Suora

  • Uinnin EM alkuerät

Pystytäänkö muutoksia kokenut Åland United syöksemään vallasta, keitä pelaajia kannattaa seurata? Nämä asiat puhuttavat tänään alkavassa Kansallisessa liigassa

Jalkapallon Kansallinen liiga alkaa tänään neljällä ottelulla. Hallitseva mestari on Åland United, mutta etenkin KuPS on todella vahva haastaja.

Kansallinen liiga
Kansallisen liigan avauskausi päättyi Åland Unitedin mestaruusjuhliin.
Viime kausi päättyi Åland Unitedin mestaruusjuhliin, mutta nyt joukkue lähtee Kansalliseen liigaan merkittävästi uusiutuneena. Emil Hansson / All Over Press

1. Kestääkö Åland United muutokset?

Kansallisen liigan historian toinen kausi alkaa tänään, ja kärkeen povataan erityisesti kaksikkoa Åland United–KuPS. Ahvenanmaalaiset nappasivat viime vuonna tuplamestaruuden, mutta nyt joukkue on kärsinyt useita muutoksia valmennuksesta lähtien. Kahteen pronssiin ja viime syksyn kultamitaleihin Unitedin johdattanut Samuel Fagerholm siirtyi Ruotsiin, ja 2011–2012 joukkuetta valmentanut Steve Beeks palasi rattiin.

Mestarien liigan karsintoihin osallistuva joukkue on uudistunut todella rajusti, kun muun muassa maajoukkuemaalivahti Anna Tamminen siirtyi Hammarbyn riveihin ja toppari Tiia Peltonen löysi pelipaikan Tanskasta Nordsjällandista. Ulkomaalaispelaajat menivät myös uusiksi, ja nyt maaleja odotetaan etenkin Ruotsin juniorimaajoukkuepolun läpikäyneeltä Cassandra Korhoselta.

Korhonen saa Helmareiden mukana taannoisessa Itävalta-ottelussa olleesta, Hongasta Åland Unitediin siirtyneestä Dana Leskisestä kovan tutkaparin. Puolustuksessa Ilveksen entinen kapteeni Sanni Ojanen, 20, täyttää Peltosen jättämiä saappaita.

Yle Urheilun asiantuntija, U16/U17-tyttöjen maajoukkueiden päävalmentaja Marko Saloranta luottaa kokeneiden pelaajien auttavan suuressa muutoksessa.

– Suomen Cupin 4–3-välierävoitto KuPSia vastaan oli hyvä meriitti, mutta vaikka joukkue on laadukas, suuri vaihtuvuus on kysymysmerkki. Plussa heillä on se, että heillä on kokeneita pelaajia, ja kokemus helpottaa sitä, että he pääsevät nopeasti liikkeelle.

Ollipekka Ojalan valmennuksessa jatkava KuPS päätti viime kauden seurahistorian ensimmäisiin pronssimitaleihin, ja nyt Kallaveden rannalla janotaan lisää. Rohkeasti ylhäältä prässäävän joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa ja jopa vahvistunut viime kaudesta. Kaksinkertaisen maalikuningattaren Gentjana Rochin ja Aino Krögerin johdolla joukkueella on sarjan tulivoimaisin hyökkäyskalusto, ja puolustuksen johtajaksi hankittiin yhdysvaltalainen Gabriella Cuevas.

Gentjana Rochi (oik.) on Kuopion Palloseuran tähti.
Pohjoismakedonialainen Gentjana Rochi voitti viime kaudella sarjan maalipörssin 16 osumalla. Timo Hartikainen / AOP

Saloranta uskoo, että Kuopiossa voidaan juhlia mestaruutta.

– Puolustus on parempi nyt kuin viime vuonna. Emma Immonen jatkaa maalissa, ja hän on jos ei nyt sarjan paras maalivahti, niin lähellä sitä. HJK:sta tullut Emmaliina Tulkki on tosi potentiaalinen pelaaja, ja Emma Peuhkurinen oli viime vuonna loukkaantumisen takia sivussa. Hän on keskikentän keskustassa puolustussuuntaan tosi tärkeä pelaaja.

– Sanoin vuosi sitten, että puolustus on se, miksi mestaruutta ei tulisi. Nyt se näyttää tasapainoiselta, ja vaikka he hävisivät Ålandille cupin välierän, he ovat askeleen edellä viimevuotista joukkuetta.

Ennakkosuosikkien takana kärkikuusikon täydentävät ennakkoasetelmissa FC Honka, HJK, viime kauden hopeajoukkue TiPS ja cupin välierässä HJK:n lyönyt PK-35 Vantaa. Näistä Saloranta nostaa esiin ensisijaisesti Jonne Kunnaksen toiselle kaudelle suuntaavan HJK:n, vaikka joukkue onkin kärsinyt karmeasta loukkaantumissumasta.

– Heillä on ollut vähän rikkonaista, kun vaivoja on ollut. Se on hyvin valmennettu joukkue, joka sai hyviä vahvistuksia, kuten Ilveksestä Roosa Tuomisen ja Tuuli Enkkilän. Kun kaikki ovat terveenä, heillä on aika laaja rinki. Haluaisin laskea HJK:n mukaan.

– Hongan vahvuutena on se, että heillä materiaali kestää vähän loukkaantumisiakin. TiPS on kokenut muutoksia, ja ovat he varmaankin mitalitaistelussa, mutteivät ehkä mestaruustaistelussa. PK-35 Vantaa on mielestäni paremmassa vireessä kuin viime vuonna, Saloranta arvioi.

Kansallisessa liigassa on nähtävissä kolmen kerroksen väkeä. Kärkikuusikon takana vaanivat PK-35 ja Ilves, ja karsintoja sekä suoraa putoamista pyrkivät välttämään JyPK sekä sarjanousija HPS Helsingistä.

TiPS ja HJK kentällä lokakuussa 2020.
HJK ja loistokauden viime vuonna pelannut TiPS pyrkivät murtautumaan vähintään mitalikamppailuun mukaan. Kansallinen liiga

Saloranta allekirjoittaa jaon.

– Noin se varmaankin tulee jakautumaan. PK-35 otti sarjanousijana tosi hyvän startin viime vuonna, mutta syksy oli tosi hankala. Voivat he ehkä kuuden joukkoon taistella, mutten näe mitalikamppailua heillä millään. Ilveksen karsintapaikan välttäminen ratkesi vasta viimeisellä kierroksella, ja heiltä on lähtenyt niin laadukkaita pelaajia, että nuorella joukkueella voi olla hankala kausi alkuun.

Saloranta näkee ongelmallisena sen, että sarjassa peräti kuusi kymmenestä seurasta tulee pääkaupunkiseudulta.

– Futiksen kannalta olisi tosi tärkeää, että isot talousalueet olisivat mukana. TPS putosi viime kauden päätteeksi, ja länsirannikko on ihan tyhjä. Vaasaa ei ole, eikä Oulua, josta kuitenkin tulee maajoukkuepelaajia vähän joka ikäluokkaan. Sieltä varmaan pitäisi olla liigajoukkue.

– Totta kai ne, jotka tekevät asiat hyvin ja pärjäävät kilpailullisesti ovat siellä, mutta ei se kokonaisuuden kannalta ole hyvä.

Hongan Dana Leskinen tv-haastattelussa kaudella 2020.
Dana Leskinen hakee tällä kaudella onnistumisia Åland Unitedin paidassa. Kansallinen liiga

2. Ketä pelaajia seurata – ketkä voivat yltää Helmareiden joukkueeseen?

Kansallisen liigan pelaajista maajoukkueympyröissä on nähty PK-35:n Amanda Rantanen, HJK:n Essi Sainio, Åland Unitedin 19-vuotias Leskinen sekä totta kai kaikkien aikojen naisten maaottelukonkariksi 131. pelillään Itävalta-ottelussa noussut United-toppari Westerlund.

Saloranta nostaa esiin muutaman nimen, joilta voi odottaa nousua maajoukkuepotentiaaliseksi pelaajaksi. EM-kisat pelataan kesällä 2022 Englannissa, joten aikaa antaa näyttöjä on vielä reippaasti.

– Totta kai Leskinen oli jo tuossa Itävalta-pelissä, mutta KuPS-maalivahti Immonen on sellainen, että hänellä on potentiaalia olla kolmen kisamaalivahdin joukossa. 20-vuotias HJK:n laitapelaaja Katariina Kosola oli viime kaudella jo selkeä profiilipelaaja, ja hän on nopeana ja hyvänä ohittajana sentyyppinen pelaaja, joita päävalmentaja Anna Signeul näkee mielellään. Hän on kansainvälisen profiilin pelaaja.

– Toppariosasto on varmaankin sellainen, jota A-maajoukkueessa mietitään. Vaihtoehtoja sinne saisi olla enemmän. Ojanen meni Åland Unitediin, ja hän on 2000 syntyneenä pelannut tyttömaajoukkueet läpi. 19-vuotias TiPS-toppari Joanna Tynnilä oli jo viime kaudella liigan ehdotonta eliittiä, ja hän on todella hyvä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan, Saloranta kehuu.

Maalipörssin kärkipaikoille voi povata KuPS-kaksikon Rochi–Kröger lisäksi myös esimerkiksi jälleen kuntoon päässyttä TiPSin Roosa Ariyota tai Åland Unitedin Korhosta. HJK:n nuori tähti Ria Karjalainen on mielenkiintoinen pelaaja. Viime kuussa 19 vuotta täyttänyt nuorten maajoukkuepelaaja pelasi viime kaudella C-poikien Kakkosta HFA Märskyssä ja sijoittui maalipörssissä kakkoseksi. Suomen Cupissa hän takoi kahdeksan maalia KTP:n verkkoon, kun HJK voitti peräti 16–0.

Ria Karjalainen nuorten maaottelussa Vaasassa.
Nuorten maajoukkuepeleissä ansioituneen Ria Karjalaisen nimi kannattaa laittaa mieleen. Nummelan Palloseuran kasvatti hakee läpimurtoa liigatasolle HJK:n paidassa.Samppa Toivonen / AOP

Saloranta uskoo, että Karjalainen lyö läpi heti ensimmäisellä kaudella.

– Jos Klubi saa pelin raiteilleen kuten viime kaudella, on todennäköistä, että hän tekee aika paljon maaleja. Hän on aika erilainen hyökkääjä, monipuolinen ja boksissa vahva. Jos kaikki menee hyvin ja hän pysyy terveenä, hän voi olla aivan maalipörssin kärjessä.

Joukkueista löytyy myös pelaajia, jotka ovat korvaamattomia joukkueelleen. Sellaisia ovat esimerkiksi nenämaalillaan Skotlannin EM-karsinnoissa kaatanut Rantanen ja Åland Unitedin 32-vuotias Westerlund.

– Amanda oli tosi tärkeä viime kaudella PK:lle, ja niin hän on myös tänä vuonna. Hän on varmasti saanut vielä lisäbuustia Helmareista. Ålandilla Westerlundin rooli korostuu, koska pelaajat ympärillä ovat vaihtuneet. Hän on kokenut pelaaja, joka on tottunut voittamaan paljon.

Amanda Rantanen
Viime kaudella 10 maalia tehnyt Amanda Rantanen on PK-35:n kapteeni ja ydinpelaaja. Kansallinen Liiga / Kalevi Hämäläinen

3. Millaista jalkapalloa nähdään?

Kun kärjen ja hännän välillä on reipas tasoero, Saloranta ymmärtää, että joissain otteluissa altavastaajien täytyy valita puolustavampi lähestymistapa. Hän kuitenkin toivoo, että hyökkäyspelaamisessa näkyisi aktiivista prässäämistä ja monipuolisuutta.

– Toivoisin, että nähtäisiin mahdollisimman paljon joukkueita, ketkä pystyvät pelaamaan aktiivisesti puolustuspeliä niin, että uskalletaan prässätään ylhäältä. Niin varmasti myös tulee olemaan.

– Hyökkäyspelissä toivon, että maalintekopaikkojen luominen olisi monipuolisempaa. Se olisi jalkapalloilullisesti taas askel eteenpäin, ja sillä saataisiin väistämättä peleihin myös hyvää tempoa. Totta kai se on aina valmentajan päätös, miten he näkevät, että pisteitä voi ottaa. Varmasti jotkut joutuvat vetämään bussia parkkiin ja lyömään vastahyökkäyksiä.

Viime vuonna mitalit ja karsintoihin lähtevä joukkue ratkesivat vasta viimeisellä kierroksella. Samanlainen huipennus kelpaisi tänä vuonnakin.

– Toivottavasti kävisi niin, että mestaruuskamppailu jäisi viimeiselle kierrokselle ja olisi vielä pelattavaa. Uskon, että niin myös tulee käymään, Saloranta päättää.

Kansallisessa liigassa pelataan kymmenen joukkueen kesken kaksinkertainen runkosarja, ja sen jälkeen joukkueet jakautuvat ylempään ja alempaan loppusarjaan. Jatkosarjat käynnistyvät syyskuun alussa, ja päätöskierros on tarkoitus pelata lokakuun toisena viikonloppuna 9.-10.10. Tänään pelataan avausottelut PK-35 Vantaa–Åland United, HJK–JyPK, PK-35–TiPS ja KuPS–HPS. Avauskierros täydentyy sunnuntaina ottelulla FC Honka–Ilves.

Lue myös:

PK-35 Vantaa ja Åland United taistelevat naisten cupin mestaruudesta – "Tämä antaa henkisesti paljon"

Eveliina Summasen unelmamaali nosti Helmarit tasapeliin Itävallassa – katso huikea kanuuna ylänurkkaan: "Kyllä se vähän yllätti"

Katso tallenne: Helmarit mittaa Itävallan pelivireen harjoitusottelussa – Anna Westerlund rikkoo maajoukkueen ennätyksen

Anna Signeul on luonut Helmareille yksinkertaisen ja raa'an tavan voittaa – "Tulee fiilis, että haluaa antaa enemmän kuin jaksaisi"

Iina Salmi lähti kotimaan tähtenä ulkomaille, oppi maailman supertähdeltä ja odottaa kärsivällisesti läpimurtoa Helmareissa – "Olen valmis siihen"

Dana Leskinen muutti 15-vuotiaana yksin Saksaan jalkapallounelman perässä – hyökkääjälupauksen arki mullistui sijaisperheen hylkäämisen ja isän sairauden takia: "Kaikki on plussaa, mitä tässä elämässä kokee"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat