Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Huikean runkosarjan pelannut Lukko paalupaikalta Kanada-maljan jahtiin – "Olemme nuori joukkue, joka ei ole saavuttanut vielä mitään"

Seurahistoriansa parhaan runkosarjan pelannut Lukko luottaa SM-liigan pudotuspeleissä täysin omaan pelitapaansa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
lukko
Rauman Lukko päätti runkosarjan kahdekan ottelun mittaiseen voittoputkeen. Elmeri Elo / AOP

Rauman Lukko oli SM-liigan suurimpia suosikkeja jo ennen kauden alkua lokakuussa ja raumalaisjoukkueen entistäkin parantuneempi iskukyky oli hyvin tiedossa. Lukko vastasi kiekkoväen koviin odotuksiin heti kauden ensimmäisistä peleistä lähtien ja joukkueen tasaisen vakuuttava meno kaukalossa päättyi raumalaissseuran kaikkien aikojen parhaaseen runkosarjaesitykseen.

Lukko on nyt tilanteessa, jossa se lähtee kevään isoihin peleihin suurimpana mestarisuosikkina, sananmukaisesti paalupaikalta. Kaikkea muuta paitsi Kanada-maljaa voidaan Raumalla pitää keväällä 2021 pettymyksenä. Kaupungin yleinen kiekkofiilis tiivistyy yhteen lauseeseen: nyt jos koskaan on Lukon suuri mestaruussauma.

Lukon joukkueessa on otettu kevääseen kuitenkin toisenlainen lähestyminen.

– Pitää muistaa, että olemme nuori joukkue, joka ei ole saavuttanut vielä mitään. Lähdemme pudotuspeleihin sillä ajatuksella, että meillä on vain voitettavaa. Ei pidä pelätä mitään sellaista mitä ei ole koskaan saavuttanutkaan, kapteeni Heikki Liedes valottaa Yle Urheilun haastattelussa kevätauringon jo mukavasti lämmittäessä.

Kapteeni Liedes korostaa, ettei joukkueen sisällä ole mitään "nyt tai ei koskaan" -mentaliteettia. Sana "pakko" on Lukossa vieras.

– Koen, että olemme silti haastajia suuremmille seuroille, kuten vaikkapa Tapparalle tai HIFK:lle. Tottakai lähdemme menestymään ja nälkää riittää, mutta emme todellakaan ota siitä mitään paineita.

Lukko todisti valmiutensa pudotuspelitaisteluun vielä runkosarjan lopussakin ja rymisteli peräti kahdeksan ottelun vakuuttavan voittoputken.

– Halusimme saada runkosarjan loppuun hyvää pelaamista esiin ja sitä kautta löytää jo kunnon rytmi pudotuspeleihin ja onnistuimme siinä. Nyt into on kova aloittaa pudotuspelit, Lukon hyökkääjä-ässä ja runkosarjan pistenikkari Daniel Audette toteaa.

Runkosarja kokonaisuudessaan todisti täydellisesti Lukon iskukyvyn suhteessa pudotuspelivastustajiin, mutta joukkueen ajatukset halutaan pitää hetkessä.

– Tiedostamme, että pelaamme parhaimmillaan todella hyvää lätkää ja joukkueessamme on todella hienoja yksilöitä eli tätä kautta meillä on mahdollisuus vaikka mihin. Emme lähde katsomaan asioita yhtään pidemmälle, Liedes sanoo.

Kapteenilla on vain yksi vaatimus, kun Lukko puskee pukukopista jokaiseen pudotuspeliotteluun.

– Haluan, että jokaisella pelaajalla on nälkää, kun tullaan ottelun ensimmäisiin vaihtoihin. Meillä on joukkueessa vain yksi mestaruuden voittanut pelaaja eli sitäkin kautta meidän joukkueelle näiden pelien pitäisi olla iso asia.

Mikään ei saa jatkossa muuttua

Terävä karvauspelaaminen, huipputehokas hyökkäyspelaaminen sekä jokaisen viisikon kovatempoinen vauhtilätkä ovat olleet kauden aikana niin sanotusti "silkkaa lukkoa" lähes illasta toiseen.

– Emme voi lähteä muuttamaan mitään. Meidän on pelattava juuri omalla pelitavallamme, jos aiomme voittaa jotakin. Uskon, että vakiintunut pelitapamme kantaa myös pudotuspeleissä, Liedes vakuuttaa.

– Meillä on ollut täydellinen joukkue. Kaikki 20 pelaajaa pelaavat hyvin yhteen ja siksi meitä on ollut vaikea voittaa. On vain jatkettava samalla pelaamisen tavalla kuin koko kauden ajan, Audette komppaa.

Onnistuminen pudotuspeleissä tai puhumattakaan mestaruudesta eivät synny koskaan uskomalla tai toivomalla johonkin. Menestyvät joukkueet on rakennettu hartaasti muovatulla tavalla toimia kaukalossa kulloisessakin pelitilanteessa.

– Pudotuspeleissä on vahvoilla sellainen joukkue, jolla on vahva pelillinen identiteetti. Sitä kysytään erityisesti siinä vaiheessa, kun on vaikeaa ja kovat paineet. Silloin pitää olla vahva pelillinen selkänoja mihin tukeutua, Liedes painottaa.

– Uskon, että meillä pelitapa on todella hyvin selkäytimessä, mutta totta kai on onnistuttava hyvin kaikilla osa-alueilla. Meiltä löytyy varmasti myös niitä pelaajia, jotka pystyvät nousemaan kevään sankareiksi, hän jatkaa.

LUKKO
Daniel Audette teki 60 runkosarjaottelussa pisteet 13+37=50. Jaakko Stenroos / AOP

"Nyt ei ole tekosyitä"

Lukon vauhdikkaan ja energisen kiekkokontrollilätkän kulmakivi sekä yksi suunnannäyttäjistä oli runkosarjassa Daniel Audette. Nuori kanadanranskalainen ihastutti nopeudellaan ja taitavalla syöttötaidollaan illasta toiseen, mutta myös viimeistelykin luonnistui. Toisen polven huippupelaaja tappeli loppuun asti pistepörssin voitosta mikä kertoo Audetten merkityksestä Lukon hyökkäyspelaamisessa.

– Tottakai haluan tehdä tulosta pudotuspeleissäkin, mutta minun on autettava joukkuettani muutenkin ihan kaikessa: kiekon eteen heittäytymistä pelin tärkeillä hetkillä tai mitä muuta se ikinä onkaan, yli 50 tehopistettä takonut Audette painottaa.

Audetesta huokuu myös perikanadalainen asenne, kun aletaan pelata kauden tärkeimpiä pelejä.

– On pelattava niinkuin jokainen ottelu olisi kauden viimeinen ja valmistauduttava siihen, että on valmis laittamaan kaiken likoon jokaisessa pelissä. Tästä eteenpäin ei ole mitään tekosyitä, quebeciläinen toteaa jämäkästi.

– Lupaan, että teen kaukalossa rajusti töitä. Nyt ei ole todellakaan mitään tekosyitä.

Daniel Audette, 24, on löytänyt juuri SM-liigasta ainakin toistaiseksi pelillisen kotinsa AHL-kausien jälkeen. Nopeutta ja taitoa pursuava Audette on kuin luotu mielikuvitukselliseen ja värikkääseen hyökkäyspelaamiseen.

– Tykkään Suomen kiekollisesta ja nopeaan luisteluun perustuvasta pelitavasta, joka on erilaista kuin Pohjois-Amerikassa. Jo harjoituksissakin on paahdettu kovalla tempolla. On kivaa pelata paljon kiekolla ja luoda tilanteita, hän innostuu.

– Tämä on ollut ikimuistoinen kausi, sillä pelaaja pääsee harvoin mukaan liigan kärkijoukkueeseen voittamaan pelejä. Muistan tämän kauden vielä pitkään, Audette vakuuttaa.

Pekka Virta kollar på match från läktaren.
Pekka Virta on seurannut Lukon pelejä katsomosta käsin. Jaakko Stenroos/All Over Press

Virta vihdoin mukana jo Lukon arjessa

Lukon päävalmentaja Pekka Virta on toipumassa askel askeleelta vakavaksi osoittautuneesta koronaviruksesta ja on pystynyt jo liittymään joukkueen arjen toimintaan varsin aktiivisesti.

– Pekka on otteluissa mukana ja seuraa ne katsomon puolelta. Hän antaa palautteen pelaajille sekä ennen että jälkeen pelien. Harjoituksissa hän ei ole mukana, mutta on harjoituspäivinä hallilla läsnä ja käy keskusteluja yksittäisten pelaajien kanssa, Liedes valottaa.

– Hän on tämän joukkueen johtaja ja hänen roolinsa on nytkin tärkeä. Pekka on Lukon viime vuosien pelillisen ideologian isä, joka ymmärtää sen paremmin kuin kukaan muu. Hän osaa myös tuoda sen esiin ja jalkauttaa meille pelaajille, Liedes kehuu.

– Pekan mukaantulo jälleen joukkueen toimintaan on meille todella tärkeä asia.

SM-liigan puolivälieriä seurataan tuttuun tapaan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Maanantaina 19. huhtikuuta lähetys alkaa jo kello 16.00.

Lue myös:

Poikkeuksellinen pudotuspelisysteemi antaa SM-liigan altavastaajille mahdollisuuden yllätykseen – asiantuntija purkaa puolivälierien asetelmat

Korona piti sairaalassa 48 vuorokautta, Pekka Virta haluaisi päästä loppukaudella vaihtoaitioonkin: "Toistaiseksi en pysty vielä seisomaan riittävän kauan paikallani"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat