Hyppää sisältöön

Olympiakomitean Mika Lehtimäki: Kurtbay ja Keskinen ovat lähdössä Tokioon, vaikka toivoivat vankeustuomion saaneelle Janne Järviselle kisapaikkaa

Nacra 17 -luokan purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen lähestyivät olympiakomiteaa maanantaina kirjeellä, jossa he vetosivat, että Tokion olympiapaikka kuuluu Janne Järviselle.

. Kuva: Getty Images

Nacra 17 -luokan purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen lähettivät MTV:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Olympiakomitealle kirjeen, jossa he vetosivat komiteaa valitsemaan Janne Järvisen olympialaisiin. MTV:n (siirryt toiseen palveluun) haltuunsa saamassa kirjeessä Kurtbay ja Keskinen kirjoittavat, että heidän mielestään "ei olisi oikein olla valitsematta Järvistä olympiajoukkueeseen".

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki vahvistaa Yle Urheilulle, että kirje saapui maanantaina hyvissä ennen olympiavalintaa. Lehtimäki sanoo, että olympiakomitean lähestyminen on aika tavallista kisojen lähestyessä.

– Meillä on paljon valintoja, joihin erilaiset tahot yrittävät vaikuttaa, tämä on ollut tietysti julkisesti kiinnostava. On ihan arkipäivää, että puheluita tulee sieltä täältä ennen sellaisia valintoja, joissa on useampi mahdollisuus ja urheilija. Siitä huolimatta meidän on tehtävä kriteereiden mukainen valinta, toteaa Lehtimäki.

– Olisi mahdoton suo, jos urheilijat vaikuttaisivat valintoihin.

Olympiakomitealla ja purjehdusliitolla on ollut koko ajan Lehtimäen mukaan keskusteluyhteys ja liitto on viestittänyt, että kokoonpano Keskinen-Kurtbay on valmis Tokion olympialaisiin, jos heidät sinne valitaan.

– Purjehdusliitto on ollut omiin urheilijoiden päivittäin yhteydessä. Ja totta kai on ennen valintoja tarkistettu tieto, että he ovat valmiita tällä kombinaatiolla purjehtimaan ja siihen motivoituneita.

Kirjeestä huolimatta, Kurtbay ja Keskinen eivät myöskään ole kieltäytyneet lähtemästä olympialaisiin.

– Oma liitto on ollut päivittäin yhteydessä ja mitään tällaista viestiä ei ole saatu urheilijoilta.

– Tällä hetkelläkin Keskinen ja Kurtbay harjoittelevat ja purjehtivat keskenään Espanjassa, ei siinä ole mitään ongelmaa, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki toteaa, että purjehtijoiden vetoomus on ymmärrettävä, onhan Janne Järvinen rahoittanut koko olympiaprojektin itse ja hänen omistamalla veneellä on kisattu.

– Totta kai se on aika inhimillistä ja luonnollista, että jos on viiden vuoden projekti, joka on yhdestä lompakosta rahoitettu, siinä syntyy lojaliteetti, Lehtimäki sanoo.

Sinänsä kirjeellä ei ole valintoihin ollut vaikutusta, vaan olympiavalinnat tehdään määrättyjen kriteereiden mukaan. Tässä tapauksessa jo aiemmin on kerrottu, että valinnassa painoivat urheilulliset perusteet. Päätöksessä painotettiin Akseli Keskisen ikää, hänen uransa nousujohteista kehitysvaihetta sekä parivaljakon parempia suorituksia maailman tason kilpailuissa.

Janne Järvisen tapaus on kiinnostanut julkisuudessa, koska hänet tuomittiin 8. huhtikuuta Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Järvinen aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Lue myös: