Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Atletico Madrid, Inter ja AC Milan tekivät seuraa englantilaisjoukkueille, vetäytyivät Superliigasta

Euroopan Superliiga sanoo pohtivansa sopivia tapoja muokata projektia.

jalkapallo
Superliiga
Englantilaisjoukkueet vetäytyivät Superliiga-hankkeesta vain kaksi päivää liigan julkistamisen jälkeen.Getty Images

Kahdentoista jalkapallon suurseuran kaavailema Euroopan Superliiga on romuttumassa, kun kaikki sarjaan aikoneet kuusi englantilaisjoukkuetta vetäytyivät liigasta tiistaina. Keskiviikkona vetäytyneiden joukkoon liittyivät espanjalainen Atletico Madrid sekä italialaiset Inter ja AC Milan.

– FC Internazionale Milano vahvistaa, ettei seura kuulu enää Superliiga-projektiin, Inter vahvisti.

Ensimmäisenä uudesta liigasta vetäytyi Manchester City, jonka esimerkkiä seurasivat Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham ja Chelsea.

– Liverpool FC voi vahvistaa, että meidän osallistumisemme ehdotettuihin suunnitelmiin Euroopan Superliigan muodostamiseksi on keskeytetty, viime kaudella Englannin Valioliigan voittanut Liverpool kertoi verkkosivuillaan.

Englantilaisseurat muuttivat mieltään Superliigasta alle kahdessa vuorokaudessa sen maanantaisen julkistamisen jälkeen.

- Me teimme virheen ja pyydämme sitä anteeksi, Manchester Unitedin varapuheenjohtaja Ed Woodward kommentoi. Seura ilmoitti myöhemmin, että Woodward vetäytyy roolistaan vuoden lopussa

Uutistoimisto AFP:n mukaan kuuden englantilaisjoukkueen vetäytyminen käytännössä romahduttaa aikeet Superliigasta. Sen myönsi myös italialaisen Juventuksen puheenjohtaja Andrea Agnelli. Hän kertoi uutistoimisto Reutersille, että Superliigalla ei ole toimintaedellytyksiä, jos puolet joukkueista katoaa.

Liigaan olisivat jäämässä enää espanjalaiset Real Madrid ja Barcelona sekä italialainen Juventus.

Liigaan ilmoittautui alun perin 12 joukkuetta, mutta lisää jäseniä haviteltiin.

– Tämänhetkisten olosuhteiden perusteella harkitsemme sopivia tapoja muokata projektia, Superliiga sanoi tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Euroopan jalkapalloliitto Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin kiitteli joukkueiden päätöstä. BBC:n mukaan Ceferin painotti, että tahojen tulisi nyt keskittyä yhtenäisyyteen.

"Se ei ole urheilua, jos menestys on jo taattu"

Suurseurojen perustama Superliiga herätti laajaa kritiikkiä heti kun siitä kerrottiin.

Jalkapalloliitot Fifa ja Uefa ilmoittivat heti pannavaatimuksista, joilla Superliigan jäsenten osallistuminen kansalliseen ja kansainväliseen kilpailutoimintaan estettäisiin. Näin Superliiga jäisi joukkueiden ainoaksi mahdolliseksi pelikentäksi.

Närkästystä satoi myös faneilta, alan ammattilaisilta sekä maiden hallinnoilta. Muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta Superliiga-suunnitelmat eivät etene. Sky News -kanavan mukaan pääministeri kuvaili liigaa kartellin tapaiseksi.

Kritiikkiä sai se, että liigan on ollut tarkoitus olla suljettu eli siinä pelaisivat käytännössä samat suurseurat kaudesta toiseen.

Kriitikkojen joukkoon liittyi tiistaina myös valmentaja Pep Guardiola, joka on viime vuosina luotsannut menestyksekkäästi uuden liigan perustajaseuroihin lukeutuvaa Manchester Cityä.

– Se ei ole urheilua, kun vaivalla ja palkinnolla ei ole suhdetta toisiinsa. Se ei ole urheilua, jos menestys on jo taattu. Se ei ole urheilua, jos tappiolla ei ole mitään väliä, Guardiola luetteli lehdistötilaisuudessa.

Guardiolan mukaan uusi liiga pilaa pienempien seurojen mahdollisuuden nousta maailman huipulle.

Jutun alkua ja otsikkoa muokattu 21.4.2021 klo 14.09: Atletico Madrid ja Inter vetäytyivät myös Superliigasta.

Päivitetty klo 16.56: Myös AC Milan vetäytyi Superliigasta.

Lue myös:

BBC: Chelsea ja Manchester City vetäytymässä Superliigasta

Raivostuneet Liverpoolin fanit polttivat oman seuransa pelipaitoja – Superliiga vei huomion Valioliigan ottelulta, pelaajatkin kritisoivat: "Olemme shokissa"

Superliigan kuohunnan varjossa Uefa kertoi Mestarien liigan laajennuksesta ja sarjajärjestelmän muutoksesta

Jalkapalloprofessori ei usko, että Superliiga toteutuu sellaisenaan, mutta on huolissaan lajin ottamasta suunnasta – "Raha varmasti tärkeämpiä tekijöitä"

Mikä ihmeen Superliiga? Nämä asiat kohusuunnitelmasta tiedetään – englantilaislegenda raivostui ja vaatii radikaalia rangaistusta Manchester Unitedille ja muille seuroille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat