Hyppää sisältöön

F1-kohukuski rikkoi taas herrasmiessopimusta ja pilasi Giovinazzin aika-ajon – selitteli toimintaansa: "Ei siinä minusta ole mitään ongelmaa"

Haasin Nikita Mazepin ohitti Antonio Giovinazzin lähtiessään viimeiselle nopealle kierrokselleen Imolan aika-ajossa, muttei hyötynyt tempustaan mitenkään.

Nikita Mazepinin toiminnasta on noussut useita kohuja lyhyen F1-uran aikana. Kuva: Laurent Charniaux - Pool/Getty Images

Haasin F1-tulokaskuljettaja Nikita Mazepin kuumensi jälleen Imolassa kilpakumppanin tunteita.

Mazepin oli autoista hitain aika-ajon ensimmäisessä osiossa. Kun avaussession aika oli loppumassa, Mazepin ampaisi lämmittelykierroksen lopussa imusta Alfa Romeon Antonio Giovinazzin ohi ja pilasi italialaisen viimeisen mahdollisuuden nopeaan kierrokseen.

Ohittaminen on F1-kuljettajien herrasmiessopimuksen mukaan kiellettyä lähdettäessä nopeille kierroksille. Silti Mazepin toimi näin jo toisena kilpailuviikonloppuna peräkkäin. Avausviikonloppuna Bahrainissa Mazepin ohitteli lämmittelykierroksen lopussa muita päästäkseen aikaisemmin nopealle kierrokselleen. Lopulta hän pyörähti ensimmäisessä mutkassa ja pilasi takana tulleiden kierroksen keltaisilla lipuilla.

Tempusta ei ollut tälläkään kertaa Mazepinille itselleen hyötyä, sillä hän oli ajan saaneista kuljettajista hitain ja lähtee sunnuntain osakilpailuun lähtöruudusta 19. Taakse jäi vain aika-ajon alussa ulos ajanut Yuki Tsunoda.

Giovinazzi oli tilanteesta raivoissaan. Hän mesosi tiimiradiossa jo ohituksen hetkellä ja kyseli, mitä Mazepin luulee tekevänsä.

Vielä aika-ajon jälkeenkin Alfa Romeon kuljettaja oli tulta ja tappuraa. Giovinazzi jäi 17:nteen lähtöruutuun.

– Me kunnioitamme toistemme kierroksia, mutta hän ei tehnyt niin. Tuo ei ole oikein toimittu aika-ajoissa. En päässyt viimeiselle kierrokselleni hänen takiaan, Giovinazzi kommentoi medialle (siirryt toiseen palveluun).

Mazepin puolustautui kertomalla, että hänen kisainsinöörinsä käski lisätä vauhtia, jotta kuski ehtii vielä yhdelle nopealle kierrokselle.

– F1:ssä on vähän vaikeaa, kun radalla on 20 autoa. Kaikki lähtevät ulos samaan aikaan, eikä rata ole tarpeeksi iso meille kaikille, Mazepin sanoi ja jatkoi:

– Meillä oli keskustelu herrasmiessopimuksesta eikä minulla ollut mitään ongelmaa sen kanssa, mutta kun kellossa on kolme sekuntia, joko annan mennä tai menen varikolle. Ei siinä minusta ole mitään ongelmaa. Olen täällä ajamassa kierrokseni, kuten kaikki muutkin.

Paljon virheitä

Mazepinin ajaminen F1-sarjassa on aiheuttanut paljon kritiikkiä. Nuori kuljettaja on paitsi rikkonut etikettiä, myös sortunut useisiin ajovirheisiin alkukauden aikana.

Imolassa Mazepin pyörähti ja ajoi ulos jo ensimmäisissä harjoituksissa. Lisäksi hän pyörähti useita kertoja Bahrainin viikonloppuna.

Haasin tallipäällikkö Günther Steiner kuitenkin puolustaa Mazepinia.

– Oppiminen tekee kipeää, mutta jossain kohtaa tämä toivottavasti loppuu, hän kommentoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Steinerin tulkinta on, että Mazepin yrittää jopa liikaa, minkä vuoksi kuljettaja ajautuu jatkuviin virheisiin.

– Hänen täytyy löytää rajansa itse, se ei ole meidän tehtävämme. Voimme kuitenkin auttaa häntä siinä, Steiner jatkoi BBC:n haastattelussa.

Mazepinin isä Dmitri Mazepin on miljardööri, joka omistaa esimerkiksi kemikaaliyhtiö Uralchemin. Yhtiö on Haas-tallin pääsponsori tällä kaudella.

Lue myös:

Hamilton päihitti tuhannesosakamppailussa Red Bullit ja vei paalupaikan Imolassa – Bottas epäonnistui, Norris lähellä sensaatiota: "Olen todella pahoillani"

F1:n venäläisen kohukuskin törmäily sai asiantuntijan jälleen mietteliääksi: Mazepin näyttää tällä hetkellä täytekuljettajalta

F1-sarjan kohukuski pilasi nelinkertaisen maailmanmestarin aika-ajon ja tekeytyi tietämättömäksi – "Tallilla on tekemistä pitää hänet kurissa"

F1-talli Haas vahvisti nuoren venäläiskuljettajan pestin