Hyppää sisältöön

Arvi Savolainen taistelee viikonloppuna EM-molskilla myös asetelmista Tokion olympialaisiin – "Mitali olisi mahtava ottaa"

Arvi Savolainen kilpailee ensimmäisissä arvokisoissaan 97-kiloisten sarjassa.

Kuva: AOP

Suomalaisittain suurin mielenkiinto Puolan Varsovassa järjestettävissä EM-paineissa kohdistuu viikonlopun mittelöihin.

Arvi Savolaisen 97 kilon sarjaan on ilmoittautunut kuusi olympiapaikan saavuttanutta painijaa. Heidän keskinäiset kohtaamisensa ovat todella mielenkiintoisia, etenkin kun 22-vuotiaalla suomalaisella ei ole kovinkaan montaa suuren panoksen kilpailua omassa painoluokassaan.

Kaiken hehkutuksen keskellä on hyvä muistaa, että Savolainen pukee lauantaina Suomi-trikoot ylleen ensimmäistä kertaa 97-kiloisten arvokisatasolla.

– Kisoihin on ollut aika hassua valmistautua, sillä olympiapaikan hankkimisesta ei ole aikaa kuin muutama viikko. Tämä reissu tupsahti eteen todella nopeasti ja kisalatausta piti viimeistelyleirillä oikein kaivaa tuolta pään sisästä. Eiköhän se sieltä löydy, kun nyt päästään harkkahallille katsomaan, millaisia naamoja täällä on paikalla, Savolainen kertoo.

Lahtelaisen ajatusmaailma peilaa hyvin sitä latausta, jonka mies oli rakentanut parisen viikkoa sitten Budapestin olympiakarsintoihin. Mutta samaan aikaan on hyvä muistaa, että lauantaina alkava EM-kisa on ehkä se tärkein kilpailu ennen Tokion näyttämöä.

Varsovassa on mahdollista kohdata juuri ne kaikkein kovimmat painijat, jotka olivat lunastaneet olympialippunsa jo ennen Budapestia.

Savolainen avausottelun suosikki

Arpakoneisto pyöräytti Savolaiselle EM-kisojen avausvastustajaksi Puolan Tadeuz Michalikin. Alemman sarjan painijana MM-kisoihin mennyt Michalik yllätti kaikki ja viidennen sijan tuoma olympiapaikka oli iso yllätys miehelle itselleenkin.

Savolaista voidaan pitää tämän ottelun selvänä suosikkina, vaikka aikaisempia kohtaamisia miesten väliltä ei löydy. Mikäli sinivalkoinen käsivarsi nousee avauskierroksella voiton merkiksi ylös, vastus kovenee hurjasti. Giorgi Melia hoitanee avausottelun helposti ja myös hänellä on olympiapaikka jo valmiiksi takataskussa.

– Georgialainen onkin sitten todella tuttu vastustaja minulle. Olen voittanut hänet kaksi kertaa äärimmäisen niukasti ja hävinnyt kerran. Melia painii aivan erilaisella tyylillä kuin kukaan muu. Hän haluaa, että minä laitan käteni hänen käsiensä alta kainaloihin saakka. Sehän on painissa tilanne, jota yritetään yleensä välttää viimeiseen saakka. Mutta georgialainen haluaa käteni sinne ja sen jälkeen hän yrittää aina heittää.

– Otteluista tulee yleensä todella viihdyttäviä. Olen kokeillut häntä vastaan molempia tapoja painia eli joko pelkästään työnnän tai sitten survon käteni sinne kainaloihin ja yritän pysyä kovana niissä heittoyrityksissä, Savolainen hymyilee vastustajansa erikoista painityyliä selittäessään.

Kummalla tavalla meinaat nyt painia, jos Giorgi Melia vastaan asettuu?

– En osaa yhtään sanoa. Päätän sen vasta sitten matolla, fiiliksen mukaan.

Henkinen yliote

Georgian Giorgi Melia sai olympiapaikkansa niin ikään MM-kisojen viidennellä sijalla, ja on hävinnyt tämän vuoden puolella vain yhden ottelun kahdessa turnauksessaan.

Mikäli georgialainen kaatuu, vaaditaan Savolaiselta huomenna vielä kolmatta voittoa loppuottelupaikkaan. Se olisi jatkumoa tämän vuoden hurjalle vireelle. Suomalaisen saldo on toistaiseksi Meliaakin puhtaampi, kaksi turnausta ilman yhtäkään tappiota.

– En ole varsinaisesti asettanut tähän EM-kilpailuun mitään tavoitetta, sillä kaikki henkinen ja fyysinen työ tehtiin olympiakarsintoihin. Tänne Puolaan tulin enemmänkin nauttimaan painista.

– Ainahan se mitali olisi mahtava ottaa ja nyt tuntuu siltä, että tasoni on sellainen, että on realistista odottaa oikeastaan mitä tahansa lopputulosta tästä kilpailusta, Savolainen toteaa naama peruslukemilla.

EM-kisojen suurin mestarisuosikki on ilman muuta Venäjän Musa Evloev, joka on voittanut vuoden 2018 keväästä lähtien jokaisen painimansa ottelun. Myös Savolainen on kaatunut venäläisen käsittelyssä lukemin 1–3. Tämä tapahtui vuoden 2019 kesällä. Varsovassa venäläinen arvottiin kaavion alaosaan, joten hän voi tulla Savolaista vastaan aikaisintaan sunnuntain mitalikamppailuissa.

Vaikka tässä turnauksessa kamppaillaan arvokisamitaleista, samaan aikaan kaikilla huippupainijoilla siintää katseet jo nousevan auringon maassa. Kukaan ei aliarvioi henkisen yliotteen merkitystä, kun samat kaverit miekkailevat vastakkain elokuisessa Tokiossa.

Yle näyttää viikonlopun EM-kisoissa Savolaisen välierän ja mitaliottelut suorina lähetyksinä, mikäli mies sinne saakka yltää.

Vesa-Matti Savinen

Lue myös: