Hyppää sisältöön

Kommentti: Isot riistävät pieniltä unelmatkin – Superliiga tuhoaisi yhden tärkeimmistä syistä jalkapallon ylivertaisen suosion taustalla

Superliigan myötä eurooppalaisen jalkapallon perinteiset arvot voivat valua lopullisesti viemäristä alas, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Atalantan pelaajat juhlivat voittoa Superliigaa kyhäävästä Juventuksesta sunnuntaina. Jatkossa joukkueet eivät ehkä voi kohdata ollenkaan. Kuva: Getty Images

Sunnuntaina eurooppalaisessa jalkapallossa nähtiin mielenkiintoisia otteluita, joissa altavastaajat venyivät ja aiheuttivat pettymyksiä suuremmilleen.

Espanjan liigan mestaruudesta taisteleva Real Madrid jäi tasapeliin Getafen kanssa. Madridin esikaupunkialueelta tulevalle Getafelle ja sen kannattajille Real Madridin kohtaaminen saati tuloksen saaminen on vuoden kohokohtia.

Myös Lontoossa pelattiin paikallisottelu, jossa pienempi seura oli lähellä tärkeää voittoa ja toivoa putoamiskamppailussa. Kauas loiston päivistään vajonnut Arsenal kuitenkin tasoitti lisäajan seitsemännellä minuutilla.

Päivän kovin tulos tuli kuitenkin Italiasta. Iloisella jalkapallollaan viime vuosina menestystä saavuttanut Atalanta löi monta kokoluokkaa itseään suuremman Juventuksen. Voitolla Atalanta nousi Juventuksen ohi kiinni paikkaan Mestarien liigassa. Juventus on vaarassa pudota kokonaan pois Mestarien liigasta ensi kertaa vuosikausiin.

Mutta pelataanko koko Mestarien liigaa kohta enää ollenkaan? Pääsevätkö pienemmät seurat enää haastamaan isompiaan? Voivatko pienet seurat enää edes unelmoida heidän kohtaamisestaan?

Kaikkiin kysymyksiin voi tällä hetkellä vastata, että kukaan ei tiedä. 12 eurooppalaisen suurseuran, joiden joukossa ovat myös edellä mainitut Real Madrid, Arsenal ja Juventus, perustama Superliiga luo jalkapallolle uhan ennennäkemättömästä mullistuksesta.

Superliigaa on yritetty myydä ajatuksella, että parhaat pelaavat parhaita vastaan. Ajatus ontuu, kun Mestarien liigan viime kauden finalistit Bayern München ja PSG eivät ole ainakaan vielä mukana. Arsenal on Valioliigassa yhdeksäntenä, eikä Tottenhaminkaan tilanteessa ole kehumista.

Itse asiassa Superliigan kuudesta englantilaisseurasta neljä on tällä hetkellä sarjassa Mestarien liigan paikkoihin riittävien sijojen alapuolella. AC Milan on puolestaan päässyt edellisen kerran Mestarien liigaan seitsemän vuotta sitten.

Leicester juhli Valioliigan sensaatiomestaruutta vuonna 2016. Jatkossa vastaava ei ehkä ole enää edes teoriassa mahdollista. Kuva: Getty Images

Leicesterin unelmaa ei voisi toistaa

Jos Superliiga todella käynnistyy ja lajin kattojärjestöt Uefa ja Fifa toteuttavat uhkauksensa, jalkapallo muuttuu radikaalisti. Suurimmat seurat pelaisivat vain keskenään ja keräisivät suurimmat rahat. Samalla kansallisten sarjojen olisi järjestäydyttävä uudestaan. Arvokisoissa ei enää nähtäisi parhaita pelaajia.

Suurimpia kärsijöitä yhtälössä olisivat paikalliset jalkapallofanit ympäri Eurooppaa. Liverpoolin, Barcelonan tai Juventuksen kaltaisten seurojen vierailut pienempien paikkakuntien stadioneilla joko kotimaan liigoissa tai europeleissä ovat tuhansille ja taas tuhansille ihmisille vuoden odotetuimpia päiviä. Päiviä, jotka antavat mahdollisuuden unelmoida.

Silloin tällöin unelmat käyvät myös toteen. Kysykää vaikka Leicesterin kannattajilta. Vuoden 2016 Valioliigan yllätysmestaruus on urheiluhistorian suurimpia tuhkimotarinoita.

Yksi syy jalkapallon ylivertaiseen suosioon on sen mahdollistama yllätyksellisyys. Suurimmatkin on mahdollista kaataa, jos siihen vain annetaan mahdollisuus. Nyt mahdollisuutta ollaan viemässä pois. Ja miltä Superliigan seurojen kannattajista sitten tuntuu? Reaktio sosiaalisessa mediassa on ollut armoton.

Jalkapallon kaupallistuminen on jo pitkään muovannut suurseurojen identiteettiä, ja niiden täytyy huomioida myös globaali markkina. Superliigan mukana seurojen identiteetit alun perin luoneet paikalliset arvot vedettäisiin kuitenkin lopullisesti viemäristä alas. Sillä olisi vaikutusta myös pienempiin seuroihin, kuten esimerkiksi englantilaisen Prestonin kannanotossa (siirryt toiseen palveluun) esitetään.

Vastustuksesta huolimatta Superliigalle löytyy kyllä markkinoita. Kyseessä on ennen kaikkea tv-tuote, ja katsojia kosiskeltaneen etenkin Pohjois-Amerikasta ja Aasiasta.

Euroopan suurissa jalkapallomaissa kannattajat eivät voi kuin odottaa. Pandemian takia heillä ei ole edes mahdollisuutta osoittaa mieltään katsomoissa. Kun mahdollisuus jälleen avautuu, protestimieliala on korkealla. Vuosikymmenten jalkapalloperintö on nyt uhattuna pahemmin kuin koskaan.

Lue myös:

.
.