Hyppää sisältöön

Upean läpimurron tehnyt Hakanpää yllättyi positiivisesti siirrosta Carolinaan: "Jos vaikka vähän tuulee, niin minun taloni ei helpolla romahda"

Jani Hakanpää pelasi vahvaa peruspuolustajan peliä Anaheimissa. Siirtotakarajan viimeisillä hetkillä Hakanpää siirtyi Carolinaan.

Jani Hakanpää aloitti kautensa Anaheimissa hienosti. Kuva: Getty Images

Jani Hakanpään läpimurto NHL:ssä hakee suomalaisessa NHL-historiassa vertaistaan. Käsillä on esiinmarssi, joka on samaan aikaan ollut äärimmäisen kova ja huomaamaton. Hakanpää on pelannut sensaatiomaisen kauden Anaheim Ducksin puolustuspäässä, mutta eipä siitä ole numeroa tehty sen enempää Pohjois-Amerikassa kuin Suomessakaan.

Hakanpää on jokaisen valmentajan toivepelaaja, mutta suurelle yleisölle ja medialle usein liian tylsä.

Etelä-Vantaan Urheilijoissa kiekko-oppinsa saanut 29-vuotias perusluuta ei loista tehotilastoissa (0+1), mutta kun aletaan puhua oman maalin varjelusta, Hakanpää on jo ensimmäisenä vuonnaan tarunhohtoisessa noussut pelipaikkansa ehdottomaan eliittiin. Hakanpää on samaan aikaan pelaajana nöyrä ja sopivan ilkeä.

Nöyryys näkyy siinä, miten Hakanpää malttaa pysyä lestissään – isokokoinen puolustaja tunnistaa vahvuutensa peruspuolustajana, joten hän ei yritäkään alkaa liikutella kiekkoa Miro Heiskasen tavoin. Toisaalta oikeanlainen kovuus ja ilkeys pelaamisessa mahdollistaa onnistumiset oman maalin varjelussa.

Hakanpää murtautui lopulta Anaheimissa neljän kärkipuolustajan joukkoon, mikä oli tulokkaalta fantastinen suoritus.

– Olin tosi tyytyväinen siihen, miten Anaheimissa kaikki meni. Alussa tavoite oli vain päästä pelaamaan ja kun pääsin, pyrin jumppaamaan ja kehittämään koko ajan omaan pelaamistani. Tiesin, että perus puolustuspelaaminen ja sellainen jämäkkä fyysinen ote on reittini kokoonpanoon ja sitä pyrin työstämään joka päivä, Hakanpää sanoo Yle Urheilulle.

Jämäkkä fyysinen ote toden totta.

Jani Hakanpää teki uransa ensimmäisen NHL-maalin maaliskuun ottelussa St. Louis Bluesia vastaan. Kuva: Getty Images.

Hakanpää taklasi Anaheimissa 42 ottelussa 168 kertaa, mikä riittää tällä päivämäärällä kolmanneksi koko NHL:ssä. Blokattuja laukauksia suomalaispuolustajalle kirjattiin 65. Jos taklaukset ja blokatut laukaukset lasketaan yhteen, vain Floridan Radko Gudaksen (245) lukema ylittää Hakanpään (233) vastaavan.

Toki suuren vastuun myötä kasvoi myös haaste. Pelaaminen illasta toiseen maailman parhaita hyökkääjiä vastaan on haaste kokeneemmillekin puolustajille, saati tulokaspelaajalle. Hakanpää osoitti kuitenkin pelipäänsä terävyyden sopeutumalla ja oppimalla nopeasti.

– Kaikki lähtee arjen tekemisestä. Täytyy tehdä asiat niin hyvin kuin osaa, huoltaa kehoa ja mieltä. Pitää olla sellaisessa vireystilassa, että pystyy koko ajan laittamaan kaiken peliin. Jos mieli on kirkas ja pää käy nopeasti, väsyneenäkin pystyy pelaamaan. Pelillisesti tärkein oppi oli ottaa tila ja aika pois. Jos et ole lähellä, kun he saavat kiekon, tulee vaikeaa.

Kokemus auttaa

Hakanpään tarina on kiehtova muutenkin kuin kuluvan kauden osalta. Vahvojen Blues-kausien jälkeen Hakanpää lähti ensimmäisen kerran Pohjois-Amerikkaan jo kaudella 2012–13, tuolloin St. Louis Bluesin sopimuspelaajana. Paikka ylhäältä ei kuitenkaan koskaan auennut, joten pelaaja palasi Suomeen, tarkemmin Kärppiin.

Vaikka ottajia olisi ollut muuallakin KHL:ää myöten, Hakanpää päätti sitoutua Kärppiin ja palata myöhemmin Pohjois-Amerikkaan paremmilla valmiuksilla. Määrätietoisesti pelinsä pieniäkin asioita kehittänyt puolustaja oli parilla viimeisellä SM-liigakaudellaan Suomessa täysin dominoiva pelaaja ja näin ollen maailmanmestarina valmis uuteen yritykseen isossa maailmassa.

Jos oli peli kehittynyt vuosien varrella, samaa voi sanoa psyykestä.

– Suunnitelma oli selvä, kun palasin aikanaan Suomeen ja menin Ouluun. Tiesin, että Kärpät oli silloin paras paikka kehittyä ja ottaa uusia askeleita kohti NHL:ää. Kaikkien vuosien jälkeen voisi vertauskuvallisesti sanoa talon perustojen olevan sen verran vahvat, että jos vaikka vähän tuulee, niin minun taloni ei helpolla romahda, Hakanpää vakuuttaa.

Vaikka Hakanpää operoi NHL-maailmassa tulokkaan papereilla, juuri kokemuksen tuoma rauhallisuus ja itsevarmuus huokuu järkälemäisen perusluudan tekemisestä ottelusta toiseen. Vaikka ottelutahti on armoton, Hakanpään suoritustaso ei heilu.

Hakanpää on hieno esimerkki siitä, että NHL:ssä voi murtautua eturiviin vanhemmallakin iällä, kunhan pohjat on rakennettu pieteetillä.

– Paljon on kertynyt kokemuksia ja jokaisesta vuodesta on oppinut jotakin. Kyllä se auttaa täällä. Kaikenlainen ylimääräinen stressaaminen on jäänyt pois ja osaan nyt keskittyä jäällä olennaiseen. Toki sekin auttaa, kun kaikki on uutta ja hienoa. Väsyneenäkin sitä muistaa, ettei niitä NHL-pelejä vielä kauheasti vyöllä ole, Hakanpää naurahtaa.

Uusiin maisemiin

Hakanpään kausi sai maanantaina yllättävän käänteen, kun siirtotakarajan viimeisillä hetkillä Carolina halusi hankkia isokokoisen suomalaispuolustajan riveihinsä. Lopulta Hakanpää pakkasi tavaransa ja suuntasi kuudennen kierroksen varausvuoro taskussaan Carolinaan, mistä puolustaja Haydn Fleury puolestaan matkasi Etelä-Kaliforniaan.

Tehty pelaajakauppa oli Hakanpäälle yllätys, mieluinen sellainen.

– Kyllä se yllätyksenä tuli. Tietenkin sitä tietää, että mitä tahansa voi tapahtua, mutta silti se yllätti. Alkushokin jälkeen on kuitenkin tosi innostunut fiilis päästä huippujoukkueeseen mukaan. Hyvä fiilis tuli myös siitä, että Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat täällä. Se auttaa paljon ja olen kuullut jätkiltä pelkkää hyvää seurasta, joukkueesta ja pelaajista.

Muutos jään tasolla on suuri, sillä Anaheim kuuluu sarjan heittopusseihin ja Carolina mestarikandidaatteihin.

– Olen todella kiitollinen Anaheimille, että antoivat minulle mahdollisuuden yrittää. He olivat tyytyväisiä siihen, miten tein siellä asioita. Varmasti tästä jäi molemmille osapuolille hyvä maku. Henkilökohtaisesti on aina huikeaa, kun pääsee jengiin, missä voi voittaa jotakin. Voittaminen on kuitenkin tämän jutun juoni.

Kun Hakanpää pääsee irti kaukalossa, sopeutumisen ei pitäisi olla liian vaikeaa. Carolina odottaa Jani Hakanpäältä Jani Hakanpään juttuja: tiivistä ja jämäkkää oman maalin varjelua ja sitä se tulee myös tältä saamaan.

– Näin olen sen itsekin ajatellut. Ne ovat nähneet minut ja tietävät aika tarkkaan, mitä saavat. Nyt vain urku auki ja nautitaan ajasta täällä.

Korjaus klo 11.29: Radko Gudas pelaa Floridassa, ei Philadelphiassa.

Lue myös:

Dallas poimi Sami Vatasen, Hakanpää ja Suomela vaihtoivat maisemaa – Yle Urheilu seurasi NHL:n siirtotakarajan tapahtumia hetki hetkeltä

Komean merkkipaalun saavuttaneella Tuukka Raskilla upea paluu – Heiskanen iski näyttävän voitto-osuman