Toimiko koripallo koekaniinina jalkapallon Superliigalle? Koripallovaikuttajat kohusuunnitelmasta: "Aivan kuin olisin nähnyt tämän aiemminkin"

Jalkapallon suuret seurat haluavat perustaa Superliigan. Koripallossa sama koettiin jo kauan sitten.

jalkapallo
1. BUNDESLIGA BORUSSIA DORTMUND - WERDER BREMEN Banner auf der Südtribüne, Stop UCL Reforms 18.04.2021, Fussball GER, Saison
Bundesliigakatsomo ottelussa Borussia Dortmun vastaan Werder Bremen 18. huhtikuuta.AOP

– Ei yllätä, normaalien rakenteiden haastamista, sanoo Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann jalkapallon Superliiga-suunnitelmasta.

– Tuntui kovin tutulta kaikkinensa. Aivan kuin olisin nähnyt tämän aiemminkin, Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallituksen jäsen Antti Zitting komppaa.

Koripallossa koettiin jalkapallon Superliigaa muistuttava tapahtumasarja yli 20 vuotta sitten, kun suuret seurat irtautuivat kansainvälisen koripalloliiton sarjatoiminnasta omaan Euroliigan. Dettmannin mukaan koripallo on ollut koekaniinina jalkapallolle.

– Koripalloväki voi katsoa peiliin ihan rauhassa, sieltä se vika löytyy. Silloin, kun syntyi Euroliiga, ilkeät kielet kertoivat, että koko prosessi on jalkapallon rahoittama ja siinä on koripalloa käytetty hyvänä pilottina. Enkä usko, että se on niin kaukaa haettu. Silloin, kun käydään koripalloon liittyviä oikeudenkäyntejä, oikeussalit ovat täynnä jalkapallojuristeja. Se kertoo, että kiinnostus on laajempi kuin koripallossa.

Dettmann sanoo, että esimerkiksi Yhdysvalloissa viihdeteollisuus ja ammattiurheilu kulkevat käsi kädessä. Nyt Euroopassa ollaan menossa samalle tielle, jossa pidetään omista markkinoista huoli.

– Jalkapallomaailmaan yritetään tuoda uusia omistajia ja edunsaajia, tämä on haastava alue. Kannattaa muistaa, että nyt puhutaan vielä Euroopan unionista. Euroopan ulkopuolella ollaan vielä erilaisen lainsäädännön piirissä.

 Euroleague Saison 2020 / 2021 Alba Berlin - Roter Stern Belgrad Peyton Siva
Koripallossa suuret seurat irtautuivat aikoinaan kansainvälisen koripalloliiton sarjatoiminnasta omaan Euroliigan.AOP

Onko arvo vain huipulla?

Koripallon kokemukset eivät ole olleet Dettmannin mukaan mairittelevia. Euroliigassa on kipuiltu.

– Se on hajottanut kenttää, korostanut itsekkyyttä ja rahan mahtia, joka on tietysti kaiken alku ja juuri ja pahe, sanoo Dettmann.

Zitting puolestaan toteaa, että FIBA:n hallituksessa ei Euroliigan ja kansainvälisen koripalloliiton väleistä ole viime aikoina juuri puhuttu.

– Euroliigalla on ollut omat ongelmat, olen näin itse ymmärtänyt. Suurin huolenaihe minun mielestäni siellä on ollut se, että tuote ei ole kasvattanut arvoa. Se on ollut staattinen ja korona-aika on tuonut kaikkeen seura- ja liigatoimintaan omat haasteensa, sanoo Zitting.

Kumpikin koripallovaikuttaja korostaa ruohonjuuritason merkitystä. Se on puhuttanut historian saatossa – mikä merkitys tällaisilla huippujoukkueiden liigoilla oikeastaan on ja miten ne kehittävät koko lajia.

– Pelaajat seuraavat hyvin vahvasti agenttien ohjeistusta, jolloin agentit ovat isoja pelureita. Sinänsä kiva olla pelurina, kun ei ole kuin valtaa, eikä yhtään vastuuta. Pelaajia yritetään pitää ulkopuolella, koska pelaajat pelaa ja keskittyvät pelaamiseen. Toisaalta tässä on niin isosta rakenteesta kyse, viime kädessä siitä, millä tavalla perustasoa huolletaan, miten lajin tulevaisuutta rakennetaan, sanoo Dettmann ja jatkaa:

– Jos joku kerää vain kermat päältä, jollekin jää jatkuvuuden huolehtiminen ja helppohan se on sanoa, että jätetään se valtioiden vastuulle, mutta eivät valtiot voi loppujen lopuksi kaikkea kantaa.

– Mikä on seuratyön merkitys, eli se mistä kaikki ponnistaa, juniorit, tuomarit, toimitsijat, seurajohtajat, mikä tämän merkitys on ja onko se niin, että tälle ei anneta kansallisesti minkäänlaista merkitystä, miettii Zitting.

Lue myös:

AC Milan, Arsenal, Barcelona... – 12 Euroopan suurseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta

Mikä ihmeen Superliiga? Nämä asiat kohusuunnitelmasta tiedetään – englantilaislegenda raivostui ja vaatii radikaalia rangaistusta Manchester Unitedille ja muille seuroille

Kommentti: Isot riistävät pieniltä unelmatkin – Superliiga tuhoaisi yhden tärkeimmistä syistä jalkapallon ylivertaisen suosion taustallaMikä ihmeen Superliiga? Nämä asiat kohusuunnitelmasta tiedetään – englantilaislegenda raivostui ja vaatii radikaalia rangaistusta Manchester Unitedille ja muille seuroille

Analyysi: Miksi Euroopan mahtiseurat haluavat perustaa uuden liigan? Jalkapallo on huonoa bisnestä, jonka “arvo” on usein tunnepuolella

Superliigan kuohunnan varjossa Uefa kertoi Mestarien liigan laajennuksesta ja sarjajärjestelmän muutoksesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat