Hyppää sisältöön

Seuraava suomalainen maalivahti debytoi NHL:ssä ensi yönä – Luukkonen odottaa muutosta farmikiekkoon verrattuna: "Tältä osin NHL:ssä voi olla jopa helpompaa"

Buffalo Sabresin 22-vuotiaasta Ukko-Pekka Luukkosesta tulee lauantaiaamuna 37:s tositoimiin jääkiekkoliiga NHL:ssä päässyt suomalaisveskari.

Ukko-Pekka Luukkonen edusti syksyllä Turun Palloseuraa, mutta pääasiassa hän on pelannut Pohjois-Amerikassa kahden edelliskauden ajan. Kuva: AOP

Tammikuussa 1980 se tapahtui ensimmäisen kerran. Tuolloin Tapparassa aiemmin mainetta niittänyt Markus Mattson pelasi NHL:ssä kaikkien aikojen ensimmäisenä suomalaisena maalivahtina. Mattson aloitti NHL-uransa Winnipegissä ja pelasi ensimmäisen tappioon päättyneen ottelunsa St. Louisia vastaan.

Sittemmin NHL:ssä on nähty 36 suomalaista maalivahtia.

Buffalo Sabresin Ukko-Pekka Luukkosesta, 22, tulee lauantaiaamuna 37:s tarunhohtoisessa NHL:ssä tositoimiin päässyt suomalaisveskari. Buffalo varasi Luukkosen NHL:n varaustilaisuuden toisella kierroksella kesällä 2017. Hyvinkään Jää-Ahmoissa kiekkokasvatuksensa saanut Luukkonen oli varaustilaisuuden toiseksi korkeimmalla varattu veräjänvartija.

Luukkonen kutsuttiin NHL-joukkue Sabresin mukaan AHL-ryhmä Rochesterista lauantaina. Tiistaina ja perjantaina Luukkonen toimi Buffalon otteluissa luukkuvahtina.

Buffalon päävalmentaja Don Granato kertoi Luukkosen pelaavan lauantaiaamuna Suomen aikaa ottelussa Bostonia vastaan.

– Onhan tämä aika siistiä. Jokainen pelaaja, joka aloittaa jääkiekon, on jossakin vaiheessa haaveillut NHL:stä, niin minäkin. Paljon olen tehnyt töitä sen eteen, että pääsisin pelaamaan NHL:ssä, ja nyt se tapahtuu. Onhan tämä ollut hienoa olla NHL:n mukana ja nyt tulee se ensimmäinen pelikin, Luukkonen tunnelmoi Yle Urheilulle.

Luukkosen eteen lauantaina avautuva haaste ei voisi olla juurikaan kovempi. Vastaan on tulossa kahden vuoden takainen Stanley Cup-finalisti, jonka kärkiketju David Pastrnak-Patrice Bergeron-Brad Marchand on sekä yksi maailman tasapainoisimmista, myös hyökkäyssuuntaan vaarallisimmista yhdistelmistä.

Luukkonen ei aio kuitenkaan pilata erityistä iltaa liialla jännittämisellä.

– Totta kai se jännittää. Enemmän olisin huolissani, jos ei jännittäisi. Mutta ei se sen enempää tärinää aiheuta kuin mikään muukaan ottelu. Tietenkin se on hieno tilaisuus, mutta ei paljon sen enempää. Uusi sarjataso ja uusi joukkue ehkä luo hieman erikoisen fiiliksen siihen peliin.

Tärkeintä Luukkosen mukaan on luottaa omiin vahvuuksiin.

– Nuorelle veskarille voi joskus tulla vaikeuksia sen kautta, että alkaa tällaisessa tilanteessa muuttamaan omaa peliään. Ei kannata muuttaa omassa tekemisessä mitään, vaan luottaa siihen peliin, jolla on tänne päässyt, Luukkonen linjaa.

Buffalo varasi Ukko-Pekka Luukkosen toisella kierroksella kesällä 2017. Kuva: Getty Images

"Opettavainen ja kehittyvä kausi"

Luukkonen edusti aiemmin syksyllä Turun Palloseuraa, mutta pääasiassa hän on pelannut Pohjois-Amerikassa kahden edelliskauden ajan. Kaksi vuotta sitten Luukkonen valittiin Kanadassa junioriliiga OHL:n vuoden maalivahdiksi sensaatiomaisen kauden jälkeen.

Tämän jälkeen Luukkonen siirtyi Buffalon farmijoukkue Rochester Americansiin. Menneellä kaudella suomalaisveskarien tie vei hetkeksi myös farmin farmiin, ECHL-liiga Cincinnati Cyclonesin riveihin.

Kuluvalla kaudella Luukkonen on torjunut kiekkoja 88,8 torjuntaprosentilla päästäen taakseen ottelua kohden 3,60 osumaa. Vaikka tilastot ovat tylyt, maalivahti sanoo ottaneensa vuoden aikana suuria askeleita.

– Numerot eivät hivele silmiä, mutta niiden takana olen kehittynyt tosi paljon. Minulla on hyvä kesä alla ja tämä kausi on ollut tosi opettavainen ja kehittävä.

Luukkosen ja aiemmin NHL:n puolelle kutsun saaneen Arttu Ruotsalaisen farmissa edustama Rochester ei kuulu AHL:n eliittiin, mistä myös Ruotsalainen puhui Yle Urheilun haastattelussa aiemmin. Toiseksi eniten divisioonassaan maaleja päästäneen joukkueen vahvuuksiin ei kuulu laadukas viisikko- tai oman alueen puolustuspelaaminen. Se on näkynyt myös Luukkosen arjessa.

– Ei siellä pelissä kauheasti rakennetta ole ollut. Tällä kaudella se on ollut vielä selkeämmin sellaista, että juostaan ympäri kenttää. Veskarille se on aika haastavaa, kun ei välillä tiedä, mitä omat pelaajat tekevät. Onhan se veskarille helpompaa, jos pelissä on selkeä struktuuri.

– Tältä osin NHL:ssä voi olla jopa helpompaa, kun peliin tulee enemmän rakennetta. Samaan aikaan voi kuitenkin todeta, ettei mikään muutu: Hyvin täytyy pelata. Vaikka peli sinänsä olisi parempaa, tilanteita tulee joka tapauksessa ja niihin pitää olla valmis, Luukkonen päättää.

Luukkosesta tulee Buffalon neljäs suomalaispelaaja Rasmus Ristolaisen, Henri Jokiharjun ja Arttu Ruotsalaisen lisäksi.

Lue myös:

.
.