Hyppää sisältöön

Tämä on urheilullinen peruste, jolla vankeustuomion saanut Janne Järvinen putosi olympiajoukkueesta – Olympiakomitean mukaan tuomio ei vaikuttanut päätökseen

Mika Lehtimäki kertoi, ettei Janne Järvisen olympiapaikkaa tarvinnut pohtia moraalisin ja eettisin perustein.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki. Kuva: AOP

Olympiakomitea kertoi keskiviikkona, että purjehduksen Nacra 17 -luokassa Suomea edustavat Tokion olympialaisissa Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen.

Olympiapaikan varmistivat Suomelle maaliskuun lopussa Kurtbay ja Janne Järvinen. Järvinen tuomittiin huhtikuussa Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Järvinen aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan päätös Kurtbayn ja Keskisen valinnasta tehtiin urheilullisin perustein.

– Harkinnassa on painotettu valintakriteerien kohdan 2 mukaista Akseli Keskisen uran nousujohteista kehitysvaihetta, sekä sitä, että pari Kurtbay/Keskinen on ollut paria Kurtbay/Järvinen parempi silloin, kun on kilpailtu koko maailman tasolla, Lehtimäki sanoi Olympiakomitean tiedotteessa.

Lehtimäki avasi päätöstä tarkemmin Yle Urheilun haastattelussa keskiviikkona.

Mika Lehtimäki, kerro tuoreimmasta Tokion valinnasta?

– Valinta tehtiin urheilullisin perustein, jotka meillä ovat kirjattuina. Ei käy kiistäminen, että molemmat parit olivat urheilullisesti hyvin tasaväkisiä. Lisäksi meillä on pykälä, jossa suositaan nuoria, kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, jotka ovat tulevaisuuden arvokisamenestyjiä.

Eli käräjäoikeuden tuomiolla ei ollut päätökseen mitään osaa?

– Sitä ei tarvinnut tässä pohtia. Moraaliset ja eettiset asiat ovat tässä toinen kulma, mutta niitä ei tarvinnut tässä käyttää.

Minkälaista keskustelua tämän asian ympärillä käytiin?

– Hyvin monipuolista. Eikä ainoastaan tämän asian ympärillä, vaan tämä on ennakkotapaus. Se toi meille esiin asioita esimerkiksi valintaperusteissa, jotka ovat tällä hetkellä puhtaasti urheiluun painottuvia. Pitääkö sinne löytää jatkossa asioita, jotka ottavat kantaa myös tähän puoleen. Tässä on laajempaa perspektiiviä jatkoa ajatellen. Meidän täytyy varmasti tähän reagoida ja löytää asioita valintaperusteisiin ja myös urheilijasopimuksiin.

Oliko hallitus yksimielisesti valitun kaksikon takana?

– Sitä voi kommentoida puheenjohtaja Jan Vapaavuori. (Vapaavuori vahvisti, että päätös oli yksimielinen)

Millaista selvitystä teitte Kansainvälisen olympiakomitean suuntaan?

– Kyllä sitäkin tiedusteltiin, ja Japanin päätä, mutta ne eivät näytelleet päätöksessämme mitään roolia, koska ei tarvinnut mennä urheilullisten perusteluiden ulkopuolelle.

Kuinka paljon päätös perustui moraalisiin ja eettisiin näkemyksiin?

– Tässä tapauksessa ei ollenkaan. Päätös perustui urheilullisiin asioihin. Jos sieltä puolelta ei olisi löytynyt ratkaisua, olsimme olleet vaikean paikan edessä ja Olympiakomitean hallitus olisi joutunut pohtimaan syvällisesti näitä moraalisia ja eettisiä asioita. On ihan selvää, että tämän luokan syyte sotii vastuullisuusperiaatettamme ja moraalikäsitystämme vastaan.

Onko mahdollista, että Järvinen voisi valittaa tästä urheilun oikeusturvalautakuntaan?

– Se on tietysti Janne Järvisen oma asia, en osaa ottaa siihen kantaa.

Kysyttiinkö Sinem Kurtbayn kantaa asiaan?

– Tapanamme on, että silloin kun valittavia urheilijoita on enemmän kuin voidaan valita, karsintajärjestelmä tehdään urheilijoiden kanssa tiettäväksi, kuten vaikka painissa tai keihäänheitossa. Urheilijat tietävät ja sitoutuvat etukäteen siihen, miten valitaan. Itse valinnasta emme käy urheilijan kanssa keskustelua, sehän olisi loputon suo.

Onko Järvisen kanssa puhuttu asiasta?

– Sen verran, että Järvinen oli minuun yhteydessä, mutta en toki voinut keskustella päätöksestä ennen päätöstä. Kuuntelin Järvisen omat näkökannat asiasta.

Janne Järvinen on ollut iso rahoittaja olympiaprojektissa, onko vene tällä hetkellä matkalla Tokioon?

– Vene on matkalla Tokioon. Kontti on Malagassa pakattu suunnitelmien mukaan. Käsittääkseni Järvinenkin on asiasta hyvin tietoinen. Siihen ei ole vielä vastausta, miten kaluston suhteen toimitaan, käytetäänkö tätä venettä vai jotain muuta.

Tämä on ilmeisesti huippuvene, jonka Järvinen on parille hommannut, onko vaarana, että joudutaan etsimään vielä tässä vaiheessa uusi vene olympiavesille?

– Sekin on mahdollista, tällä hetkellä on mahdoton ottaa kantaa.

Lue myös: