Hyppää sisältöön

Painiliitto aikoo ehdottaa Arvi Savolaista Tokion olympialaisiin – Elias Kuosmanen reagoi vaihtamalla pysyvästi raskaaseen sarjaan

Elias Kuosmasen mukaan Suomen Painiliiton edustajat ovat ilmoittaneet hänelle, että Arvi Savolainen valitaan Tokion olympialaisiin. Päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela vahvistaa tiedon.

Arvi Savolainen saavutti maaliskuussa olympialaisten maapaikan. Kuva: AOP

Painiliiton päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela kertoo, että valmennusjohto tulee esittämään Arvi Savolaista Tokion olympialaisiin. Savolainen paini Tokion kisojen maapaikan kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa neljä viikkoa sitten Unkarin Budapestissa.

– Lähtökohta oli se, että Arvin Kroatian turnaus, missä katsastettiin painijoita, oli erittäin vahva suoritus. Voitto siellä. Sitten siihen vahva olympiakarsinnan turnausvoitto siihen lisäksi. Kyllä sen jälkeen valmennusjohto oli hyvin yksimielinen siitä, että paikan saanut painija myös paikan käyttää ja tulee sen saamaan, kertoo päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela.

– Valinnan suorittaa loppukädessä Olympiakomitea, mutta kyllä meidän näkemys on se, että Arvi Savolainen sen paikan käyttää.

Savolaisen valinta tarkoittaa sitä, että Elias Kuosmanen joutuu unohtamaan haaveet olympiaedustuksesta painoluokassa. Kuosmanen teki asiasta tiedon saatuaan omat ratkaisunsa ja päätti siirtyä pysyvästi 130 kilon raskaaseen sarjaan.

– Päätös realisoitui nyt, kun minun 97-kiloisten olympiaprojektini tuli päätökseen Arvin otettua olympiapaikan ja häntä ollaan valitsemassa myös olympialaisiin. Se oli viimeinen niitti tälle päätökselle, Kuosmanen kertoo.

– Se ei myöskään ole ainoa syy. Viime kesänä iltapuntari näytti pahimmillaan 110 kiloa, joten sitä kautta olen pohtinut tätä siirtoa jo useamman vuoden. Etenkin sen jälkeen, kun säännöt muuttuivat ja nykyään joudumme hyppäämään puntarille kisapäivän aamuna.

Kuva: AOP

Kuosmasen mukaan painonpudotukset ovat olleet turhan kovia, ja ne ovat raastaneet mieltä ja kehoa.

– Olen esimerkiksi tullut jokaisen 97-kiloisissa käydyn kilpailun jälkeen sairaaksi ja harjoituspuolella voiman kehittäminen on ollut vaikeaa, sillä lihas tuo lisää elopainoa. Lisäksi olen tuon 97 kilon sarjan pisimpiä urheilijoita, joten raamieni puolesta sovellun hyvin raskaaseen sarjaan, 191 senttiä pitkä Kuosmanen kertoo.

Kuosmanen suunnittelee ulostuloa

Lopullisen sinetin olympiavalinnoille tekee Olympiakomitea. Maapaikat eivät ole henkilökohtaisia sen saavuttaneelle urheilijalle, vaan niihin voidaan valita myös toinen urheilija. Kuosmanen kokee, että hän ei saanut riittävää näyttöpaikkaa taistellakseen edustuksesta.

– Toisaalta ymmärrän sen, kun Arvi olympiapaikan paini ja sen myös ansaitsi. Mutta samaan aikaan olen sitä mieltä, että minulle olisi kuulunut jonkinlainen näytönpaikka omista kyvyistäni ennen tätä lopullista valintaa, Kuosmanen sanoo.

– Minulla on suunnitteilla jonkinsorttinen ulostulo valinta-asiasta, missä avaan mielipiteitäni tarkemmin, mutta sen aika ei ole nyt. Tällä haavaa keskityn täysillä raskaansarjan olympiakarsintoihin. Onnittelut tietysti Arville ja hänen taustajoukoilleen valinnasta.

Päävalmentaja Yli-Hannukselan mukaan lisäkatsastuksia ei tehty, koska Savolaisen näytöt olivat niin vahvat.

– Sen verran vahvoja on ollut näytöt, sen takia ei lähdetä enää katsastamaan enempää. Asia on yksimielinen ja harkittu, Yli-Hannuksela sanoo.

Tokion kautta Pariisiin

Tokion kisojen viimeisistä olympialipuista mitellään Bulgarian Sofiassa kolmen viikon kuluttua. Jaossa on sarjaa kohden kaksi olympialippua, joten kisoihin pääsy edellyttää Bulgariassa finaaliin saakka painimista. Kuosmanen on mukana olympiakarsinnoissa juuri raskaassa sarjassa.

Ratkaisullaan Elias Kuosmanen nousi kirkkaasti Suomen joukkueen kiinnostavimmaksi urheilijaksi. Painimaajoukkueen valmennusjohto katsasti vantaalaista viime viikon ajan Kroatian leirillä muiden raskaansarjalaisten joukossa. Leirillä käydyn kilpailunomaisen harjoitussession jälkeen päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela oli valmis asettamaan Kuosmasen olympiakarsintajoukkueeseen Konsta Mäenpään edelle.

– Elias näytti, että hän kykenee siinäkin sarjassa painimaan hyvällä tasolla. Hän voitti leirin testimatseissa arvokisojen mitalisteja, joten hänellä on kaikki kyvyt menestyä raskaassa sarjassa. Toivottavasti se toteutuu mahdollisimman nopeasti, päävalmentaja toteaa.

– Olen todella iloinen, että Elias otti katkeran 97-kiloisten taistelun jälkeen todella nopeasti tämän uuden haasteen vastaan. Olympiakarsinnasta tulee hänen osaltaan todella mielenkiintoinen.

Konsta Mäenpää on aiemmin ollut Suomen edustaja raskaassa sarjassa, mutta olympiakarsinnassa hänen paikkansa ottaa Elias Kuosmanen. Kuva: Painiliitto

25-vuotias Kuosmanen on realisti ja myöntää Tokion kisojen tulevan vastaan nopeasti. Menestyminen siellä vaatii rajua venymistä, mutta olympiapaikan saavuttamiseen hänellä on vakaa usko. Puuttuuhan Bulgarian maailmankarsinnasta se kaikista terävin, jo olympialipun saavuttanut raskaansarjan kärkikaarti.

– Yllätyin tuolla edellisellä leirillä itsekin, miten hyvin kisamatsit menivät. Siinä tuli useampia voittoja isoja miehiä vastaan. Mutta leirin edetessä touhu alkoi muuttua aika raskaaksi, kun olin koetellut painovoimaa useamman päivän, Kuosmanen kertoo.

– Bulgariassa minun etunani tulee olemaan tietysti nopeus ja sitten sellainen liikevalmius pystytilanteissa. Raskaansarjan jäärät eivät ole tottuneet siihen, että joku vaikka näppää käsivarsiheiton.

Kuosmasen mukaan pitkällä aikavälillä hänen päätavoitteensa on Pariisin olympiakisat vuonna 2024. Hän arvelee, että aika riittää siihen, että painija saa painon ja lihasmassan riittävälle tasolle. Sen jälkeen olympialaisista voi tavoitella aidosti niitä mitaleja.

Painin kiireinen kevätohjelma jatkuu ennen olympiakarsintoja EM-kisoilla, jotka mitellään huomisesta alkaen Puolan Varsovassa. Suomalaisten kisat avaa vapaapainija Jere Heino, joka loikkaa molskille tiistaina. Porilainen Heino on Suomen joukkueesta ainoa, joka jatkaa Puolasta matkaansa myös olympiakarsintoihin. Muutoin Varsovassa on paikalla Arvi Savolaista lukuun ottamatta sarjojen niin sanotut kakkosmiehet. Savolainen aloittaa EM-urakkansa vasta tulevana viikonloppuna.

Raskaaseen sarjaan siirtynyt Elias Kuosmanen ei siis näihin EM-kisoihin osallistu, vaan hän kilpailee seuraavaksi olympiakarsintaturnauksessa.

**Suomen joukkue EM-kisoihin 19.4 – 25.4.
**

Vapaapaini:

125 kg: Jere Heino (Porin Paini-Miehet)

Kreikkalais-roomalainen paini:

55 kg: Mattias Poutanen (Turun Voimamiehet)
72 kg: Mikko Peltokangas (Lapuan Virkiä)
77 kg: Waltteri Latvala (Vaasan Voima-Veikot)
82 kg: Mikko Lyttinen (Kuortaneen Kunto)
97 kg: Arvi Savolainen (Lahden Ahkera)
130 kg: Konsta Mäenpää (Ilmajoen Kisailijat)

**Suomen joukkue viimeiseen olympiakarsintaturnaukseen 6.5 – 9.5.
**

Vapaapaini:

86 kg: Ville Heino (Porin Paini-Miehet)
125 kg: Jere Heino (Porin Paini-Miehet)

Kreikkalais-roomalainen paini:

67 kg: Elmer Mattila (Koovee Tampere)
77 kg: Matias Lipasti (Ilmajoen Kisailijat)
87 kg: Vili Ropponen (Ilmajoen Kisailijat)
130 kg: Elias Kuosmanen (Helsingin Haka)

Toimittajana Vesa-Matti Savinen.

Lue myös: