Hyppää sisältöön

Poikkeuksellinen pudotuspelisysteemi antaa SM-liigan altavastaajille mahdollisuuden yllätykseen – asiantuntija purkaa puolivälierien asetelmat

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi purkaa pudotuspelien otteluohjelman muutokset ja sarjojen ennakkoasetelmat tässä jutussa.

HIFK:n ja Kärppien välillä on ollut värikkäitä ottelusarjoja vuosien saatossa. Kuva: Matti Raivio / AOP

Jääkiekon SM-liigan puolivälierät alkavat maanantaina neljän ottelusarjan voimin suomalaiselle liigakiekkoilulle poikkeukselliseen tapaan, sillä välieräpaikat ratkaistaan tällä kertaa paras viidestä -systeemillä.

Myös otteluohjelmaan on tehty muutoksia. Sarjojen kaksi ensimmäistä ottelua pelataan runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotikaukalossa, minkä jälkeen siirrytään kahden ottelun ajaksi heikommin runkosarjassa sijoittuneen kotikaukaloon. Mahdollinen viides kamppailu pelataan kotiedun mukaisesti paremmin sijoittuneen joukkueen kaukalossa.

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärven mukaan päätös on linjan mukainen. Systeemi myös täyttää koronakauden kevääseen asetetut kriteerit, sillä sen ansiosta ottelusarjat voidaan pelata nopeammin ja turvallisemmin, kun matkustaminen eri paikkakuntien välillä vähenee. Matkustamisen leikkaaminen myös pienentää seurojen kustannuksia.

– Urheilullisuus on kyllä otettu huomioon ja tämä on varmasti reilu ratkaisu, sillä parempi joukkue menee jatkoon. Tässä on kuitenkin sellainen pieni yllätysmomentti joukkueelle, joka aloittaa vieraissa, Juujärvi sanoo.

Juujärvi muistuttaa, että paras viidestä -mallinen ottelusarja ratkeaa hyvin harvoin voitoin 3–0, ja on todennäköisempää, että sarja ratkeaa neljännessä tai viidennessä pelissä. Nyt ratkaisupeleistä kolmas ja neljäs ottelu pelataan huonommin sijoittuneen kotikentällä.

– Altavastaajana lähteville joukkueille riittää ennakkoon se, että voittaa toisen kahdesta ensimmäisestä pelistä, jolloin pääsee mahdollisesti siirtämään ratkaisun kotikaukaloon.

Juujärven mukaan pelisysteemin takia runkosarjassa paremmin sijoittuneen on voitettava vähintään toinen kahdesta ensimmäisestä ottelusta.

– Avauspeli on aina äärettömän kova painepeli. Jos ensimmäinen peli ei mene suunnitelmien mukaan ja kotietua ei pystytä siinä hyödyntämään, niin silloin toinen peli on jo aivan pakko voittaa, Juujärvi sanoo.

– Kun sarja on lyhyt eli paras viidestä, niin silloin henkinen puoli ja paineidensietokyky sekä niiden käsittely nousee enemmän esiin kuin paras seitsemästä -ottelusarjassa, Juujärvi tiivistää.

Pudotuspelisysteemin lisäksi Juha Juujärvi kävi jokaisen otteluparin asetelmat läpi sarja kerrallaan.

Lukko (1.) – Ilves (8.)

Runkosarjakohtaamiset:

Ilves – Lukko 1–4

Lukko – Ilves 4–1

Ilves – Lukko 4–3

Lukko – Ilves 4–3

Ainoana SM-liigajoukkueena 60 ottelun runkosarjan pelannut Lukko lähtee pudotuspeleihin runkosarjan ykkössijalta. Lukko lähtee pudotuspeleihin kahdeksan ottelu voittoputkessa, ja Juujärven mukaan Lukko onkin kiistaton ennakkosuosikki Ilvestä vastaan.

– Ihme saa tapahtua, jos Lukko ei mene tästä jatkoon. Lukon peli on ollut äärimmäisen tasaista ja laadukasta kaikilla osa-alueilla. Heillä on hyvä kiekkokontrolli ja he uskaltavat pelata paineen alla hyvää kiekollista peliä, Juujärvi luonnehtii.

Juujärven mukaan Ilves on ollut liigajoukkueista pelitavallisesti parhaimmillaan lähimpänä Lukkoa, mutta NHL-lainapelaajien poistuminen on pakottanut joukkueen muokkaamaan pelitapaansa loppukauden aikana passiivisemmaksi.

– Lähteekö Ilves yrittämään voittoa Lukon aseilla eli hyvällä kiekollisella pelillä sekä aktiivisella ja aggressiivisella hyökkäyspelaamisella vai pyrkiikö se pelaamaan hieman passiivisemmin? On mielenkiintoista, että minkä taktiikan Ilves valitsee, sillä heidän täytyy jotain löytää, millä he voivat horjuttaa Lukkoa, Juujärvi sanoo.

Kuva: Elmeri Elo / AOP

– Se ehkä ainut Lukon akilleen kantapää on, että he ovat tottuneet porskuttamaan sillä omalla pelitavalla läpi kauden hyvää tulosta. Jos löytyy lyhyessä ottelusarjassa joku yksittäinen kohta, mihin Ilves pääsee iskemään, niin miten Lukko sitten reagoi siihen.

HIFK (2.) – Kärpät (7.)

HIFK – Kärpät 3–7

Kärpät – HIFK 1–7

HIFK – Kärpät 4–3

HIFK – Kärpät 0–1 (HIFK luovutti ottelun koronatilanteensa takia)

HIFK porskutti ennen koronakatastrofiaan 12 ottelun pisteputkessa. Näistä otteluista HIFK voitti 11 ja ainoa tappio nähtiin voittomaalikilpailussa Vaasan Sportia vastaan. Pisteputki päättyi, kun HIFK:ssa todettiin maaliskuussa useampia koronatartuntoja, joiden vuoksi joukkue ei pelannut kolmeen viikkoon.

Kärpät oli niin ikään helmikuussa huippuvireessä, mutta runkosarjan loppua kohden joukkue putosi suoran pudotuspelipaikan ulkopuolelle. Kärpät kuitenkin voitti Sportin ensimmäisellä kierroksella selvästi yhteismaalein 7–3.

Juujärvi povaa HIFK:n ja Kärppien kohtaamisista puolivälierävaiheen mielenkiintoisinta ottelusarjaa.

– HIFK pelasi kevään liigan parhaalla pistekeskiarvolla ja runkosarjanäyttöjen perusteella näkisin HIFK:n olevan ehdottomasti selvä ennakkosuosikki. Kärpissä on kuitenkin paljon kokemusta menestyksestä ja sarja Sportia vastaan pikkuisen tasoittaa puntteja.

Mikko Mannerin Kärppien kausi on sujunut vaihtelevasti jääkiekon SM-liigassa. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

HIFK:n kohdalla pelituntuma on iso kysymysmerkki, sillä joukkue ehti pelata koronatilanteen takia vain neljä ottelua ennen pudotuspeleejä. Juujärven mukaan tätäkin suurempi kysymysmerkki on kuitenkin henkisellä ja fyysisellä puolella..

– Päävalmentaja Jarno Pikkaraisen pelitapa on aika selkeä, simppeli ja tehokas pelitapa, jonka pelaajat ovat ostaneet äärettömän hyvin. Jos joukkueen peli olisi ollut hakemista läpi runkosarjan, niin se loisi epävarmuutta pelin suhteen. Nyt jos peli on selkäytimessä ja on luotto siihen, että se toimii, niin enemmänkin on kyse henkisestä ja fyysisestä puolesta, Juujärvi sanoo ja jatkaa:

– Nyt pelataan neljä peliä viiteen päivään. Onko HIFK:n äärimmäinen pelikestävyys kuitenkaan sillä tasolla, mitä se oli ennen taukoa? Siinä on Kärpillä iskunpaikka.

– Kärpillä on kyllä mahdollisuus kaataa HIFK. Tämä on varmasti mielenkiintoinen ja isoja tunteita herättävä ottelusarja, Juujärvi kommentoi.

TPS (3.) – Pelicans (6.)

TPS – Pelicans 3–4 ja

Pelicans – TPS 3–2 ja

TPS – Pelicans 5–1

Pelicans – TPS 4–3 vl

TPS on lukeutunut SM-liigakauden suurimpiin yllättäjiin. Turkulaiset ovat pelanneet päävalmentaja Raimo Helmisen johdolla rohkeasti hyökkäyssuuntaan, ja joukkue on pystynyt tukeutumaan puolustuksessa maalivahti Andrei Karejevin torjuntoihin.

Pelicans puolestaan porskutti vahvassa lennossa alkukauden ajan tähtipelaaja Ryan Laschin johdolla, mutta yhdysvaltalaisen lähdönkin jälkeen Pelicansista on löytynyt uusia vastuunkantajia. Juujärvi kuitenkin näkee, että TPS lähtee sarjaan hienoisena ennakkosuosikkina.

– TPS hyökkää rohkeasti, heillä on hyvät maalivahdit turvanaan ja kuitenkin riittävän hyvin organisoitu puolustuspeli. Ehkä TPS:n suurin heikkous on siinä oman maalin edustalla. TPS:n esitys on kuitenkin ollut äärettömän raikas ja positiivinen koko kauden ajan. Uskoisin, että he lähtevät hakemaan sitä samaa pudotuspeleistä.

Pelicansin vahvuus on puolestaan ollut päävalmentaja Tommi Niemelän luoma ilmapiiri ja joukkueen kehittyminen kauden aikana.

– He ovat pystyneet koko ajan kasvamaan ja kehittymään. Niemelä on osoittanut, että hän on hyvä prosessivalmentaja ja pystyy reagoimaan pieniin juttuihin. Näkisin, että siinä on pieni etu yhtään Raimo Helmisen kokemusta ja osaamista väheksymättä. Pelicansin systeemi on rakennettu niin, että he eivät hetkahda yhdestä huonosta pelistä, vaan tietävät, että ovat seuraavana päivänä parempia.

Pelicans-kapteeni Hannes Björnisellä on iso rooli TPS-sarjassa. Kuva: Tomi Natri / AOP

Juujärven mukaan TPS:n ja Pelicansin sarja sopii etenkin aktiivisen ja rohkean hyökkäyspelaamisen ystäville.

– Molemmat pelasivat runkosarjassa rohkeasti ja hyökkäysvoittoisesti, eikä otteluissa peruuteltu. Joukkueissa on paljon pelaajia, jotka pelaavat läpimurtokautta. Valmentajat ovat onnistuneet siinä, että ovat saaneet pelaajista henkilökohtaisella tasolla hyökkäyssuuntaan varsinkin erittäin hyviä onnistumisia, Juujärvi näkee.

Tappara (4.) – KalPa (5.)

KalPa – Tappara 3–6

Tappara – KalPa 2–1 ja

KalPa – Tappara 1–2 vl

Tappara – KalPa 1–0

SM-liigan kestomenestyjä Tappara voitti joukkueiden keskinäiset kohtaamiset, vaikkakin otteluista kolme oli maalin pelejä. Juujärven mukaan tämä kausi ja aiempien vuosien historia puoltavat sitä, että kirvesrinnat ovat KalPaa vastaan ennakkosuosikkina.

– Tässä ottelusarjassa on vastakkain KalPan kokemattomuus sekä Tapparan rutiini ja johtavien pelaajien kokemus menestymisestä. Tapparan tulivoima on ennen kaikkea KalPaa parempi, Juujärvi sanoo ja jatkaa:

– Tapparan puolustuksen tulivoima on äärimmäisen kova. Siellä on useita liigan parhaita puolustajia hyökkäyssuuntaan ja ylivoimapeli on äärettömän vaarallinen. Tapparalta löytyy ratkaisuvoimaa kolmeen kenttään ja heillä on myös hyvät syvyyspelaajat.

Tapparalta löytyy leveyttä hyökkäyssuuntaan. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Juujärven mukaan myös KalPa on pelannut erinomaisen kauden. Joukkueen ennakkoluulottomuus, pelirohkeus ja vahva luistelu ovatkin olleet oivia aseita, millä KalPa on pystynyt pärjäämään tällä kaudella. Viimeistelyssä on kuitenkin ollut parantamisen varaa.

– KalPalla on ollut tiukoissa paikossa ongelmia viimeistelyssä. Ratkaisurintama on ollut vähän liikaa Balazs Sebokin ja Kai Kantolan varassa. Silloin kun peli menee tiukaksi, niin tuntuu, että KalPalla on hallinta, mutta ei löydy kuitenkaan ratkaisjoita. Nyt ratkaisijoita tarvitaan, kun on Tapparan tasoinen joukkue vastassa.

Tapparan suurin haaste on Juujärven mukaan ottelusarjan alku. Jos joukkue ei pysty voittamaan vähintään yhtä peliä kahdesta ensimmäisestä ottelusta, KalPa siirtää ratkaisut kotikaukaloonsa ja paineet kasaantuvat tamperelaisille.

– Jos mietitään KalPan saumaa yllättää, niin maalivahdit ovat paljon vartijoina. KalPan maalilla on huippukautta pelaava kokenut Eero Kilpeläinen ja Tapparalla Christian Heljanko, joka on ollut ykkösmaalivahdin vastuussa kiistatta. Se taistelupari on sellainen, joka ratkaisee tässä ottelusarjassa paljon, Juujärvi päättää.

SM-liigan puolivälieriä seurataan tuttuun tapaan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella. Maanantaina 19. huhtikuuta lähetys alkaa jo kello 16.00.

Lue myös: