Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Wolff tuomitsi lupauksensa ohitusyrityksen, joka päätti Bottaksen kisan – lyttäsi Russellin kovat vihjailut suomalaisen toiminnasta

Williamsin George Russell kolaroi Mercedeksen Valtteri Bottaksen kanssa Imolassa. Russell on Mercedeksen kuljettaja-akatemian lupaus.

Formula 1
Toto Wolff mietteliään näköisenä lähikuvassa.
Toto Wolff ei pitänyt George Russellin vihjailuista. Mark Thompson/Getty Images

Vain reilut neljä kuukautta sitten F1-kuljettaja George Russell, 23, paistatteli kirkkaissa parrasvaloissa ja suuren hehkutuksen kohteena.

Mercedes nosti kuljettaja-akatemiansa lupauksen tallin mukaan yhden viikonlopun ajaksi Bahrainissa joulukuun alussa, kun F1-sarjan supertähti Lewis Hamilton oli sairastunut koronaan.

Russell iski vakuuttavaa tulosta tauluun. Hän oli kaksissa harjoituksissa nopein ja päihitti Mercedeksen pitkäaikaisen kakkoskuljettajan Valtteri Bottaksen. Aika-ajossa suomalainen kairasi paalupaikan kolmen sadasosan erolla brittiin.

Russell johti itse kisaa sensaatiomaisesti, kunnes Mercedes sekoili totaalisesti varikkopysähdysten kanssa, minkä seurauksena nuorukainen putosi yhdeksänneksi.

Viikonlopun jälkeen Russelille kuitenkin satoi kehuja, kun taas esimerkiksi Sky Sports lyttäsi artikkelissaan Bottaksen, joka hävisi Bahrainissa lähdössä Russelille. Huhuissa Russellia alettiin jopa tuoda Williamsilta Mercedekselle Bottaksen paikalle.

George Russell kävi antamassa palautetta Valtteri Bottakselle kolarin jälkeen. Bottaksen auto savuaa.
George Russell kävi välittömästi kolarin jälkeen puhumassa Valtteri Bottakselle.Imago sport/AOP

Sunnuntaina Imolassa Russell sai kovaa kritiikkiä Mercedeksen tallipäälliköltä Toto Wolffilta.

Russell yritti ohittaa Bottasta kisan puolivälin jälkeen. Suomalaisen rinnalla ollessaan Russell ajautui päin Bottaksen autoa ja molemmat sinkoutuivat päin seinää. Autot runnoutuivat pahaan kuntoon, mutta kuljettajat olivat kunnossa.

Kisan jälkeen Bottas ja Russell syyttivät toisiaan kolarista.

Wolff kommentoi medialle, ettei tällaisessa tilanteessa koskaan vain toinen ole kokonaan syyllinen ja toinen ei lainkaan. Hän kuitenkin tuomitsi Russellin ohitusyrityksen. Hän ei ymmärtänyt, miksi britti yritti ohitusta varsinkin, koska on Mercedeksen nuori kuljettaja.

– Koko tilannetta ei olisi pitänyt tapahtua. Valtterilla oli huonot 30 kierrosta, eikä hänen olisi pitänyt olla yhdeksännellä sijalla. Mutta Georgen ei olisi pitänyt yrittää tuollaista, varsinkin kun rata oli kuivumassa, Wolff sanoi Autosportin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tallipäällikkö koki, että Russell otti tarpeettoman riskin, koska edessä ajoi sarjan nopeimpiin autoihin kuuluva Mercedes.

– Luulen, että hänellä on paljon opittavaa. Kukaan nuori kuljettaja ei saa koskaan unohtaa perspektiiviä. Kuljettajan pitää nähdä, että edessä on Mercedes ja on märkää. Silloin ohitus on tietynlainen riski.

Russell on kuulunut Mercedeksen akatemiaan vuodesta 2017 lähtien. Vielä sopimusta kärkitalliin ei ole kuulunut, vaan britti on saanut tyytyä kilpailemaan sarjan heikoimpiin kuuluvalla Williamsilla.

– En halua, että hän yrittää todistaa meille mitään, koska yhden asian, jonka voin sanoa tunnettuani Valtterin viiden vuoden ajan on, että hän ei yritä todistella mitään.

Russellilta kovia syytöksiä

Kun Russell oli ohittamassa Bottasta oikealta, suomalainen ohjasi autoaan hieman kohti brittiä tämän ollessa jo rinnalla. Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh koki, että tilanteessa Bottas ei huomannut, että Russell oli jo rinnalla, vaan suomalainen haki kuivaa linjaa vielä hivenen paikoin märällä radalla.

Bottaksen liikkeen vuoksi Russell ajautui märälle, lähelle nurmikkoa ja menetti autonsa hallinnan. Tässä vaiheessa Bottas oli jo väistänyt vasemmalle, mutta se ei auttanut, vaan Williams tärähti Mercedestä kylkeen.

Kisan jälkeen Russell oli kiivastunut. Hän epäili Autosportin haastattelussa, ettei Bottas olisi ohjannut autoaan oikealle, jos ohittaja olisi ollut kuka tahansa muu kuljettaja.

Kun Autosport kertoi kommentista Wolffille, pomo sanoi britin puhuvan paskaa.

– Ollakseni rehellinen koko tilanne ei todellakaan ole mitenkään huvittava meille, hän sanoi.

Tuomaristo tutkii Bottaksen ja Russellin kolaria vielä sunnuntaina.

Kilpailun voitti ylivoimaisesti Red Bullin Max Verstappen. Toiseksi ajoi Lewis Hamilton ja kolmanneksi Lando Norris.

Lue myös:

Bottas ja Russell syyttävät toisiaan vaarallisesta kolarista – asiantuntija tekee selkoa tilanteesta ja selittää lupauksen kiivasta reaktiota

Verstappen voittoon dramaattisessa Imolan kilpailussa – aika-ajossa karvaasti pettynyt Norris nousi kolmanneksi, Bottas rajussa kolarissa

Verstappen ylivoimaiseen voittoon, Hamilton nousi yhdeksänneltä sijalta toiseksi – näin eteni Imolan hurja F1-osakilpailu

Kuka on Valtteri Bottasta nöyryyttänyt George Russell? F1-lupauksen entiset suomalaiset tallipomot kertovat, miten hurjaan lentoon sensaatiomainen tuurauskeikka voi siivittää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat