Hyppää sisältöön

AC Milan, Arsenal, Barcelona... – 12 Euroopan suurseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta

Liigan on tiedotteen mukaan tarkoitus alkaa mahdollisimman pian. Fifa paheksuu liigan perustamista.

Milanon molemmat jalkapalloylpeydet ovat mukana uudessa Superliigassa. Interin Romelu Lukaku ja AC Milanin Zlatan Ibrahimovic supattelivat ilkeyksiä toisilleen tammikuussa. Kuva: Nicolò Campo / Getty Images

Kaksitoista merkittävää eurooppalaista jalkapalloseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta, kertovat seurat varhain maanantaina julkaistussa tiedotteessaan.

Seurat kertovat, että liigan on tarkoitus alkaa mahdollisimman pian. Liigaa ovat perustamassa AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid ja Tottenham Hotspur.

Tiedotteen mukaan seurat odottavat lisäksi, että kolme muuta joukkuetta liittyisi mukaan liigan ensimmäiselle kaudelle. Suunnitelmissa on, että sarjassa pelaisi vuosittain 20 joukkuetta, joista viisi pääsisi vuosittain sarjaan mukaan kansallisten liigojen saavutusten myötä.

Superliigaan osallistuvat 20 joukkuetta jaettaisiin kahteen kymmenen joukkueen lohkoon. Kunkin lohkon kolme parasta joukkuetta etenisivät suoraan puolivälieriin. Loput puolivälieriin pääsijät ratkaistaisiin karsintakierroksella.

– Jalkapallo on ainoa maailmanlaajuinen urheilulaji, jolla on yli neljä miljardia fania, ja meidän vastuumme suurina seuroina on vastata heidän toiveisiinsa, liigan puheenjohtaja, Real Madridin Florentino Perez sanoi tiedotteessa.

Italialaisseura Juventus julkaisi tiedotteen muiden joukkueiden tapaan sivuillaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan seura oli kuitenkin varovainen liigan toteutumisen suhteen.

– Tällä hetkellä seura ei voi taata, että projekti tulee lopulta onnistumaan eikä arvioida projektin tarkkaa ajoitusta.

Tiedotteessa kerrotaan, että seurat tulevat saamaan 3,5 miljardin euron kertamaksun, jolla tuetaan sijoituksia infrastruktuuriin ja tasoitetaan koronapandemian vaikutuksia. Miesten liigan aloittamisen jälkeen tarkoituksena on mahdollisimman pian perustaa myös vastaava liiga naisille.

Englantilaislähteiden (siirryt toiseen palveluun)mukaan Superliigaa on tarkoitus pelata keskellä viikkoa.

Varoituksia pannasta muihin kilpailuihin

Pian seurojen ilmoituksen jälkeen kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ilmaisi odotetusti paheksuntansa liigan perustamiselle. Liitto kritisoi seuroja muun muassa kansainvälisen jalkapallon rakenteiden ja periaatteiden kunnioittamatta jättämisestä. Euroopan jalkapalloliitto Uefa ja Englannin, Espanjan ja Italian jalkapallojohto julkaisivat sunnuntaina tiukkasanaisen tiedotteen, jossa mahdolliseen Euroopan Superliigaan osallistuvia seuroja varoitetaan osallistumisoikeuden menettämisellä kaikkiin muihin kilpailuihin.

Uefan mukaan pelaajat, jotka osallistuvat Superliigaan, eivät mahdollisesti enää saisi edustaa maajoukkueitaan.

– Kyseiset seurat suljetaan kaikista muista kilpailuista kansallisella, eurooppalaisella ja maailmanlaajuisella tasolla. Niiden pelaajilta saatetaan kieltää mahdollisuus edustaa maajoukkueitaan, Uefa tiedotti. (siirryt toiseen palveluun)

Julkilausuma päättyy kiitoksiin kaikille niille seuroille, etenkin Ranskasta ja Saksasta, jotka ovat kieltäytyneet lähtemästä mukaan. Superliigan perustajien tiedotteessa todetaan, että seurat odottavat mahdollisia keskusteluja ja yhteistyötä Uefan ja Fifan kanssa.

Englannissa muun muassa Valioliiga ja pääministeri Boris Johnson paheksuivat Superliigan perustamista. Johnsonin mukaan suunnitelmat ovat erittäin vahingollisia jalkapallolle.

Mestarien liiga historiaan?

Fifan ja Uefan huoli on ymmärrettävä. Asiassa painavat eurooppalaisen seurajoukkuejalkapalloilun perinteet, mutta myös raha.

Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) nosti esiin seikan, että Uefan kovatasoisin jokavuotinen seurajoukkuekilpailu Mestarien liiga jäisi historiaan, ainakin nykymuodossaan, uuden Superliigan myötä.

Mestarien liigassa toisiaan kohdanneet huippujoukkueet mittelisivät Euroopan parhaan seurajoukkueen tittelistä jatkossa Superliigassaan. Uefalle Mestarien liiga on suuri tulonlähde, ja sen markkina-arvo laskisi, jos 15 huippujoukkuetta ei olisi enää mukana.

Lue myös:

.
.