Suora

  • Uinnin EM alkuerät

F1-kauden suurin sensaatio on johdattamassa McLarenin takaisin menestykseen Lewis Hamiltonin jalanjäljissä – "Hänestä tulee vielä arvokas kuljettaja"

McLarenin Lando Norris on F1:n MM-sarjassa kolmantena kahden osakilpailun jälkeen.

Formula 1
Lando Norris hymyilee.
Lando Norrisilla (kuvassa) on potentiaalia nousta lähivuosina jopa F1:n maailmanmestariksi. Jukka Mildh povaa, että se voisi tapahtua neljän vuoden kuluttua, mutta mestaruus vaatii kaiken menemistä nappiin ja ainakin Lewis Hamiltonin F1-uran loppua.XPB Images/AOP

21-vuotias Lando Norris ajoi McLarenilla jo viime kaudella tasaisesti keskikastissa, mutta uuden kauden alku antaa lupauksia yhä paremmista tuloksista.

Norris sijoittui kauden avauskisassa Bahrainissa neljänneksi. Viikonloppuna hän otti uransa toisen palkintokorokesijan, kun brittikuski rutisti kolmanneksi Imolassa.

Viikonloppuna Norris väläytteli todellista yllätystä. Hän tykitti lauantain aika-ajon loppumetreillä huippuajan, jolla nuorukainen olisi napannut kolmannen lähtöruudun. Norris oli kuitenkin ylittänyt niukasti ratarajat nopeimmalla kierroksellaan, minkä seurauksena aika hylättiin.

Sateen värittämään kisaan hän starttasi näin ollen vasta seitsemännestä lähtöruudusta.

Lewis Hamilton yrittää ohittaa Lando Norrisia Imolassa.
Jukka Mildhin mukaan Lando Norrisin kisa Imolassa oli hatunnoston arvoinen suoritus. Nuori tähti pystyi kiusaamaan Lewis Hamiltonia ja pitämään hallitsevan mestarin yllättävän kauan takanaan, vaikka Mercedes on McLarenia nopeampi auto tällä kaudella.Imago sport/AOP

Norris otti ratarajojen ylityksen todella raskaasti. Hän kertoi medialle olevansa hyvin pettynyt itseensä. Lauantai-iltana Norris julkaisi Instagramissa kuvan, johon hän avasi pettymystään lisää.

– Se oli minun virheeni, minä arvioin tilanteen väärin ja aika hylättiin. Olen pahoillani kaikkien McLarenin työntekijöiden puolesta. Minä mokasin, ansaitsette parempaa huomenna.

Pian kommenttikenttään ilmestyi lohduttava viesti hallitsevalta maailmanmestarilta Lewis Hamiltonilta.

– Kukaan ei voi lyödä sinua siitä, että annoit kaikkesi. Kierroksesi oli uskomaton, on hienoa nähdä sinun ja tiimin loistavan. Eteenpäin, kisataan.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh kokee, että tuolla viestillä on suuri merkitys Norrisille.

– Väitän, että Hamiltonin julkinen tunnustus somessa nostaa Norrisin arvoa kilpailutilanteessa muihin nähden. Arvostusta on tullut tosi paljon. Sellainen kuljettaja on usein aika itsevarma, muut ovat henkisessä tilanteessa vähän takamatkalla.

Norris voi nostaa McLarenin voittajaksi

McLaren on käynyt pitkän tien menestysvuosistaan uuteen nousuun. Mildh sanoo, että suuren osan kehitykseen liittyvistä kehuista ansaitsee tallin toimitusjohtaja Zak Brown kumppaneineen. Asiantuntijan mukaan tallissa vallitsee jälleen työrauha.

– McLarenissa on tehty hyviä muutoksia koko organisaatiossa ja he menevät kilpatallina oikeaan suuntaan. Näyttää siltä, että historiassaan markkinointiin ja kaupallisuuteen keskittynyt talli on nyt erilaisin keinoin pystynyt järjestämään teknisen johdon ja kilpailullisen kehityksen todella hyvin.

Edellisen kerran tallissa on juhlittu osakilpailuvoittoa vuonna 2012, jolloin Lewis Hamilton voitti tallissa neljä kisaa ja Jenson Button kolme.

Mildh uskoo, että tänä vuonna pitkä voitoton putki voi viimein katketa, ja McLarenin väreissä korkeimmalla korokkeella juhlii nimenomaan Norris.

Yksi iskunpaikka on tälle kaudelle tulleet uudenlaiset renkaat, jotka britti vaikutti hallitsevan hyvin Imolan osakilpailussa. Osalla kuskeista renkaisiin voi liittyä vielä epävarmuutta.

– Aavistuksen erikoisissa olosuhteissa McLaren voi vielä tänä vuonna voittaa kilpailun. Niin hyvänä autona se on lähtenyt tähän kauteen. He ajavat tällä kaudella hyvin tasaisesti kuuden joukossa ja aivan varmasti haastavat Ferraria.

Lando Norris hyppää juhlivia McLarenin mekaanikkojen joukkoon Imolan kolmossijan ratkettua.
Lando Norris on ottamassa McLarenilla ykköskuskin paikkaa. Imolan kisassa Norris päästettiin tallimääräyksellä Daniel Ricciardon ohi.Bryn Lennon/Getty Images

Norrisin sopimus McLarenilla kattaa vielä tulevan vuoden.

Mildhin mukaan nyt on menossa näytön vuosi, jonka aikana Norris petaa itselleen aiempaa parempaa asemaa kuljettajamarkkinoilla. Jo nykyisillä näytöillä Norris haluttaneen kiinnittää uuteen sopimukseen McLarenilla. Ensi kaudella sarjaan tulevat sääntömuutokset voivat kuitenkin aiheuttaa voimasuhteiden keikkumista tallien välillä.

– Voisin kuvitella, että Brown yrittää pitää Norrisista kiinni mahdollisimman kauan, koska hänestä on nousemassa suuri tähti. Olen myös aivan varma siitä, että Norris taustajoukkoineen on riittävän pitkäkatseinen sopimusten kanssa. Kovin pitkään talleihin ei kannata sitoutua, koska säännöt muuttuvat.

Kartingin lapsitähteydestä kohti F1:n huippua

Mildh muistaa Norrisin kartingkilpailusta, jossa asiantuntija näki britin ajavan seitsemisen vuotta sitten. Kartingmestaruuksia Norris ehti voittaa useita eri sarjoissa.

– Norris oli jo silloin hyvin lahjakas kartingissa. Kilpa-auton käsittelijänä hän on kehittynyt paljon, mutta hänellä on siihen myös luontaista kykyä.

Kuljettajaa enemmän Mildh jutteli kuitenkin Norrisin isän kanssa. Mildhille jäi se kuva, että perheellä oli hyvä asenne Norrisin uraan, ja jo kartingvuosina pojan asiat oli järjestetty niin, että tämä oli tiiminsä selvä ykköskuljettaja.

Kovin tarkkaan Mildh ei muista kohtaamistaan itse Norrisin kanssa, mutta mieleen on jäänyt kuva rauhallisesta ja määrätietoisesta kuljettajasta. Ominaisuudet kantavat häntä eteenpäin tänäkin päivänä.

Hän näyttää tällä hetkellä täydelliseltä paketilta tulevaisuuteen. Norris on jo antanut merkittäviä näyttöjä, ja jos trendi jatkuu samanlaisena, hänestä tulee vielä arvokas kuljettaja F1-sarjassa.

Jukka Mildh

Mildh painottaa, että yksi osa Norrisin viime vuosien menestystä F1-sarjassa on ajoitus. Norris debytoi formula ykkösissä kaksi vuotta sitten, ja uransa kuninkuusluokassa hän aloitti nimenomaan McLarenilla. Tallin organisaatiossa hän oli mukana jo vuotta aiemmin.

– Norris on siirtynyt McLarenin organisaatioon oikeaan aikaan. Talli on menossa nyt niin hienoon suuntaan, että siinä on tällaisen nuoren, erittäin kunnianhimoisen mutta nöyrän kaverin hyvä toimia.

– Hän on oikeaan aikaan sikälikin McLarenilla, että talli siirtyi Mercedeksen moottoreihin. Kuten huomattiin, Norris pystyi vauhdissa antamaan hyvän vastuksen Hamiltonillekin Imolassa. Siitä täytyy nostaa hattua.

Kuluvalla kaudella on ratkaisevaa pystyä tasaisiin, hyviin suorituksiin ja virheettömään ajoon.

– Hän näyttää tällä hetkellä täydelliseltä paketilta tulevaisuuteen. Norris on jo antanut merkittäviä näyttöjä, ja jos trendi jatkuu samanlaisena, hänestä tulee vielä arvokas kuljettaja F1-sarjassa.

F1-kausi jatkuu toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Portugalissa.

Lue myös:

Bottas ja Russell syyttävät toisiaan vaarallisesta kolarista – asiantuntija tekee selkoa tilanteesta ja selittää lupauksen kiivasta reaktiota

Wolff tuomitsi lupauksensa ohitusyrityksen, joka päätti Bottaksen kisan – lyttäsi Russellin kovat vihjailut suomalaisen toiminnasta

Verstappen voittoon dramaattisessa Imolan kilpailussa – aika-ajossa karvaasti pettynyt Norris nousi kolmanneksi, Bottas rajussa kolarissa

Asiantuntija hämmästyi Hamiltonin harvinaisesta virheestä ja Verstappenin taiturimaisesta hetkestä, joka ratkaisi voiton Imolassa

Kimi Räikkönen menettää Imolan kilpailun MM-pisteensä – rikkoi uusintastartin sääntöjä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat