Hyppää sisältöön

Jyrkkiä mäkitreenejä ja mielikuvaharjoittelua – suunnistuksen maajoukkueparin kesä menee MM-kisojen ehdoilla

Maajoukkuesuunnistajat Marika Teini ja Miika Kirmula ovat valmistautuneet kuluneen vuoden ajan keskenään harjoitellen kohti tämän kauden päätavoitetta, Tsekissä käytäviä MM-kisoja. Teini haluaa palata siellä jälleen mitalikantaan.

Marika Teini ja Miika Kirmula ovat olleet viime vuoden toistensa tärkeimmät treenikaverit

– Eihän tää harju kivipaasimaastoksi muutu, mutta onhan tossa hyvä penkka ja jyrkkä.

Suomen maajoukkuesuunnistajat Marika Teini ja Miika Kirmula selailevat tarkasti Säkylän Huovinrinteen alueen karttoja ja miettivät päivän treenauspaikkaa. Hiljalleen vauhtiin pääsevään suunnistuskesään kuuluvat muiden muassa EM- ja MM-kisat. Teiniä ja Kirmulaa eivät kuitenkaan sprintteihin keskittyvät EM-kisat kiinnosta, vaan kaksikko haluaa menestyä ennen kaikkea heinäkuussa Tsekissä maastomatkoilla.

Pariskunta suuntaakin kulkunsa Huovinrinteen varuskunta-alueelle mäkitreeneihin. Tsekissä suunnistajia odottavat lukuisat massiiviset, parhaimmillaan jopa 60-metriset kivipaasimaastot ja niiden lisäksi luvassa on paljon jyrkkiä mäkiä. Kivipaaseja ei Suomesta löydy, joten ne pitää kuvitella vain tsekkiläisiä karttoja tutkaillen. Jyrkkiä mäkitreenejä sen sijaan pystyy tekemään kotimaisemissakin.

Korona sotki viime kaudella myös suunnistajien leirityssuunnitelmat. Miika Kirmulan piti olla käynyt tähän mennessä jo kahdesti Tsekissä, mutta matkat peruuntuivat pandemian vuoksi. Koko maajoukkue- ja kansainvälinen kilpailutoiminta on ollut nollassa, joten minkäänlaista mittaria ei kumpikaan ole saanut siitä, missä kovimmat kilpakumppanit menee. Helpotusta tilanteeseen kuitenkin antaa, että rinnalta löytyy joukkuekaveri, jonka kanssa harjoitella.

– Ollaan tehty varmaan valtaosa kevyistä harjoituksista yhdessä ja suurin osa onkin ollut niitä. Vaikka olin ensi alkuun stressissä, että Miikalla menee kaikki pilalle treenatessaan liian hiljaa, Teini naurahtaa.

– Mä itse uskon sellaiseen harjoitteluun, ettei koskaan voi treenata liian hiljaa, Kirmula kuitenkin vakuuttelee turhiksi Teinin huolenaiheet.

Vaikka juoksuvauhdissa onkin eroa, löytyy kumppanista apua myös suunnistuksellisesti. Maastojen ja reitinvalintojen läpikäynti kehittää molempia.

– Meillä on vähän vähän erilainen suunnistustekniikka, joten toiselta on saanut uusia oivalluksia, siitä miten toinen on ajatellut, mitä kohteita kartasta lukenut ja miten reitinvalinnat toteuttanut. Se on virkistävää, Teini kertoo.

– Koen, että on hyötyä, että pystyy lajista muutenkin keskustelemaan. Elämään sitä elämää, Kirmula sanoo.

Marika Teini. Kuva: IOF/WOC2019

Teini haluaa palata mitalikantaan

Teini on viime vuosina tuonut Suomeen arvokisamitaleja EM- ja MM-tasolta, mutta uraa ovat varjostaneet myös lukuisat jalkaongelmat. Viime kesän kisakauden väliinjääminen ei liiemmin Teiniä harmittanut, sillä hän kuntoutti itseään vielä nilkkaleikkauksen jäljiltä. Viime syksystä lähtien treenaaminen on kuitenkin sujunut ongelmitta.

– En juokse mitään älyttömiä määriä viikossa, mutta pystyn juoksemaan viitenä päivänä viikossa ja kahtena teen korvaavaa treeniä, Teini kertoo.

– Aika vaikeaa on rakentaa mitään odotuksia, kun on parin vuoden tauko kansainvälisistä kilpailuista ja joutunut treenaamaan yksinään. Ei tiedä, missä menee muihin nähden. Mutta toisaalta, nyt minulla on jalat ehjänä. Yleensä kun on sellainen tilanne, on kuntokin hyvä, Teini pohdiskelee.

Suomen mitalit arvokisoissa ovat pitkälti viime vuosina olleet Teinin varassa. Hänellä on keskimatkalta Euroopan mestaruus ja EM-pronssi sekä MM-kisoista hopeaa vuodelta 2018. Norjan kisat pari vuotta sitten päättyivät pettymykseen.

– MM-keskimatka on ykköstavoitteeni. Sieltä on jo yksi mitali, hopeinen ja keskimatkalla olen muutenkin pärjännyt hyvin. Mitalikantaan palaaminen on nyt tavoite Norjan jälkeen. Sieltä, kun tuli huonompi sija, Teini toteaa ja viittaa keskimatkan yhdeksänteen sijaan.

Poikkeuksellisena aikana kilpailutuntuma on se, mitä sekä Kirmula ja Teini eniten kaipaisivat ennen ensimmäistä MM-starttiaan.

– Haluaisin erityisesti kansainvälisiä kisoja, mut niitä nyt ei välttämättä ole yhtään ennen MM-kisoja. Hankala tilanne, mutta pitää vain luottaa omaan treeniin ja mennä sen pohjalta, Teini toteaa.

– Viime vuosina olen huomannut että valmistautumisessa on tärkeää päästä kisoihin, missä on kaikki parhaat. Vaikka siellä ei vielä suunnistus sujuisikaan mutta näkisi, että fyysisesti on tehty oikeita asioita, antaisi se itselle rauhan myös taidolliseen suorittamiseen. Se on tärkein juttu itselle, mitä pitäisi saada ennen MM-kisoja, Kirmula puolestaan pohdiskelee.

.
.