Hyppää sisältöön

Kalervo Kummola yllättyi täysin MM-kisauutisesta – jyrähti Kanadan provinssin viranomaisille: "Tämä on aivan uskomatonta ja ennenkuulumatonta"

IIHF:n varapuheenjohtaja pitää kisojen peruuntumista naisille kohtuuttomana. Liitto yrittää löytää MM-kisoille uuden järjestäjän ja ajankohdan.

Kalervo Kummola tyrmistyi Nova Scotian provinssin päätöksestä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF tiedotti keskiviikkoiltana, että jääkiekon naisten MM-kisat on peruttu. Kisat oli tarkoitus järjestää Kanadan Halifaxissa ja Trurossa 6.–16. toukokuuta, mutta Nova Scotian provinssi ilmoitti liitolle kisojen peruuntuvan koronaviruspandemiaan liittyvien.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola oli ymmällään Nova Scotian ratkaisusta.

– Ei ole varmaan ikinä tullut näin isoa yllätystä, että tässä vaiheessa ruvetaan ilman minkäännäköistä varoitusta ilmoittamaan, Kummola sanoo Yle Urheilulle.

Kummolan mukaan IIHF keskusteli Nova Scotian tilanteesta vielä tiistai-iltana Kanadan jääkiekkoliiton kanssa.

– Keskustelimme tästä Nova Scotian tilanteesta, jossa on kovemmat säännöt kuin missään muualla Kanadan provinssissa. Siellä on sääntö, että jos joku sairastuu joukkueesta, niin se on kahden viikon karanteeni koko joukkueelle, Kummola kertoo.

– Tästäkin oli tänä aamuna päästy yksimielisyyteen, että näin ei tapahdu. Sitten yks kaks illalla Kanadan liitosta tulee tieto, että Nova Scotian provinssin hallitus on perunut kisat. Siellä on seitsemän koroinatapausta ollut eilen Nova Scotian osavaltiossa ja sitten he tekevät tällaisen päätöksen. Tämä on aivan uskomatonta ja ennenkuulumatonta. Joukkueiden piti huomenna lähteä kisoihin ja tässä vaiheessa perutaan. He olisivat voineet tehdä sen paljon aikaisemmin, Kummola puhisee.

Kummola keskusteli uutisesta tuoreeltaan myös IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin kanssa. Kaksikko sopi nukkuvansa yön yli, minkä jälkeen kartoitetaan muita vaihtoehtoja. IIHF kertoi tiedotteessaan toivovansa, että kisat voitaisiin järjestää vielä tänä kesänä.

– Tämä on naisille aivan kohtuutonta. Heiltä vietiin kisat viime vuonna ja jos nämä peruttaisiin kokonaan, se olisi aivan liian iso isku naiskiekolle. Kyllä me yritämme saada tähän aivan jonkun muun ratkaisun.

Kummolan mukaan on mahdollista, että IIHF voisi löytää uuden kisajärjestäjän Euroopasta. Hän uskoo, että myös Kanadalla voi olla halua järjestää kisat muualla kuin Nova Scotiassa.

– Laitetaan sitten vähän euroja lisää siihen, että sellainen paikka järjestyy. Kanada ehkä haluaisi pitää kisat jossain muualla kuin Nova Scotiassa, mutta katsotaan nyt huomenna. Ehkä ne olisi parempi pitää Euroopassa. Ehdotin jo eilen siirtoa Nova Scotiasta, mutta se oli silloin kuulemma liian myöhäistä.

– Tämä oli ikävä päätös. Se on varmaa, että Halifaxiin ei ihan hetken aikaan lähdetä kisoja järjestämään, Kummola jyrähtää.

Naisleijonat nappasivat keväällä 2019 MM-kotikisoissa hopeaa. Kuva: Tomi Hänninen

"Nyt tuli lujasti takkiin"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen suhtautui varauksella kisojen järjestämiseen kesän aikana. Hän sanoi Yle Urheilulle, ettei henkilökohtaisesti usko kisojen toteutuvan taloudellisten syiden takia.

– Nyt kaikki nuolevat haavojaan ja laskevat taloudellisia tappioitaan. Sen jälkeen aletaan keskustelemaan, että onko tämä ylipäätään taloudellisesti mahdollista. Nyt tuli lujasti takkiin eri liitoille, kymmeniä tuhansia euroja. En henkilökohtaisesti usko, että nämä kisat pelataan kesällä, Mustonen totesi.

Mustonen perustaa näkemyksensä nimenomaan taloudellisiin syihin.

– Ei tarvitse kuin laskea sata koronatestiä, niin saa selville, kuinka paljon pelkästään koronatestit maksoivat kuukauden aikana. Siihen leiritykset ynnä muut päälle ja varaukset, joita on tehty esimerkiksi vuokra-autojen osalta. Veikkaan, että kaikki maat eivät pystyi osallistumaan kisoihin kesän aikana, Mustonen totesi.

Kummolan mukaan taloudellisten seikkojen ei pitäisi nousta kynnykseksi MM-kisojen pelaamiselle.

– Kyllä meiltä aina sellainen raha löytyy jostain. Se on ihan varma juttu. Jos vain vaihtoehtoja löydämme, niin ei se jää rahasta kiinni, Kummola vakuuttaa.

Lue myös: