Hyppää sisältöön

Miltä tuntuu ratkaista SM-liigakulta jatkoerässä? Ari Vallin ei muista mestaruusmaaliaan, mutta paljastaa ovelan taktisen liikkeen ennen kevään 2014 juhlia

Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan pudotuspelien erikoisjaksot avaa kuuden mestaruuden Ari "Vanha mestari" Vallin.

Ari Vallin tietää, miten mestaruuksia juhlitaan. (Arkistokuva) Kuva: Tomi Hänninen
Kuuntele Ari Vallinin Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Miltä tuntuu ratkaista jääkiekon Suomen mestaruus jatkoerässä? Keväällä 2004 Kärpät oli SM-liigan finaalisarjassa TPS:aa vahvempi ja palasi mestariksi yli 20 vuoden tauon jälkeen. Mestaruuden ratkaisi neljännen loppuottelun jatkoerässä Ari Vallin. Puolustaja oli voittanut kaksi vuotta aiemmin SM-kultaa Jokereissa ja oli Kärppien mestaruusjoukkueen avainpelaajia. Seuran legendaksi hän nousi näyttävällä mestaruusmaalillaan.

Maalinsa jälkeistä euforiaa Vallin ei kuitenkaan muista. Peliurallaan kuusi mestaruutta voittanut "Vanha mestari" muistelee uransa kultaisia hetkiä Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan tuoreimmassa jaksossa.

– En muista yhtään, miltä se tuntui. Paremmin pystyn kuvailemaan maalin, koska olen nähnyt sen nauhalta. En muista, kuinka luistelin omaan kulmaan pakoon, kun jätkiä alkoi tulla päälleni. En edes huomannut matkalla vastaan tullutta Niklas Bäckströmiä. Ehkä ensimmäinen tunne on ilon sijaan helpotus, Vallin kertoo.

Vallinilta ja muilta kärpiltä jäi mestaruushumussa myös voittomaalin kiekko Raksilaan. Nyt peliväline on kuitenkin hyvässä tallessa, kiitos legendaarisen erotuomarin.

Timo Favorin antoi sen minulle seuraavalla kaudella. Hän oli ottanut sen taskuunsa ja antoi seuraavalla kaudella sen minulle ja kysyi kelpaako. Vastasin, että kelpaa ja kiekko on nyt mökilläni vitriinissä. Myös maila, jolla tein voittomaalin on tallessa mökilläni.

Kiekkoon liittyy myös toinen Vallinin mestaruushistorian merkittävä hetki. Vallin painottaa, että mestaruuksia ei voiteta varmistelemalla, vaan pitää olla myös rohkea. Riskejä otetaan maltillisesti ja välillä niitä vältetään oudoillakin tavoilla. Kuten keväällä 2014, jolloin Vallin oli jo etukäteen päättänyt kiekollisen taktiikkansa, jos tila käy ratkaisun hetkillä vähiin.

Kärpät ja Tappara tahkosivat erittäin tiukkaa finaalisarjaa huhtikuussa 2014 ja ratkaisu venyi seitsemännen loppuottelun jatkoerään. Jatkoerässä ratkaisun iski Juhamatti Aaltonen, mutta ratkaisua edeltävän keskialueen aloituksen oli aiheuttanut Vallin.

– Heitin kiekon vaihtoaitioon ja se oli suunniteltu alun perin, koska Tapparan keskialueen "trapiin" ei voinut hukata kiekkoa, muuten olisimme joutuneet kuseen. Olin jo kerran aiemmin ottelussa menettänyt kiekon ja erätauolla käytiin asiaa läpi ja päätin, että jos emme saa peliä avatuksi, laitan kiekon laidan yli. Menin vaihtoon, aloitukseen tulivat uudet pelaajat ja "Juhis" teki maalin. Se oli rohkeaa ja voittavaa pelaamista itseltäni, Vallin muistelee nauraen.

Entä mitä Vallinille on jäänyt muistoihin Jokereissa ja HIFK:ssa voitetuista mestaruuksista? Mikä voittavia joukkueita yhdistää? Kuuntele Vallinin koko Unelmia ja kiekkohommia -jakso yllä olevasta soittimesta tai tästä linkistä.

Tällä viikolla audiosarjassa vieraili myös pitkän tien huipulle uurastanut Mikael Ruohomaa. Alastaron kasvatti pelasi junioriuransa jälkeen II-divisioonassa ja Suomi-sarjassa, mutta miten hänestä syttyi KHL-tähti? Kuuntele Ruohomaan jakso alla olevasta soittimesta tai tästä linkistä.

Kuuntele Mikael Ruohomaan Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, Columbus Blue Jacketsin Joonas Korpisalo, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkonut Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös: