Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Flopiksi leimattu suomalaispelaaja ponnahtamassa takaisin pinnalle? Henkinen valmentaja ja sopiva pelitapa auttaneet entisen nuorten maajoukkuekapteenin uuteen nousuun

Saku Ylätuvan kausi Allsvenskanissa alkoi maalilla ja syötöllä. AIK:n vauhdikkaan suomalaisen viime vuodet ovat olleet epäonnisia, mutta nyt katse on tiukasti eteenpäin.

jalkapallo
Saku Ylätupa AIK:n paidassa huhtikuussa 2021.
Saku Ylätupa tähtää tällä kaudella pelipaikan vakiinnuttamiseen. Maajoukkuepaikkaa hän ei ole miettinyt. STELLA Pictures

Vaikka seuraisi jalkapalloa tarkastikin, AIK:n Saku Ylätuvan nimi on saattanut painua viime vuosina hieman takavasemmalle. Ylätupa nousi jälleen otsikoihin, kun hän onnistui Ruotsin Allsvenskan-kauden avauskierroksella erinomaisesti. Maali ja syöttö Degerforsia vastaan takasi tukholmalaisseuralle 2–0-kotivoiton Friends Arenalla.

Paikka avauksessa, uran ensimmäinen pääsarjamaali Ruotsissa ja syöttö oli melko täydellinen lähtöpamaus kaudelle. Hänet valittiin myös kierroksen tähtipelaajaksi.

– Totta kai tuntuu aina hyvältä saada hyökkäyspään pelaajana tehoja ja pelata hyvin. Tärkeintä oli, että aloitimme voitolla. Tiesimme, ettei siitä tule mitään ylikävelyä, ja kolmella pisteellä on hyvä lähteä kauteen, Ylätupa kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Erikoisen onnistumisesta teki se, että kaikilla hyökkäyspään pelipaikoilla urallaan nähty Ylätupa heilutti verkkoa selässään sukunimi Karlsson. AIK arpoi noin 9 000 kausikorttilaisesta kahdeksan onnekasta, jotka pääsivät paikan päälle. Lisäksi pelaajien selkään arvottiin kausikorttilaisten nimet.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

AIK:n fanipohja on todella laaja, ja Ylätupa kaipaa faneja stadionille. Tyhjällä stadionilla pelaaminen on aavemaista, kun kontrasti normaaliin meteliin on niin suuri.

– On tosi hyvä juttu, että kannattajat otetaan mukaan. On pelaajillekin tärkeää, että kannattajat pääsevät fiilikseen mukaan, koska se auttaa niin paljon. Toivottavasti saadaan lähiaikoina yleisö takaisin katsomoon.

– Se on ihan yö ja päivä, jos yleisöä on tai ei ole. Hiljalleen on vasta alkanut tottua siihen, ettei pelipäivänä ole porukkaa. Kun saamme täyden tuen katsomosta ja hyvän meiningin päälle, on ihan eri fiilis pelata.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Vähillä minuuteilla

Espoolaisen jalkapallokoulun 21-vuotias kasvatti debytoi vakuuttavasti Veikkausliigassa Rovaniemen Palloseuran paidassa 2017 ja matkasi samana vuonna Hollantiin Ajaxin akatemiaan.

Kesällä 2018 hän oli Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkuekapteeni kotikisoissa Vaasassa ja Seinäjoella. Minihuuhkajat hävisi kaikki pelit, mutta Ylätupa osui Norjan verkkoon.

Vuoden 2019 alussa taitava ja vikkelä kiituri pelasi Huuhkajissa talvileirin harjoitusmaaotteluissa Viroa ja Ruotsia vastaan, ja kiinnostus länsinaapurissa heräsi. AIK hankki Ylätuvan Tukholmaan vuoden 2022 loppuun saakka kestävällä pitkällä sopimuksella.

Kaikki näytti hyvältä, mutta viime vuosina Ylätupa on saanut huomata, miten vaikeaa läpimurron tekeminen on. Vuonna 2019 vastuu jäi vähäiseksi, kun suomalainen sai minuutteja vain kuudessa pääsarjaottelussa. Ruotsissa ryhdyttiin heiluttelemaan Ylätuvan kohdalla floppikorttia jo varhain, ja ajoittain rajua kritiikkiä on sadellut myöhemminkin.

Saku Ylätupa RoPSin paidassa kaudella 2017.
Saku Ylätupa debytoi Veikkausliigassa HJK:n lainapelaajana Rovaniemellä. Napapiiriltä matka jatkui Hollantiin. Matti Raivio / All Over Press

Viime vuonna pelejä kertyi seitsemän, mutta kesällä loukkaantuminen pysäytti menon. Lisäksi AIK antoi lähtöpassit päävalmentaja Rikard Norlingille, ja tilalle tuli muun muassa Ruotsin juniorimaajoukkueissa aiemmin valmentanut Bartosz Grzelak. Viimeksi 2018 mestaruuden voittaneen AIK:n kausi päättyi yhdeksänteen sijaan.

Kun Ylätupa toipui loukkaantumisesta, hän tarvitsi peliminuutteja. Suomalainen palasi syksyllä Veikkausliigaan ja IFK Mariehamnin riveihin, mutta loppukaudesta tuli hankala ja saarelaisten peli sakkasi. Ylätupa sai kaivattuja minuutteja, muttei varmasti kaivattuja onnistumisia maalien muodossa.

Keikka ei kuitenkaan kaduta.

– Aika lyhyeen se jäi, kun Veikkausliiga loppui ja olimme karanteenissakin. Se oli vähän pannukakku loppujen lopuksi, mutta se oli enemmän juuri sen takia, että saisin valmistettua itseni tähän kauteen mahdollisimman hyvin. Nyt ainakin sujuu, joten en katso sitä siitä vinkkelistä, että se olisi ollut huono päätös.

Laajemmin viime vuosia katsottaessa Ylätupa kokee olleensa epäonninen. Viime vuotta sotkivat niin koronavirus kuin loukkaantuminenkin. Tasaiset ja pitkät pelipätkät ovat olleet todella vähissä.

– On tullut pikkujuttuja, jotka vaikuttavat kokonaiskuvaan loppujen lopuksi aika paljon. Nyt olen pysynyt kunnossa, eikä ole tullut yllätyksiä, kuten vaikka että liiga pysähtyisi tai jotain vastaavaa. Toivottavasti jatkuisi nyt näin.

Kauden 2020 lopulla Saku Ylätupa pelasi lainalla IFK Mariehamnissa.
Viime vuonna Ylätupa edusti kahdeksassa ottelussa IFK Mariehamnia. Joukkue voitti peleistä vain yhden, kauden päätösottelun Valkeakoskella.Jaakko Stenroos / AOP

Uuteen nousuun

Tämä vuosi on ollut toistaiseksi erittäin onnistunut. Ylätupa on saanut Grzelakin alaisuudessa vastuuta ja onnistumisia niin harjoituspeleissä kuin nyt kauden avausottelussakin (siirryt toiseen palveluun). Juuri nyt mieli on todella kirkas ja korkealla.

– Maistuuhan se, kun preseasonilla on tullut minuutteja ja myös maaleja. Ne kasvattavat itseluottamusta entisestään. En tunne kovin erilaista fiilistä kentällä viime vuosiin nähden, jos mietitään taitoja ja fysiikkaa. Ei siinä ole hirveästi eroa, mutta henkisesti olen itsevarmempi ja itseluottamus on kasvanut.

Henkisen kasvun taustalla on myös henkisen valmentajan käyttö. Tapaamiset ovat edelleen säännöllisiä.

– Siellä se on enemmän sitä, mitä asioita haluaa itse pohdiskella ja ratkoa. Jos on jotain mielessä, pystyn kääntymään hänen puoleensa. Se on auttanut kentällä ja sen ulkopuolella.

Norlingin aikaan AIK pelasi puolustavalla 3-5-2-systeemillä, josta Ylätupa ei löytänyt paikkaansa. Grzelakin johdolla “Gnaget” hyökkää aktiivisemmin, ja 4-3-3-järjestelmässä Ylätupa on pelannut oikeana laitahyökkääjänä.

– On se pelityyli erilainen. Viime vuonna pelasimme puolustavammin, kun pelit eivät sujuneet niin hyvin ja tarvitsimme pisteitä. Se oli myös yksi syy lainalleni. 4-3-3 sopii kaltaiselleni hyökkäyspäässä viihtyvälle pelaajalle hyvin. Tykkään nykyisestä tyylistä tosi paljon.

Saku Ylätupa palkittiin vuoden poikapelaajana Palloliiton gaalassa 2017.
Hyvin sujuneen kauden 2017 päätteeksi Ylätupa palkittiin vuoden lupaavana nuorena pelaajana.Jarno Kuusinen / AOP

Ajaxin junioriakatemiassa ja seuran kakkosjoukkueessa puolitoista vuotta marinoitunut Ylätupa on nauttinut ruotsalaisesta jalkapallosta yleisesti muutenkin. Ylätuvan sopimus kestää ensi vuoden loppuun saakka, ja vaikka vakiopaikkaa ei ole vielä ennen tätä kautta avautunutkaan, osapuolilla on vankka luotto toisiinsa.

– Tasoltaan Allsvenskan on tosi kova sarja, Malmökin meni jatkoon Eurooppa-liigassa alkulohkostaan. Vähän peli aina vaihtelee riippuen vastustajasta, ja meitä vastaan puolustetaan monesti aika syvältä.

– AIK:n suuntaan on ollut koko ajan sellainen fiilis, että tämä on tietyllä tavalla koti. Meillä on seuran kanssa molemminpuolinen luottamus.

Huuhkajat ei ajankohtainen

Ylätupa on 1999-syntyneiden ikäluokkaa, johon kuuluvat muun muassa Ranskan viime marraskuussa maaleillaan kaataneet huuhkajapelaajat Onni Valakari ja Marcus Forss. Kumpikaan ei ollut mukana vuoden 2018 kotikisoissa, kun Kyproksella Pafos FC:n paidassa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Valakari ei mahtunut ryhmään ja Forss ei saanut seurajoukkueeltaan Brentfordilta lupaa osallistua turnaukseen.

Ylätupa ei ole ottanut paineita siitä, että maajoukkuepelien määrää pitäisi saada nostettua kahdesta ylöspäin. Hän kuittaa maajoukkueutelut lyhyesti.

– En ole miettinyt yhtään sitä, miten kaukana tai lähellä Huuhkajia olisin. Olen yrittänyt vain keskittyä pelaamaan AIK:ssa mahdollisimman paljon ja hyvin.

Saku Ylätupa oli Suomen kapteeni alle 19-vuotiaiden EM-kisajoukkueessa Vaasassa ja Seinäjoella kesällä 2018.
Yhden maalin tehnyt Ylätupa kipparoi Suomea kesällä 2018 alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Harri Bragge / All Over Press

Hän kokee, että eniten kehitettävä osa-alue on tasaisuus. Degerfors-ottelun kaltaisia iltoja pitäisi saada toistettua useammin.

– Olisin varmaan sanonut maalinteon ja viimeistelyn ennen tätä kevättä, mutta nekin ovat alkaneet nyt rullata. En keksi mitään isompaa, mitä pitäisi muuttaa, vaan yritän jatkaa samaan malliin.

– Kun saisi sellaisen rytmin tähän, että olisi aina tasavahva, se olisi varmasti yksi tavoite. Henkilökohtaisesti toivon, että saan paljon minuutteja ja pelaan hyvin. Siten pääsen eteenpäin urallani. Joukkueena uskon ilman mitään epäilyksiä, että olemme viime kautta ylempänä. Meillä on hyvä valmistautumisjakso alla ja hyvä joukkue.

Seuraava lähitavoite on edessä maanantaina, kun AIK pelaa kauden maalittomalla tasapelillä Örebrossa aloittaneen IFK Göteborgin vieraana. Göteborgilaisten tähtihankinta, Napolissa 12 vuoden aikana 409 ottelussa tehot 100+79 takonut slovakialainen Marek Hamsik on ollut toistaiseksi sivussa pohjevamman takia, mutta hän on jo lähellä pelikuntoa.

Ylätupa odottaa kovaa iltaa.

– Varmasti tulee tosi kova matsi. Meillä on aina ollut tiukkoja ja fyysisiä pelejä. Toivottavasti saamme kolme pistettä mukaan.

Ylätuvalla on ikää vasta 21 vuotta, ja uralla suurin osa asioista on edelleen edessä. Vaikka viimeisimmät kaudet eivät ole olleet pelkkää ruusuilla tanssimista, hän haluaa katsoa vain eteenpäin.

– En ole kokenut viime vuosia minään pettymyksenä. En usko sellaiseen ajatustapaan, että olisi hirveä kiire. Asiat tapahtuvat, kuten niiden pitää tapahtua. Sellaiseen uskon.

Lue myös:

Saku Ylätupa avasi Allsvenskan-kauden maalilla ja syötöllä

EM-kisat jäävät väliin Rasmus Karjalaiselta – Kanerva: "Yksi vähemmän mukavista puheluistani päävalmentajaurallani"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat