Hyppää sisältöön

Raivostuneet Liverpoolin fanit polttivat oman seuransa pelipaitoja – Superliiga vei huomion Valioliigan ottelulta, pelaajatkin kritisoivat: "Olemme shokissa"

Leedsin pelaajat esiintyivät alkulämmittelyssä Superliigaa kritisoivissa paidoissa.

Liverpoolin fanit polttivat oman seuransa paitoja ennen Leeds-ottelua. Kuva: Getty Images

Leedsin ja Liverpoolin ottelu Englannin Valioliigassa ei ollut aivan tavallinen poikkeuskauden Valioliigan ottelu. Jalkapallomaailma oli kuhissut koko päivän uudesta Superliigasta, jonka pelätään muuttavan lajin rakenteita.

Liverpool on yksi kahdestatoista uuden liigan perustajajäsenistä, ja se näkyi Elland Roadin stadionilla ja sen ulkopuolella. Leedsin kotikentän tyhjään katsomoon oli levitetty lakana, jonka sanoma oli selkeä: "Menestys on ansaittava kentällä – jalkapallo on faneja varten".

Leedsin pelaajat saapuivat alkulämmittelyyn protestihenkisissä paidoissa. Etupuolella oli nykyisen Mestarien liigan logo ja teksti "ansaitkaa se". Paita oli viittaus Superliigan konseptiin, jossa perustajaseurat pelaisivat rahakkaassa liigassa joka vuosi menestyksestä riippumatta. Paidan selkämyksessä luki teksti "jalkapallo on faneja varten".

Samaan aikaan porttien ulkopuolelle kerääntyneet sadat molempien joukkueen kannattajat esittelivät kameroille lakanoitaan ja osoittivat mielipiteensä lauluin Liverpoolin bussin saapuessa stadionille. Liverpoolin fanit jopa polttivat oman seuransa pelipaitoja.

Leedsin pelaajat lämmittelivät protestihenkisissä paidoissa. Kuva: Getty Images

Kentällä Leeds nousi viime minuuteilla 1–1-tasapeliin. Sarjassa sijalla kuusi oleva Liverpool olisi kaivannut täyttä pistepottia kipeästi taistelussa Mestarien liigan paikoista.

Ottelun jälkeen puhuttivat kuitenkin aivan muut asiat.

– Ilmassa on paljon kysymyksiä. Voin sanoa vain oman henkilökohtaisen mielipiteeni. En pidä Superliigasta, ja toivon, että se ei toteudu, Liverpoolin kokeneimpiin pelaajiin kuuluva James Milner sanoi Sky Sportsille.

Milner ei perustellut mielipidettään tarkemmin, vaan sanoi ajattelevansa asiasta samoin kuin muut. Superliigan perustajia on kritisoitu muun muassa ahneudesta, lajin rakenteiden horjuttamisesta ja fanien laiminlyönnistä.

Leedsin pelaajien paidat eivät sen sijaan lämmittäneet Milnerin mieltä.

– Pelaajilla ei ole ollut sananvaltaa, joten vastaanottomme stadionilla tänään tuntuu hieman epäreilulta. Olemme täällä pelaamassa jalkapalloa.

"Emme voi uskoa päätöstä"

Leedsin hyökkääjä Patrick Bamford avasi sanaisen arkkunsa avoimemmin omasta ja joukkuekavereidensa pettymyksestään Superliigan perustamiseen.

– Asiat, joista on päätetty, ovat uskomattomia. En voi ymmärtää, kuinka paljon meteliä syntyy, kun joidenkin seurojen lompakot ovat kovilla, Bamford sanoi Sky Sportsille.

– Sääli, ettei toimenpiteisiin ryhdytä yhtä rivakasti, kun muihin asioihin kuten esimerkiksi rasismiin pitäisi puuttua.

Bamford korosti, ettei Superliiga-kohu vaikuttanut itse otteluun millään tavalla.

– Totta kai olemme puhuneet siitä, mutta kentällä niitä asioita ei voi ajatella. Emme voi uskoa päätöstä, emme tiedä mitä on tapahtumassa ja olemme shokissa, Bamford tykitti.

– En ole kuullut yhdestäkään jalkapallofanista, joka olisi iloinen päätöksestä. Loppujen lopuksi tässä on kyse faneista, ja ilman heitä yksikään seura ei olisi juuri mitään. Meidän on tärkeää pitää fanien puolia ja näyttää se heille.

Liverpoolia pilkattiin myös Leedsin Twitter-tilillä (siirryt toiseen palveluun), jossa seuran nimeä ei mainittu ottelun lopputuloksesta kerrottaessa. Liverpooliin viitattiin nimellä "Superliiga-joukkue Merseyside Reds". Punapaitaisen Liverpoolin kaupunki sijaitsee Merseysiden metropolikreivikunnassa.

Klopp piti pelaajiensa puolia

Eri medioissa kaivettiin maanantaina esiin Liverpoolin päävalmentajan Jürgen Kloppin haastattelu vuodelta 2019, jossa hän puhui jo silloin ajoittain esiin noussutta Superliigan ideaa vastaan.

– Toivon, että sellaista ei ikinä perusteta. Minulle nykyinen Mestarien liiga on Superliiga, jossa vastustajat vaihtuvat. Se on jalkapallolle hyvä tuote, Klopp sanoi tuolloin FourFourTwon (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Leeds-ottelun ennakkohaastattelussa Klopp oli sanoissaan varovaisempi, mutta piti yhä kiinni kahden vuoden takaisista lausunnoistaan.

– Mielipiteeni ei ole muuttunut. Kuulin tästä ensimmäisen kerran sunnuntaina, mutta olen yrittänyt nyt valmistaa joukkuettani otteluun. Olemme saaneet Superliigasta hyvin vähän tietoa, Klopp sanoi.

– Tämä on vaikea asia. Ihmiset eivät ole tyytyväisiä, ja ymmärrän sen. En voi sanoa paljoa enempää, koska valmennus ja pelaajat eivät ole olleet mukana prosessissa emmekä tienneet tästä mitään.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Klopp tyrmäsi huhut, joiden mukaan hän olisi jättämässä tehtävänsä Liverpoolissa Superliigan takia. Milnerin tavoin hän ei ollut iloinen Liverpoolin vastaanotosta Leedsissä.

– Me olemme joukkue ja kannamme paitojamme ylpeydellä. Joku on tehnyt päätöksen muiden jalkapallomaailman omistajien kanssa, emmekä tiedä miksi. Fanit huusivat saapuessamme meille ikään kuin me olisimme tehneet päätöksen.

Lue myös:

.
.