Hyppää sisältöön

SM-kullasta taistelevan Hongan ikähaitari on lähes 30 vuotta – lajilegenda ja säntillinen peruskoululainen hyökkäävät finaaleissa hallitsevan mestarin kimppuun

Pelaajalegenda Taru Tuukkanen kannustaa peruskoulunsa päättävää kympin tyttöä Elina Aarnisaloa kohti unelmia.

Keskellä Honka-valmentaja Kimmo Kujansivun ohjeita seuraavalla Taru Tuukkasella ja hänen oikealla puolellaan näkyvällä Elina Aarnisalolla on ikäeroa peräti 28 vuotta. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

On naisten koripallon finaalisarjan aatto. Tapiolan Hongan alkuvenyttelyissä puheenaiheet ovat mielenkiintoisia. Ottaisitko mieluummin miljoonan käteen kerralla vai 5 000 joka kuukausi elämäsi loppuun asti, kysyy yhdysvaltalaispelaaja Cierra Dillard. Moni ottaisi kuukausittaisen nipun, mutta Dillard itse ottaisi miljoonan ja sijoittaisi sen.

Taru Tuukkasta naurattaa. Suomikoriksen 43-vuotias legenda pelaa ensimmäistä kertaa urallaan harrastajana. Tuukkasen päätyö on nyt kiinteistönvälittäjänä, ja siitä hän saa taatusti myös mukavan kuukausittaisen palkan, toisin kuin pelkällä koripallolla.

– On kyllä ollut tosi täysi vuosi, mutta myös kiva. Olen nauttinut, vaikka alue on laaja, koko Uusimaa. Nyt juuri laitan Soukasta kivaa isoa taloa merinäkymällä myyntiin. Hyvin liikkuvat asunnot juuri nyt, Tuukkanen virnistää.

Kilpaurheilijan luonne näkyy myös Tuukkasen nykyisessä työssä. Hän on laittanut firman myyntiennätykset jo useaan kertaan uusiksi ja työpäivät venyvät, kun hän haluaa tehdä kaiken huolellisesti. Usein matka jatkuu vielä iltatreenienkin jälkeen asuntonäytöille.

– Olen saanut mukavasti kohteita ja pyyntihinnatkin ovat joskus ylittyneet. Nälkä kasvaa syödessä ja kyllähän sitä menestystä haluaa. Entinen maajoukkuefutari Roni Porokara on perustanut yrityksen, ja meillä on hyvä sporttinen ryhmä töissä. Tervettä kilpailua ja toisten kannustamista myös.

Tuukkanen on pelannut 165 maaottelua 15 pisteen keskiarvolla, Eurocupia Espanjassa, ammattilaisena myös Italiassa ja Ranskassa sekä yltänyt Yhdysvaltain yliopistosarjassa kahdeksan parhaan joukkoon Xavierin paidassa 19 pisteen keskiarvolla. Ja onhan hänet varattu myös naisten NBA:han 20 vuotta sitten, numerolla 57.

– Upean kauden jälkeen kesäleirit menivät osaltani ihan penkin alle, kun harmittelin vain yliopiston päättymistä. Oli siis täydellinen yllätys, että minut varattiin. En osannut edes puhua enää englantia sujuvasti, kun New Yorkista soitettiin. Olin niin shokissa.

Pelipaikka WNBA:han ei kuitenkaan ikinä auennut, vaikka Tuukkanen kävi muutamaan eri otteeseen niin virallisesti kuin epävirallisestikin näytillä muutamissa eri seuroissa.

– Silloin kun olin fyysisesti parhaassa kunnossa, en ollut henkisesti valmis. Se ei ollut ikinä minulle mikään unelma. Koeviikot ja yliopistosta valmistuminen olivat siinä hetkessä tärkeintä ja veivät kaikki ajatukseni. Upea aikakausi tuli silloin Xavierissa päätökseen, Tuukkanen sanoo.

Tuukkasen päätyö on nykyään kiinteistönvälitys. Kuva: Esa Fills / Yle

28 vuoden ikäero ei näy – vai näkyykö?

Korisliigassa Tuukkasella on menossa kymmenes kausi. Mestaruus tuli neljä vuotta sitten Hyvinkään Pontevan paidassa, hopeaa hän on juhlinut kahdesti Pelikarhuissa, kerran HyPossa ja pronssia Hyvinkäällä kahdesti. Lisäksi hän on pelannut ToPon ja Forssan Alun riveissä.

– Vaikealta se tuntuu löytää syytä, että miksi lopettaa. Tällä kaudellakin olen pelannut tilastollisesti parhaimman kauteni, ja kropassakin tuntuu ihan hyvältä.

Tuukkanen on heittänyt 18 pisteen keskiarvolla, ottanut 13 levypalloa ja antanut 4 syöttöä per peli. Se kertoo paljon 192-senttisen palaajan tärkeydestä Hongan joukkueelle. Korisliigan parhaaksi hänet on valittu kerran, kun HyPo voitti mestaruuden 2017.

Toki Tuukkasella on ollut muutama paussi peleistä viimeisten 20 vuoden aikana, kun hän on saanut lapsia. Esikoinen on jo 11-vuotias. Tällä kaudella Hongan joukkueen 15-vuotias kuopus Elina Aarnisalo on siis vain muutaman vuoden Tuukkasen tytärtä vanhempi.

– Se tässä on hassua, etten tunne itseäni yhtään vanhaksi. Ikäero on tosi iso, 28 vuotta, mutta meillä on hauskaa ja jutut menee kuitenkin ihan yhteen niin pukukopissa kuin kentälläkin, Tuukkanen nauraa.

Elina Aarnisalo tähtää ammattilaiskentille. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Samaa mieltä on peruskoulun yhdeksättä luokkaa viimeisiä viikkojaan käyvä Aarnisalo. Hän pelaa ensimmäistä kauttaan naisten Korisliigassa. Pisteitä on tullut kuuden keskiarvolla ja levypalloja yli kolme per ottelu. Peliaikaa on tullut reilut 15 minuuttia.

– Olen oppinut tosi paljon taktisia juttuja, mutta saanut myös pelikovuutta. Kaikki tapahtuu kentällä tosi nopeasti, Aarnisalo summaa.

Tuukkasen rooli esikuvana on suuri, vaikka pelipaikat ovatkin eri.

– Taru antaa ohjeita ja vinkkejä, joita kannattaa ottaa kyllä käyttöön. Kyllä Taru on meille äitihahmo.

"Kymppiplussan koululainen"

Aarnisalo pääsi helmikuussa mukaan myös naisten maajoukkuerinkiin ja lunasti heti ensiminuutit EM-karsinnassa Belgiaa vastaan. Pisteitä tuli yksi, vapaaheittoviivalta. Päävalmentaja Pekka Salminen kehui silloin Aarnisalon peliälyä.

Älykkyyttä nuoresta päästä tuntuu löytyvän myös kokonaisvaltaisesti.

– Tavoittelen nyt peruskoulun päästötodistukseen tasan kympin keskiarvoa, ja sitten tarkoitus olisi jatkaa Mäkelänrinteen lukioon. Pitkälle katsottuna tavoitteet ovat tietenkin Euroopan ja Yhdysvaltojen isot pelikentät, iloinen ja reipas koululainen täräyttää.

Tuukkanen huikkaa, että kyseessä on todellakin kympin, ellei jopa kymppiplussan koululainen. Siitä innostuneena kaivetaan esiin matematiikan kirja. Tällä kertaa vinkkejä ja ohjeita pääsee antamaan Tuukkaselle Aarnisalo.

Tuukkasen iloksi haastattelu päättyy pieneen testiin. Kuinka tuttuja tämän päivän 15-vuotiaalle ovat asiat ja henkilöt, jotka ovat kuuluneet Tuukkasen elämään noin 15-vuotiaana?

Puhelinluettelo, lankapuhelin, dia, korppu, Juha Kankkunen, Marion Jones, Roxette?

– Hei, tämmösen olen nähnyt meidän mummolla. Näkeekö täältä siis ihmisten puhelinnumerot? Juha Kankkunen, en ole kyllä ikinä kuullut. Olen nähnyt leffassa, miten puhelinta pyöritetään. Mulla on kyllä nopeammat sormet näppäilyyn. Tää dia näyttää siis sellaiselta Nintendon peliltä, Aarnisalo naureskelee museokamalle.

Eli kyllä se 28 vuoden ikäero vain jossain näkyy.

Elina Aarnisalo pääsi tutustumaan outoihin tavaroihin ja henkilöihin. Kuva: Inka Henelius

Haastajana finaaleihin

Naisten Korisliigan finaalisarja alkaa tänään Kotkasta. PeKalla on haussa jo kolmas perättäinen mestaruus. Tapiolan Hongalla ei mestaruuksia ole, mutta neljä vuotta sitten Espoo United sai hopeaa. Samana keväänä Tuukkanen juhli HyPon paidassa kultaa.

– Kotkaan on aina kiva mennä, siellä pelasin ekat korisliigaminuutit PeKan paidassa ja viihdyin siellä hyvin. Kauden alusta asti PeKa on kuitenkin ollut ylivoimainen mestarisuosikki. Lähdetään haastamaan. Kerran ollaan voitettu, miksei siis uudestaan, Tuukkanen kommentoi tuttua vastustajaa.

Hongan valmentajalle Kimmo Kujansivulle finaalisarja on valmentajakauden päätös. Ensi kaudella naisten penkillä nähdään seuran pitkäaikainen ammattivalmentaja Niko Nyholm.

– SM-finaalit on hienoin paikka lopettaa. Takana on paljon töitä, ja koronan takia myös raskaita jaksoja. Tarua lukuun ottamatta muut ovat finaalien ensikertalaisia, joten on upeaa päästä nauttimaan yhdessä vielä tästä, Kujansivu summaa.

Taru Tuukkanen on pelannut mittavalla urallaan 165 maaottelua. Kuva: AOP

Kujansivu sysää mestarisuosikin paineet Kotkaan.

– Vastassa on Suomen paras joukkue, joten jalat maassa lähdetään. Skenaarioita on oikeastaan kaksi: pelaamme ennakkoluulottomasti sekä rohkeasti ja saamme nauttia onnistumisista. Tai sitten jännitämme niin paljon, ettei pystytä mihinkään, Kujansivu hymyilee.

Runkosarjassa Honka oli ainut joukkue, joka pystyi PeKan voittamaan.

– Olemme saaneet harjoitella samoja asioita koko kauden, joten pohjatyöt on kyllä tehty. Sitä olen korostanut myös joukkueelle finaalien alla. Nyt ei muuta kun nauttimaan, Kujansivu kannustaa.

Lue myös:

Suomikoriksen supernainen Taru Tuukkanen, 42, dominoi edelleen – hämmästyttävän pitkän uran taustalla yllättävä tarina: "En ole oikeastaan koskaan käyttänyt fyssareita"

Awak Kuier, 19, teki suomalaista urheiluhistoriaa! Varattiin toisena WNBA:han: "Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe"

Tällaiset mahdollisuudet Awak Kuierilla on loistaa WNBA:ssa – maajoukkueen päävalmentaja kertoo, miksi Dallas Wings on suomalaistähdelle hyvä osoite

10-vuotias Awak Kuier oli 180 senttiä pitkä, kun naapurin mies "ilmiantoi" hänet korisvalmentajalle – ujo tyttö ymmärsi vasta vuosien päästä, kuinka hyvä hän oli

Honka jyräsi naisten Korisliigan finaaliin – paikallisvastustaja EBT kaatui ratkaisevassa välierässä

Salon Vilppaan hurja heittopeli ensimmäisellä puoliajalla oli liikaa hallitsevalle mestarille Korisliigan avausfinaalissa

Kouvojen pelaajalle 16 kuukauden toimintakielto dopingrikkeestä – "Valitettava esimerkkitapaus, joka alleviivaa urheilijan vastuuta"