Hyppää sisältöön

Asiantuntija toivoo, että olympialaiset eivät olisi Naisleijonien ensimmäiset arvokisat kolmeen vuoteen: "Olisi tärkeää päästä pelaamaan MM-kisat kesällä tai syksyllä"

Naisleijonat ei ole päässyt pelaamaan maaotteluita yli vuoteen.

Naisten MM-kisat jäivät viime keväänä pelaamatta ja tänä vuonnakin ne ainakin siirtyvät keväältä. Kuva: AOP

Jääkiekon naisten MM-kisojen peruuttaminen tuli täysin puskista keskiviikkoiltana, päivää ennen kuin Suomen joukkue olisi lähtenyt Kanadaan. Kisat oli tarkoitus järjestää Halifaxissa ja Trurossa 6.–16. toukokuuta, mutta Nova Scotian provinssi ilmoitti Kansainväliselle jääkiekkoliitolle IIHF:lle kisojen peruuntuvan koronavirustilanteen vuoksi.

– Kun viesti lävähti kännykkään, ajattelin ensin, että onko tämä joku tyhmä pila. Ei se sitten ollutkaan. Aika sanattomaksi veti hetkeksi aikaa. Tuli suunnaton harmitus pelaajien ja taustaryhmän puolesta. Uskomaton ja käsittämätön päätös tässä kohtaa, Yle Urheilun asiantuntija ja alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Mira Kuisma sanoi.

Reaktiot olivat samanlaiset ympäri kiekkomaailmaa. Yhdysvaltain tähtihyökkääjä Amanda Kessel oli musertunut uutisen kuultuaan.

Kanadan maalivahdit olivat juuri lähteneet aamujäiltä ja muut pelaavat olivat tulossa jäälle, kun uutinen kisojen peruutuksesta tuli.

– Vähän epäuskoa, vähän shokkia ja paljon tunnetta, Kanadan jääkiekkoliiton naisten jääkiekon johtaja Gina Kingsbury kuvaili joukkueen tunnelmia TSN:n sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

IIHF kertoi yrittävänsä järjestää MM-turnauksen kesällä. Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen suhtautuu tähän epäilevästi. Kuisma toivoo, että kisat saataisiin järjestettyä.

– Olisi hienoa, jos näin nopealla aikataululla saataisiin järjestettyä kisat. Se on muiden päätettävissä, missä ne olisivat ja kuinka monelle maalle. Kuisma totesi.

– Tässä on menty yli vuosi ilman maaotteluita. Kaikilla on varmasti kova halu pelaamaan. Olisi tärkeää päästä pelaamaan jonkinlaiset kisat, olivat ne sitten kesällä tai syksyllä. Se olisi tärkeää pelaajille henkilökohtaisesti ja myös siksi, että saataisiin olympialaisiin parhaat mahdolliset pelit.

Miten käy naisten jääkiekon hyvälle nosteelle?

Naisten jääkiekko on ollut hyvässä nosteessa, jota Suomessa edesauttoi vuoden 2019 MM-kotikisat. Silloin Naisleijonat haastoi tosissaan lajin mahtimaat. Suomi voitti välierässä Kanadan ja ehti finaalissa Yhdysvaltoja vastaan juhlia jo maailmanmestaruutta, kunnes Suomen jatkoaikamaali hylättiin.

Viime keväänä MM-kisat peruuntuivat koronaviruspandemian vuoksi. Miten nosteelle käy, jos kisat jäävät kahtena vuotena peräkkäin pelaamatta?

– Toivon, että se ei tee vahinkoa, mutta paha pelko on, että jos kisat jäävät toisenkin kerran pelaamatta ja kaikki pienet tytöt tai miksei pojatkin eivät näe idoleitaan, ei saada uusia harrastajia. Nykyisille pelaajille kisat tuovat kimmokkeen, että tuonne haluaisin itsekin päästä, Kuisma sanoi.

Naisleijonissa on paljon nuoria pelaajia, jotka eivät ole päässeet pelaamaan Kanadaa ja USA:ta vastaan.

– Kovatempoisia pelejä saadaan Suomessa, kun pelataan poikia vastaan, mutta tunnelma ja jännitys jäävät pois. Olisi hyvä saada ensimmäinen kokemus pelistä pohjoisamerikkalaisia vastaan, ettei se tulisi vasta olympialaisissa.

Kisat peruutti Nova Scotian provinssi eikä Kansainvälinen jääkiekkoliitto. Näyttää kuitenkin tasa-arvon kannalta kyseenalaiselta, että miesten ja poikien MM-kisat pelataan, mutta naisten kisat perutaan jälleen.

– Haluaisin ajatella, että sillä ei ole väliä, mitkä kisat ovat kyseessä. On se kuitenkin väkisin tullut ajatuksiin. Kuulostaa omaan korvaan kummalliselta, että samaan aikaan alle 18-vuotiaiden MM-kisat pelataan Texasissa. Mutta jos tilanne on sellainen, että kisoja ei voida pelata, sitten ei voida pelata. Olisin kaivannut sitä, että tässä olisi ollut plan B. Kuinka paljon raha sitten vaikuttaa? Miesten kisoissa liikkuu tv- ja muuta rahaa enemmän ja varmasti poikienkin kisoissa, Kuisma pohti.

Vajaan miljoonan asukkaan Nova Scotian provinssissa koronatartunnat ovat olleet matalalla tasolla, mutta keskiviikkona siellä raportoitiin 25 tapausta (siirryt toiseen palveluun), joka on suurin määrä marraskuun jälkeen. Lukema on silti edelleen maltillinen. Kisoihin valmistautuneita joukkueita on testattu tiiviisti ja pelaajat ovat olleet karanteenissa, mutta kisat peruuntuivat silti.

Lue myös: