Suora

  • Uinnin EM alkuerät
  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

SM-liigassa dominoinut Arttu Ruotsalainen on yksi Buffalon uuden sukupolven keulakuvista: ”Tavoite aloittaa uusi kausi ylhäällä”

SM-liigalla ei ollut Arttu Ruotsalaiselle enää mitään tarjottavaa. Kolme upeaa kautta Ilveksen riveissä oli näyttänyt seuraavan askeleen löytyvän Pohjois-Amerikasta.

urheilu
Arttu Ruotsalainen
Arttu RuotsalainenGetty Images

Oululaislähtöinen hyökkääjä rummutti Suomessa syyskaudella 19 ottelussa peräti 16 osumaa, kolmen edelliskauden aikana yhteensä peräti 52 maalia.

Toisaalta ennakkoon Buffalon pelaajamateriaali näytti etenkin keskikaistan olevan tukossa tavalla, joka tekisi NHL-läpimurrosta Ruotsalaiselle vaikean: Jack Eichel, Eric Staal sekä Cody Eakin ovat kaikki kovan luokan meritoituneita keskushyökkääjiä, joten Arttu Ruotsalainen aloitti kauden odotetusti farmiliiga AHL:ssä.

Sittemmin Buffalossa on tapahtunut paljon.

Joukkue vajosi pohjaan, valmentaja sai potkut ja osa pelaajista kaupattiin muualle. Kun kaikki toivo tämän kauden osalta oli menetetty, ja kapteeni Eichelkin vielä menetetty sairastuvalle, seurajohto päätti tehdä tilaa nuoremmille. Tämä avasi oven AHL:ssä kolmetoista (5+8) pistettä yhtä monessa ottelussa tehneelle Ruotsalaiselle.

Toki keskikaistalle ei suomalaista ainakaan vielä päästetty. NHL-debyytti tapahtui lopulta huhtikuun toisella viikolla laitahyökkääjän roolissa, eikä enempää eikä vähempää kuin huippujoukkue Washington Capitalsia vastaan. Jääaikaa Ruotsalaiselle kirjattiin debyytissä vajaat kuusitoista minuuttia ja tehotilastoon merkintä -1.

Arttu Ruotsalainen lähikuvassa.
Getty Images

– Ensimmäinen peli meni ihan jännityksen piikkiin, mutta koko ajan olen päässyt paremmin peliin mukaan. Peli peliltä on tuntunut paremmalta.

Siirtyminen laitaan on näyttänyt sujuvan Ruotsalaiselta hyvin, vaikka pelaaja itse sanoo sopeutumisen ottaneen aikansa.

– Ei se helppoa ole, kun on elämänsä pelannut keskellä. Kyllä se siitä lähti muutaman pelin jälkeen, kun oikeasti keskittyi siihen, miten laituri pelaa. Sentterinä hakee itsellensä omissa vauhdin, on koko ajan liikkeessä, mutta täällä laiturin pitää olla hereillä rännikiekkojen kanssa ja pelaaminen on enemmän pysähtymistä ja lähtemistä.

Laidalta lentoon

Yhtä kaikki kyky pelata myös laidalla avasi lopulta Ruotsalaiselle oven himoittuun NHL-maailmaan. NHL:ssä kärppäkasvatti käyttänyt vahvuuksiaan ylipäätään edukseen alusta asti hyvin. Ruotsalaisen liike riittää maailman kovimmassa liigassa hyvin ja hyvän pelinluvun, taitotason ja laukauksen kautta tämä on ennakkoluulottomasti lähtenyt iskemään jalkaan NHL-oven väliin.

Vaikka NHL on maailman kovin jääkiekkoliiga, Ruotsalaiselle pelaaminen tarunhohtoisessa näyttää jopa helpommalta kuin AHL:ssä.

– Kyllä sitä alkuun AHL:ssä oli, että tällaistako tämä on. Kyllä pelaaminen ylhäällä tuntuu paljon helpommalta kuin farmissa. Varsinkin tällä kaudella siellä on menty pää kolmantena jalkana junnukiekkotyyliin. Pelistä tulee siellä nopeasti kohnottamista, missä tulee paljon virheitä. Välillä farmipeleissä ei ole paljoakaan järkeä, Ruotsalainen vertaa.

– Itse olen kuitenkin pelannut Suomessa ammattilaislätkää 4-5 vuotta ja tottunut, ettei siellä kauheasti sählätä. NHL on eri koon kaukalosta huolimatta hyvin samanlaista kuin Suomessa. Joukkueilla on jonkinlainen taktiikka ja ryhmissä on fiksuja pelaajia, jotka osaavat lukea peliä hyvin. Pelinlukutaidon kautta juokseminen vähenee.

Mattias Samuelsson, Anders Björk ja Arttu Ruotsalainen
Mattias Samuelsson, Anders Björk ja Arttu RuotsalainenGetty Images

Ruotsalainen ketjuineen on juossut kaukalossa vain, kun siihen on ollut aihetta. Ruotsalaisen, Dylan Cozensin ja Anders Björkin muodostama ketju on pelannut pääosin hyvää, raikasta ja ennen muuta aktiivista jääkiekkoa. Karvaus- ja riistopelaamisen kautta vitja on luonut hyvän määrän maalipaikkoja useissa otteluissa. Ruotsalainen itse on viimeistellyt kahdesti.

Keskiviikkoaamun ottelussa Bostonia vastaan ketju oli ottamassa kontolleen vierasjoukkueen 2-0-osumaa, mutta oli kolmikko myös luomassa. Natural Stat Trick-sivuston mukaan maalipaikat kirjattiin viidellä viittä vastaan tasan 6-6 ja vaaralliset maalipaikat 2-2 Ruotsalaisen ketjun ollessa jäällä.

– Meillä on siinä nuori ketju, nopea ja jalkava sellainen. Cozens ja Björk tekevät tosi paljon hommia ja ovat hyviä etenkin hyökkäyssuuntaan. Pystytään karvauspelaamisella tekemään vastustajan pelaamisesta vaikeaa ja riistoista käännetään hyvin. Jalka riittää kaikilla tällaiseen peliin. Olen tykännyt tosi paljon pelata tuossa ketjussa, Ruotsalainen kiittelee.

Pirteämpi Buffalo

Huomionarvoista lisäksi on, että Buffalo on pelannut valmentajan vaihtumisen ja pelaajakauppojen, jopa kapteeni Eichelin loukkaantumisen aikaan paremmin kuin missään vaiheessa aiemmin kuluvalla kaudella. Sabres on kerännyt seitsemästä edellisestä ottelustaan puolet tarjolla olleista pisteistä ja kaatanut jopa sarjan eliittiporukoita.

Arttu Ruotsalainen
Getty Images

Buffalosta on voinut ajoittain aistia jopa pitkään poissaolollaan loistanutta peli-iloa ja intoa. Tämä ilmiö henkilöityy mitä suurimmassa määrin joukkueen nuorempaan osastoon, jota Ruotsalainenkin edustaa. Buffalo on vielä kaukana laadukkaasta NHL-joukkueesta, mutta uuden sukupolven pelaajat antavat tunneliin valonpilkahduksen.

– Varmasti näin voisi sanoa. Ollaan nyt pelattu hyvin ja tiukkoja pelejä hyviäkin vastaan. Ainakin sinä aikana, mitä minä olen ollut täällä, on ollut kiva huomata, että jengillä on ollut hauskaa ja pelikin näyttää parantuneen. Nyt pelataan loppukausi pelkästään huippujengejä vastaan, siinä päästään kunnolla mittaamaan itseämme.

Ruotsalainen haluaa mitata loppukauden aikana myös itseään ja jättää tulevalle syksylle itsestään hyvän kuvan. Jos ensimmäisten viikkojen otteista pitäisi ennusta, Ruotsalaisen ei todennäköisesti tarvitse aloittaa seuraavaa kautta AHL:ssä.

– Ei tämä lopulta niin ihmeellistä ole. Jääkiekko on jääkiekkoa täälläkin, täytyy vain tehdä omia juttuja ja pyrkiä saamaan vahvuutensa näkyviin. Nyt, kun on nähnyt tätä touhua täällä, haluan vakiinnuttaa paikan ja näyttää seuralle, että minuun voi luottaa. Tavoite on tietenkin aloittaa ensi kausi ylhäällä, Ruotsalainen päättää.

Lue myös:

Kaukaloon palannut Tolvanen ja Granlund onnistuivat maalinteossa, Saros taipui jatkoajalla – "Ei tämä hyvältä tunnu"

Florida löylytti Barkovin johdolla Columbuksen – Mikko Rantanen NHL:n koronalistalle

Lehtonen nauttii kuivan Toronto-keikan jälkeen vastuusta Columbuksessa: ”On saatu painia ja puolustaa koko rahalla"

Roope Hintz jatkoi huippuvireessä, Jesse Puljujärvi onnistui – suomalaisilla tehokas ilta NHL:ssä

Buffalon Arttu Ruotsalainen teki NHL-uransa toisen maalin – Sabres yllätti Pittsburghin

Vasta toisen pelinsä Carolina-paidassa pelannut Jani Hakanpää laukoi Hurricanesin voittomaalin – "Onneksi se meni sisään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat