope Hintz.

Jos tällä kaudella pelattaisiin täyttä 82 ottelun pakettia, Laine olisi vauhdissa 28 maaliin, uransa heikompaan saldoon.

patrik laine
Laineen laukausmäärät ovat laskeneet selvästi.Getty Images

Vielä dramaattisempaa pudotus on ollut laukaisu- ja maalipaikkatilastoissa.

Kun Laine vuosina 2017–2020 kirjasi tililleen kaikissa tilanteissa 10,46 laukausta maalia kohti pelaamaansa tuntia kohden, tämän kauden osalta sama lukema on 6,77. Ero on valtava. Sijoitus tässä tilastossa tällä kaudella on 174. Vaarallisia maalipaikkoja Laineelle kirjattiin kolmella Columbukseen siirtymistä edeltävällä kaudella 2,54 tuntia kohden, nyt 1,06.

Näiden numeroiden valossa ei ole suurikaan ihme, että maalimäärät ovat tulossa kovaa vauhtia alas.

Ja samaan aikaan kilpailijat ovat repineet omia lukemiaan ylös. Laine teki siis toistaiseksi parhaina vuosinaan Winnipegissä kolmen ensimmäisen kauden aikana 1,81 osumaa pelaamaansa tuntia kohden, mutta nyt Toronton Auston Matthews ja Bostonin David Pastrnak ovat nostaneet omat maalimääränsä jo kahden tienoille.

Ei Lainetta voi tällä haavaa nostaa maalintekijänä samaan koriin Matthewsin, Pastrnakin tai Ovetshkinin kanssa.

On selvää, ettei Laine yksin ole syyllinen käsillä olevaan tilanteeseen. Edellä mainitut supertähdet nauttivat illasta toiseen aivan toisen luokan tarjoilusta kuin Laine. Ja tuskin Lainetta ainakaan lyhyellä jänteellä olisi voitu kaupata Columbusta sekavampaan seurakuntaan – Blue Jacketsin sirkus hakee NHL:ssä tällä hetkellä vertaistaan.

Siitäkin huolimatta ja juuri siksi Laineen on kyettävä tutkimaan sisintään entistä tarkemmin.

Laineen on selvitettävä, mistä pelaamiseen tarvittava oikea kipinä ja aggressio syntyy? Tappara-kasvatin on kyettävä löytämään uusia keinoja, miten voisi auttaa joukkuetta luomaan hyökkäyspeliä, koska jos Laine ei ole siinä prosessissa mukana, NHL:n neljänneksi tehottomin hyökkäyspeli luo tuskin jatkossakaan parhaalle maalintekijälleen kovin paljon maalipaikkoja.

Kaksi vuotta on pitkä aika, mikäli Laine ei löydä itsestään vastauksia. On tietenkin mahdollista, että GM Jarmo Kekäläinen kauppaa Laineen toisaalle, mutta mitään pakottavaa tarvetta tällaiseen seuran suomalaispomolla ei ole. Laineen oikeudet ovat Columbuksella kesään 2023.

Lainetta on turha manata parin vaikeamman kauden jälkeen kadotukseen. Puhumme edelleen ison potentiaalin pelaajasta. Mutta varmaa on, että nyt käsillä on nuoren lahjakkuuden kovin kasvun paikka NHL:ssä toistaiseksi. Vastauksia on kaivettava syvemmältä kuin koskaan aiemmin.

Jos ja kun se tapahtuu, Laine palaa isojen poikien kerhoon ykköskorin maalitykiksi.

Lue myös:

Mikko Rantasen hirmuvire ei hyydy, toisena NHL:n maalipörssissä oleva suomalainen johdatti Coloradon voittoon

Patrik Laine kertoo, miksi vaihtoi yllättäen mailamerkkiä – vitsailee kuivasta kaudestaan: "Pelkästään mailallahan ne maalit tehdään, itsestä ei mikään ole kiinni"

Kommentti: Jarmo Kekäläinen oli yksi suurimmista onnistujista NHL:n siirtorajalla – Columbus on silti sekavassa tilassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat