Hyppää sisältöön

Asiantuntija pelkää, että EM-kisoihin valmistautuva lentopallomaajoukkue lähtee liikkeelle liian vähillä korteilla – jäi kaipaamaan erityisesti yhtä pelaajaa: "Kapellimestari on poissa"

Suomen lentopallon päävalmentaja Joel Banksin valinnat EM-leiritykseen saivat asiantuntija Timo Hoivalan yllättymään.

Passari Mikko Esko on yksi menestyneimmistä suomalaisista lentopalloilijoista ja hän johdatti VaLePan tällä kaudella jälleen mestaruuteen. Esko päätti jättäytyä pois maajoukkueesta ja EM-ryhmästä. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala oli yllättynyt, kun Suomen miesten EM-kotikisoihin valmistautuva ryhmä julkaistiin keskiviikkona. Erityisesti Hoivalaa yllätti joukkueen kapea rinki, sillä päävalmentaja Joel Banksin ja apuvalmentaja Sami Kurttilan ryhmässä on vain 16 pelaajaa. Tämän ryhmän lisäksi noin kymmenen pelaajan ryhmä on leirivalmiudessa tarvittaessa.

Joel Banks kertoi torstaina Lentopalloliiton etäinfossa, että hän olisi halunnut valita suuremman ryhmän, mutta liiton taloudellinen tilanne ei antanut myöten.

– Joukkue kuitenkin leireilee lähes kolme ja puoli kuukautta. Ajattelin etukäteen, että rinki olisi laaja ja sitä tiivistetään kohti EM-kisoja, seulotaan parhaat, mutta nyt on erilainen tilanne. Lähdetään aika vähillä korteilla liikkeelle, Hoivala totesi.

Hoivala oli myös odottanut, että niin sanotut vanhat jermut eli kokeneet maajoukkuepelaajat syttyisivät kotikisoihin. Sen sijaan EM-ryhmästä puuttuvat niin Mikko Esko, Antti Siltala kuin Olli-Pekka Ojansivu.

Mikko Esko, 42, oli itse päättänyt jättäytyä maajoukkueesta sivuun, ja tätä Hoivala pitää isona menetyksenä. Hoivalan mielestä kultaa saavuttaneet VaLePan pelaajat olisivat voineet muodostaa maajoukkueessa hyvän kolmikon, kun Esko olisi toiminut passarina, Aaro Nikula hakkurina ja Sakari Mäkinen yleispelaajana.

– Nyt sieltä on se kapellimestari poissa, ja se harmittaa. Olisin toivonut, että tässä olisi ollut Mikko Eskolle paikka maajoukkueessa viimeiseen näytökseen.

Erilainen joukkue lyhyemmällä leirityksellä?

Banks haluaa Hoivalan mielestä lähteä syyskuun EM-kisoihin aika nuorella joukkueella, ja joukkoon mahtuu myös yllätysnimiä. Suurimmat yllätysnimet Hoivalan mielestä olivat yleispelaaja Veeti Nikkinen ja hakkuri Aleksi Muukkonen sekä se, että libero Niklas Breilin ei ollut mukana joukkueessa, vaan tilalle valittiin Voitto Köykkä.

Kaksimetrinen Nikkinen, 20, on pelannut Kuortaneen joukkueessa ykkössarjaa ja Hoivala pitää häntä tulevaisuuden pelaajana. 197-senttinen Muukkonen, 20, pelasi Oulun Ettassa hyvän kauden, mutta ei ole pelannut vielä yhtään miesten maaottelua.

– Minusta Muukkonen on vielä kaukana Samuli Kaislasalosta ja Joonas Jokelasta, joka pelasi liigaa huipputasolla, Hoivala pohti.

Hoivala ei halua arvostella valmennustiimin tekemiä valintoja. Hän pohti kuitenkin sitä, olisiko lyhyemmällä leirityksellä saatu erilainen joukkue kasaan.

– Jos se olisi pidetty vaikka kahden ja puolen kuukauden leiritys, niin olisiko se mahdollistanut myös konkaripelaajien mukaantulon. Ja mikä on se paras saavutettu tulos? Kolme ja puoli kuukautta leiriä ja kaksi viikon mittaista taukoa. Se on aika raskas, vaikka nuori ja nälkäinen joukkue on liikkeellä, Hoivala sanoi.

– Ehkä olisi ollut voitu miettiä sitä valmistautumista ja varmistaa se, että varmasti Suomen parhaat pelaajat ovat silloin paikalla, kun EM-kisat alkavat 1. syyskuuta.

Kilpailullisista otteluista aikaa

Koronapandemia tekee Suomen joukkueen valmistautumisen kotikisoihin vaikeaksi, sillä Banks ei halua joukkueen matkustavan maaotteluiden takia. Joukkue ei näin ollen pelaa kesällä esimerkiksi hopeista liigaa, joten sen viimeisestä kilpailullisista otteluista on EM-kisojen alkaessa aikaa jo kaksi vuotta.

Hoivalan mielestä tilanne on hankala, sillä juuri paineen alla pelatut kovat pelit kehittävät pelaajia parhaiten.

– Kun niitä ei ole, niin pelaajien mittaaminen ja joukkueen kehittäminen on valmentajien näkökulmasta hiukan hankalaa. Valmennusjohdolla on kova työ, että se pystyy viemään joukkuetta eteenpäin ilman niitä kovia paineen alaisia mittareita.

Lue myös: